A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Épül-szépül a Tábortanya Hällebergán

Bár nem a megszokott módon, de az elmúlt évben is nagy volt a forgalom, nyüzsgés a hällebergai tábortanyán. Kisteherautók, munkagépek jöttek-mentek, szakemberek állványokat építettek, festettek, mázoltak, szereltek. Mindezt hogyan?

A piros ház új külső festést kapott, és egy kijáratot a focipályára

A világjárvány ugyan hátráltatta a házba érkező egyesületeket és foglaló csoportokat, de a tábortanya gondnoksága kihasználta a rendelkezésre álló „szabad” időt. Több gyűlést is tartottunk, ahol áttekintettük az egyesületek által jelzett hiányosságokat és a szükséges felújítási feladatokat, valamint felmértük az anyagi források lehetőségeit. A gondnokság munkájának eredményeképpen – a Nemzetpolitikai Államtitkárság megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázatán – három támogatást is nyert a ház.

Új paplanok és párnák az ágyakon

Az első pályázati támogatásból, melynek összege 2 200 000 forint volt, új ágyneműket, matracokat, kerti bútorokat, konyhai eszközöket szereztünk be, valamint modernizáltuk a ház világítási rendszerét is.
Sokak kívánságára végre sikerült vásárolnunk egy játszóteret is, amelyet egy közmunka keretén belül szereltek össze és állítottak a helyére önkénteseink. Ez alkalommal került sor a ház lomtalanítására, takarítására és a megvásárolt új paplanok, párnák és egyéb felszerelési tárgyak elrendezésére is. Remek csapat dolgozott együtt. Munkájukat ezúton is köszönjük!

Szauna az alagsorban

A második pályázatból, melynek összege 1 700 000 forint volt, valósult meg a házban az új szauna, a hozzá tartozó pihenő részleggel együtt. A pincében kialakított modern helyiség egy újabb lehetőséget biztosít az egészséges kikapcsolódásra és a szabadidő eltöltésére a házba érkező egyesületek, csoportok és családok számára.
A harmadik pályázat – 2 500 000 forint értékű – megvalósítása még folyamatban van. Terveink szerint első körben a folyosók és az étkezők új padlót kapnak, de amennyiben a keret engedi, az étkező plafonját hangszigeteljük, valamint kicseréljük az asztalokat és a székeket.

Az új játszótérben sok gyerek leli örömét

Az említett pályázatokon kívül a Nemzetpolitikai Államtitkárság közvetlen pályázatán elnyert pénzösszegből sikerült felújítani a szürke ház és a recepció tetejét, új külső festést kapott a piros ház és a konferenciaterem, valamint a főépület teljes keleti oldalának burkolata és a többi részen az elkorhadt panelek cseréjére is sor került.
Reméljük, hamarosan végeznek a munkások, és elgurulnak a teherautók. Elcsendesül a ház, zümmögéssel telik meg a kertben a két hatalmas hársfa, és a meleg beköszöntével minden egyesületet és pihenni vágyót szeretettel vár a megújult Tábortanya!

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. március 16.
Kedves Híradó Olvasók! Minden márciusban annak öröme tölt el, hogy hamarosan itt a tavasz – a természet újjáéled, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a hóvirág, az erdei szellőrózsa, a különféle kosborok, májusban pedig a piros kígyószisz bontja szirmait. Eszembe jut,…
Tovább
Sötétség (Dark)

Sötétség (Dark)

Könyvespolc 2022. március 16.
Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább
Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Kolozsvári Magyar napok – Beszélgetés Gergely Balázzsal

Portré 2021. július 06.
Úgy éreztem, a kulturális-közéleti szervezéssel talán többet adhatok vissza a közösségemnek azokból a szellemi javakból, amelyeknek legfőképpen azáltal lettem birtokosa, hogy magyarnak születtem. 1977-ben született Kolozsváron. Régész, történész, közösségszervező, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Nős,…
Tovább

Egyesületek

Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Sajnos a 2021-es év vírushelyzetére való tekintettel egyesületünk tagjai ritkán találkozhattak.
Talpra, göteborgi magyar!

Talpra, göteborgi magyar!

Több generáció együtt a Márton napi sokadalomban Sokféleképp lehet „talpra állni” és tenni, cselekedni egy közösség összekovácsolásáért, megtartásáért.…
Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Bereczky-Veress Biborka 2021. október 23-i beszéde

Helyszín: Stockholmi Magyar Ház. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója ünnepi szónokának Lakatos Mihály Budapesten élő írót,…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME