A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Megsokszorozódott távolság. A nagyszülők és mi

Három generáció egy foglalkozáson

Kevés szó esik azokról, akiket magunk mögött hagytunk, mikor Svédországba költöztünk. Sok otthon maradt szülő, nagyszülő várja a híreket rólunk, az unokákról, és számolja a napokat, amelyek a legközelebbi hazalátogatásig még hátra vannak. Szerencsére ma már sokkal könnyebb ideutazni, mint egykoron volt, így egyre több látogatóban lévő rokonnal, ismerőssel találkozhatunk köreinkben. Jelen esetben a Tavaszi Szél Kulturális Egyesületben.

Amikor megkérdeznek minket, hogy mi az, ami hiányzik otthonról, akkor, ki-ki vérmérséklete és származási helye szerint azonnal sorolni kezdi, hogy a (szegedi/bajai) halászlé, a Túró Rudi, a házi (netán csabai vagy debreceni) kolbász, a tikkasztó nyarak és a Balaton, egy jó pohár kadarka (netán irsai, olaszrizling, tokaji) és nem utolsó sorban a nagymama főztje (netán lekvárja, pálinkája, meggyes, avagy mákos rétese). Az otthont jelentő ételek és italok ma már könnyen ideérkeznek a repülőgépre feladott poggyászokban és szüleink is egyre bátrabban indulnak neki meglátogatni bennünket és az unokáikat, akár még hetvenéves koron túl is, amely lehetőségnek mi nagyon örülünk.
Jó látni azt, hogy a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület foglalkozásaira is egyre gyakrabban kísérik el nagyszülők a lurkókat, és vesznek részt a közös munkában. Ki hosszabb, ki rövidebb időt tölt el köreinkben, attól függően, hogy milyen hosszúra nyúlik a látogatás. Zalán nagymamája például (akit mindenki csak Cucinak szólít) csak a tavaly szeptemberi tanévnyitó kiránduláson volt velünk, de ott sütötte a kenyereket rendületlen, amelyhez a tésztát a fia, Csaba dagasztotta és kelesztette az egész hétvége alatt. Éva pedig, aki Alíz és Olivér nagymamája („mormor”, ahogy a svédek mondanák, hogy pontosan tudják, apai vagy anyai ágról van szó), szerencsénkre hosszabb ideig maradt, amikor jobban megismerhettük egymást, mindannyiunk örömére. Most álljon itt az ő levele, amelyben érzéseit, tapasztalatait írta le röviden nekünk.
„Olyan családban nevelkedtem Nagyváradon, ahol minden ünnepnapon legalább tízen, tizenöten voltunk a bőségesen megterített, fehér damasztterítős asztal mellett. Miután gyermekeim külön családi életet kezdtek és a távolság közöttünk megsokszorozódott, ez a szokás már ritkábban jön össze. Én idén a telet Göteborgban töltöttem és nagy unszolásra a lányomnak, részt vettem az unokáim által csak magyar óvodának hívott, tavasziszeles programon. Minél több alkalmon voltunk túl, annál otthonosabban éreztem magam. Egy közösség, ahol lehet magyarul beszélni. Nagymama, szülő, gyerek együtt. Hasznosnak éreztem magam és öröm volt számomra a gondolat, hogy hétvégén újra mehetek a magyar óvodába: Tavaszi Szél! Jó volt Göteborgban újra ráérezni a magyar ízű szeretetre! Köszönöm, és hálásan gondolok minden tagra és percre, amelyet együtt tölthettem a közösséggel. Tisztelettel, Széles Éva 2022.III. 8.”
Éva, mi is köszönjük a sok segítséget és kedvességet, amelyet tőled kaptunk, külön megemlítve a farsangra készített, egy hadseregnek elég csörögefánkot, amely az utolsó morzsáig elfogyott. Erőt merítünk a leveledből és visszavárunk!

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai
Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Bizonyára mindannyian hallottuk már, sőt, sokak napi szókincsében is gyakran előfordul az a közismert mondás, miszerint: „Ember tervez,…
SOMIT TAVASZI TÁBOR

SOMIT TAVASZI TÁBOR

A 2022. évi második SOMIT rendezvény a Tavaszi tábor volt. A koronavírus járvány enyhülését és a korlátozások feloldását…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME