A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Csató Tamás festőművész munkásságáról

csatoTamas 2

 

Mielőtt rátérnénk magának a kiállításnak a megnyitójára, a Magyar Ház Közösség nevében köszönetet szeretnénk mondani a szívet melengető szabadtéri fotókiállításért, amelyet augusztus 20., Szent István királyunk és az új kenyér ünnepének alkalmából a stockholmi magyar nagykövetség bocsátott a Magyar Ház rendelkezésére, amellyel méltón fogadhatjuk vendégeinket és gyönyörködtethetjük vele mindazokat, akik kerítésünk körül elsétálnak. Külön köszönet Kaszás Veronika kulturális attasé asszonynak, aki megszervezte a szállítást és elhozta a Magyar Házba az anyagot!

 

csatoTamas 3

 

Csató Tamással Bázelben, a NYEOMSZSZ közgyűlésén ismerkedtem meg, ahol két festőművész társával együtt állított ki. Kiváló festőtársai munkái közül is kiemelkedő alkotásainak gondolatisága, a szépségimádata azonnal megragadott, és ott helyben meg is kértem, hogy amennyiben lehetséges, a Stockholmi Magyar Házban is állítsa ki munkáinak azt a részét, amelyek a mi kis kiállítótermünkben elférnek.

 

csatoTamas 5

 

Tamás Vásárosnaményben született és kora gyerekkorától nagy készséget mutatott a rajz, a festészet iránt, annyira, hogy tanárai sorban figyeltek fel adottságára és biztatták, hogy el ne herdálja a tálentumokat. Középiskolás korától kezdve Debrecenben, a Medgyessy Ferenc festőkörben fejlesztette szakmai tudását Bíró Lajos és Félegyházi László festőművészek keze alatt. Szakmai képzésének meghatározó szakasza az az idő volt, amikor magántanítványként Gábri Albert festőművész vezetésével bontakoztatta ki tehetségét, akivel később közös kiállításai is voltak.

 

csatoTamas 7


Mára már nemcsak népszerű, hanem elismert festőművész ő maga is, sőt, fotóművészként is nagy sikerrel mutatkozott be. Két galéria vezetője. Alkotásaiban legmélyebb emberi vágyainkat jeleníti meg – a szépséget, a társ utáni vágyakozást, de a legbennsőbb szorongásainkat is: a hiábavalóságot, a mindannyiunkra váró elkerülhetetlen enyészetet.

 

csatoTamas 8


Sorra vehetjük a kiállított festményeket, elmerülve a szürrealista elemek segítségével kifejezett üzenetekben, nézzük például a sivatag homokhullámain „úszó” papírhajót, amelyre a sirályok le sem szállhatnak, hiszen fel vannak függesztve. Mi ez, ha nem az abszurd vágyaink beteljesítésében való akadályoztatás? Gyakori motivum a bibliai értelemben almát felkínáló nő, de mintha nem a bűnbeesésre való csábítást, hanem inkább a sóvárgást, a vágyat jelenítenék meg ezek a képek. Elkerülhetetlen felfigyelni az egész kosárnyi almát kínáló nőt ábrázoló kép rejtett humorára. Ugyanakkor megrázóan emberi a művész önarcképe a végtelen tengeren lebegő csónakban, ahol a női test formájú vitorla az emlék, ami a csónakot repíti, az édenkerti alma, a vágy szimbóluma pedig már csak palackpostaként viszi magával az üzenetét.

 

csatoTamas 9


A sakktáblán a királyné torzója, aki mellett a király elesett; a fejét térdére hajtó, arcát nem mutató nőalak, aki mögött a vaspántokkal lezárt ajtó rejti a múltat; a mezőre tévedt villamos, amely a nagy kő miatt nem roboghat tovább; a Botticelli Vénusza mellett grafittik közül, koncertfüstből kiemelkedő, sminkelt, tetovált, piercinges mai Vénusz; a ruhák alatt nem létező hölgy, akit csak a „cuccok” tesznek azzá, aki – vagy aki csupán elillant; a holló, aki belát a legbennsőbb világunkat takaró kendő mögé; a titokzatos, fura, alig kivehető alakok közül felemelkedő, felrepülő kislány alakja; a lehajtott fejű Lédát maga mögött hagyó, tollait megrázó hattyú – mind, mind olyan festmények, amelyek magukhoz ragadják a szemlélőt, részesévé teszik az alkotásnak és a művészi élmény értelmezésére késztetik.
A mesterien ábrázolt műtermi csendélet pedig Tamás hatalmas szakmai tudásáról tesz tanúbizonyságot. Hálásan köszönjük, hogy Tamás elhozta közénk kiváló alkotásait és nagyon sok munkakedvet, ihletet, egészséget és örömöt kívánunk neki, hogy még sok-sok alkotással gazdagítson bennünket és népünk össznemzeti kincstárát!

csatoTamas 10csatoTamas 11

 

csatoTamas 12

 

csatoTamas 14

 

csatoTamas 13

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME