A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Skandináviai Magyarok Kulturális és Tudományos Társaságának (SMKTT) előadásai a Partiumban és Érmelléken

Nehezen indult az Érmellékről szóló tanulmány, mivelhogy nehéz volt felkutatni azokat a személyeket, akik segítették volna a népi és nyelvi értékek gyűjtését.

04

Érmelléki gazdák vására Nagyváradon


Azt tapasztaltuk, hogy a helybeli (partiumi/érmelléki) előadások után az emberek maguk kerestek meg különböző beszámolókkal. Megtudtuk azt, hogy az emberek értékelik az elvégzett munkát, amely a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával valósult meg.

02

 


Többen kerestek meg bennünket, hogy bemutassák személyes és közösségük aktív tevékenységeit. Így, a korábbi tanulmány (Madarassy Enikő és T. Károlyi Margit: Legyünk büszkék Érmellékre! Érmellék népi és Nyelvi értékei) PDF változata kiegészült az Érmellék jövője c. résszel. Ebből szeretnénk egy csokorravalót átnyújtani.

03

Szalacsi tájház. A 19. századi Érmellékre jellemző teraszos építkezési technikával épült zsellérház


Napjainkban is folytatódnak az elődöktől örökölt példaértékű (sok esetben a kommunizmus alatt) mártírságot és szenvedést is megkövetelő értékmentő és közösségépítő cselekedetek.
A könyv: Legyünk büszkék Érmellékre! Érmellék népi és nyelvi értékei küldetésének a népszerüsítésében a segítségünkre voltak: Ér Hangja Egyesület, Érmihályfalvai Önkormányzat Honlapja, Bihari Napló, Érintő, Erdon-Erdélyi Hírportál, Erdélyi Magyar Televízió, Magyar Nemzet.

01

Az SMKTT előadása Nagyváradon, 2022. december 22.

Köszönjük a támogatásaikat!
Az előadásoknak és a könyvnek az a küldetése, hogy gyűjtsük össze, ápoljuk és legyünk büszkék a népi és nyelvi értékeinre!
A közösségek és települések sikeres jövőjét a hagyományok ápolása és az őseink által megvalósított értékek megbecsülése, vagyis az erős gyökerek megteremtése biztosítja!
Ezt többen felismerték Érmelléken, így Szabó Árpád is!


Szilágyi Ferenc Hubart

(Érmiháyfalva) Író, költő, képzőművész Érmihályfalván.

Együtt

Segítsetek, magamban mit sem érek,
s a részem én elosztom köztetek.
Barátaim, legyünk mi jó testvérek,
a kebletekbe szívmagot vetek.

A kebletekbe szívmagot vetek,
a jó talajba hullva mind kihajt!
S ha majd mulatni lenne kedvetek,
ne csapjatok nagy orgiát, ricsajt!

Segítsetek, magamban mit sem érek!
Sokan csinálják úgyis itt a bajt,
a sok csibész, megannyi gyáva féreg!

S midőn süket fülekbe hal szavunk,
ki erre jár, vajon megérti majd,
két csend között miért is hallgatunk?


keszult

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME