A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Segélyszervezet 20 éves születésnapját ünnepelte

  

A Segélyszervezet 20 éves fennállását ünnepelte a március 15-i évi közgyűlésen.

Wennesz László ebből az alkalomból értékelte az elmúlt éveket, emlékeztetett arra a hatalmas mennyiségű és értékű szállítmányra, amit az évek során elküldtünk Magyarországra és a vele szomszédos országokba. Több, mint 270 megrakott kamion (kb. 27.000 köbméter!) jutott el a rászorulókhoz. Segélyszervezetünket ismerik és elismerik az egész Kárpát-medencében és mi, svédországi magyarok büszkék lehetünk, hogy van egy ilyen szervezetünk. Mi, akik aktívan dolgozunk ebben a szervezetben, szívesen látunk mindannyiatokat sorainkban: aki teheti, segítsen bennünket pl. megrakodni a kamionokat. Az eddig elküldött szállítmányok abszolút többsége kórházi és iskolai felszerelésekből állt, amiket többnyire stockholmi kórházakból és iskolákból kaptunk. Ezek a tárgyak, felszerelések teljesen hibátlanok, legtöbbször nagyon jó állapotúak és nagy segítséget nyújtanak a rászoruló intézményeknek. Ha tudtok ilyen felszámolásra ítélt felszerelésekről, kérünk, értesítsetek minket! Mi minden svédországi magyar segélyszervezete vagyunk, és ha megengedhetitek magatoknak, legyetek Ti is a tagjaink! Évi tagdíjunk 100 korona, amit a Pg 486770-1, Svensk Ungersk Biståndsförening számlára tudtok befizetni.

  

Januárban, az év elején küldtük az első szállítmányt Fehérgyarmatra, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórháznak. A szállítmány kórházi felszereléseket, gyógyászati segédeszközöket, irodabútorokat és osztályosbútorokat tartalmazott. A kórház már be is állította és használatba is vette a berendezéseket.

 

Második fuvarunk Dunaföldvárra indult irodabútorokkal, iskolai felszerelésekkel és egyéb más jó minőségű áruval, aminek nagyon örültek, és jelezték, hogy további segítségre számítanak. Egy értékes elektromikroszkópot ajándékoztunk a Győri kórház szövettani laboratóriumának, az urológiai osztályt pedig egy hasi ultrahanggal és egy vizsgálóasztallal segítettük. Meg kell köszönjünk a segítséget Dr. Antal Szabolcs barátunknak, a Södertäljei Nőgyógyászati Klinika volt vezetőjének, aki nőgyógyászati műszerekkel és egyéb kórházi felszerelésekkel támogatott.

 

Az adományok nagy részét továbbra is svéd barátainktól, kórházaktól, iskoláktól kapjuk. Köszönjük támogatásukat!

 

A közgyűlésen új vezetőséget választottunk:

Tiszteletbeli elnök:  Wennesz László, magyarországi kapcsolattartó

Tel: 0036-30-2006315, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elnök: Budai Gábor, svédországi kapcsolattartó

Tel: 0046-(0)-707-907140, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pénztáros: Tittenberger József 

Tel: 0046-(0)8 7683991, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Budai Gábor, elnök

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME