A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Az Svédországi Magyar Orvosi Egyesület több szervezet összefogását javasolja és támogatja

 

A SMOE 2009-es tevékenysége langyos, vegetáló jellegű volt. Összejöveteleinket rendszeresen megtartottuk ugyan ( minden hónap második vasárnapján, júliust és augusztust kivéve), de azon csupán néhányan vettünk részt. Örvendetes viszont az a tény, hogy a gyógytornászok egyre jobban bekapcsolódnak az egyesületünkbe. 
 
Az általánosan alacsony részvételt nehéz megmagyarázni, de be kell vallanunk, hogy vezetőségünk tagjai sem járnak rendszeresen a rendezvényeinkre. A Híradóban 2009 elején ismertettük a tevékenységünket, de úgy látszik, az ott megfogalmazott felhívás, bíztatás nem talált kellő meghallgatásra. A címlistánkon ugyan 96 személy szerepel, de közülük csupán 53-an fizették be a tagdíjat 2009-re.
 
Mindezek ellenére két rendezvényt sikerült összehoznunk tavaly, ezekről szeretnénk pár sorban beszámolni:
 
2009 május 10-én, vasárnap, a göteborgi Horváth Eszter gyógypedagógus tartott előadást Konduktív pedagógia címmel, amely nagy érdeklődést váltott ki mind saját, mind más egyesületek tagjainak a között.
 
2009 november 8-án Dr. Kiss László felvidéki orvostörténész volt a meghívott vendégünk, aki Nagy emberek – hétköznapi kórok címmel tartott érdekfeszítő előadást a népes közönségnek. Ekkor a Magyar Ház előadóterme teljesen megtelt. Volt lehetőség elbeszélgetni az előadóval és vásárolni a könyveiből. 
 
Mindkét rendezvényt közösen szerveztük a LTBT Árvákat Támogató Egyesülettel, az Önképzőkörrel és a Magyar Ház Közösséggel. A nagyszámú felzárkózás ilyen nagyobb, mindenkit érdeklő előadásokon azt bizonyítja, hogy rendezvényeinket érdemes közösen szervezni, mivel több egyesület egymással összefogva hatékonyabban tud dolgozni.
 
Megemlítem még egy publikációnkat, amely a Híradó októberi számában jelent meg. A cikket Dr. Sebestyén Gábor írta  Herbert Olivecrónáról, a világhírű svéd idegsebészről, aki Karinthy Frigyest operálta meg agydaganattal 1936-ban. Ez kiegészíti a Karinthy emléktábla felállítása alkalmával rendezett ünnepségeken elhangzott beszédeket.
 
Szeretnénk az év folyamán legalább ilyen mértékben folytatni a tevékenységünket, de szeretnénk új tagokkal is gazdagodni. Az idén esedékes közgyűlést is tartani, mivel nagyon időszerűvé vált az új vezetőség megválasztása.
 
 
Dr. Botond Pál, elnök
Dr. Sebestyén Gábor, titkár
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME