A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Tavaszi Szél gyerekcsoport téltemető kirándulása

 

Hangos zsivaj, majd még hangosabb kántálás, kolompolás verte fel a Säve (Szeve) folyó völgyének csöndjét márciusban, amikor a göteborgi Tavaszi Szél Egyesület tagjai - szülők és gyerekek - egyforma lelkesedéssel kiáltották tiszta szívvel és teli torokkal:
 
Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!
Kisze, kisze tél hava jégszakállú menj haza!
Dideregtünk eleget, várjuk már a meleget!
 
Különösen igaznak tetszettek ennek a messzi múltba vezető hagyománynak a ritmusai a helybeliek által is ritkán látott hosszú, hóban gazdag, kemény tél után.
 
E régi szokás felelevenítésének ötletét a svéd máglya, tűzgyújtási tradíción felnövő gyerekeink kérdése adta: Mikor égetünk már mi is valamit?
 
Nem vagyunk máglyarakó népek. Elég gyatra a boszorkány kultuszunk is. A tűz, a láng inkább alkotó, tisztító, őrzendő erő a magyar néphagyományban. Az otthon tüze. Mégis sikerült a jeles napok között találni egy igazi tüzeskedésre alkalmat adó szokást, a téltemető, böjti idő elmúltát jelző kiszézést és villőjárást.
 
Néhány évtizeddel ezelőtt virágvasárnap (húsvét előtti vasárnap) sokfelé szokás volt, különösen a Felvidéken, hogy a lányok menyecske ruhába öltöztettek egy szalmabábut, a kiszét, és azt énekszóval végigvitték a falun, jókívánságokat mondtak megállva minden ház ablakánál, majd a határban a bábut elégették vagy, vízbe vetették. A rítussal kivitték a faluból a betegséget, rontást, ártó szándékot. Ezt követte a villőzés, amikor színes szalagokkal feldíszített ágakkal járták a községet. A villő fáról letört ággal, szalaggal lehetett a jószágokat megvédeni minden bajtól. 
 
Kis csapatunk borongós időben, metsző szélben és olvadó hólében hősiesen evickélt a nagy múltú Jonsered melletti folyó felé, ahol a terveink szerint véget kellett vetnünk a tél uralmának. A gyerekek Edit néni vezetésével régi párnahajakat töltöttek meg szalmával, azokat keresztbe rakott karókra rögzítették és a kész bábut tarka ruhákba csinosan, felöltöztették. A munka alatt megtanultuk a kántálandó rigmusokat és énekeket, gyakoroltuk a zajkeltés csínját-bínját. Mondanom sem kell, hogy az utóbbi ment szinte gyakorlás nélkül is.
 
Közben minden gyerek és szülő erősen gondolkodott azon, mely rosszaságától szeretne megszabadulni. A rosszaságok (szófogadatlanság, türelmetlenség, csúnya beszéd, csúfolódás, lábtörés) felkerültek egy-egy papírszeletre, amit feltűztük a kisze mellkasára, bízva abban, hogy a kiszével együtt azok is elégnek, és a csúfságok elkerülik a jövőben a házunk táját. Elkészítettük és a parton felállítottuk a felszalagozott villőágat is. Hangos skandálás, éktelen dobolás, csörgés, sípolás közepette lángra lobbantottuk a kiszét, üszkös maradványait pedig a folyóba vetettük.  Még egyszer felhangzott az ének:
 
„Haj ki kisze haj, jöjj be sódar, gömböce.
Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget 
Haj ki kisze haj”
 
Miután már megtanultuk, mi is az a sódar és a gömböce, már a sonka gondolata is korgásra késztette sokak gyomrát, így ideje volt a tűzrakásnak, nyársvágásnak és kolbászsütésnek. Volt ott füstölt, lángolt és égetett kolbász, de a mustár és a ketchup jótékonyan fedte a grillművészet szépséghibáit és a kissé kesernyés ízeket.
 
Köszönet a szülőknek, akik időnként nem kis bravúrral akadályozták meg ifjainkat, hogy a kisze után vessék magukat a folyóba, vagy forró virslikkel, parázsló nyársakkal billogozzák meg egymást, és köszönet mindenkinek, aki segített.
Jó mulatság volt!
 
 
Orbán Eszter
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME