A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Mayer Hella kiállítás-megnyitója

IMG 4441

 

Mayer Hella nem első alkalommal állít ki a stockholmi Magyar Házban, tizenkét éve, 2011-ben volt már egy egyéni kiállítása falaink között. Nem tudom hányan vannak itt közöttünk, akik részt vettek azon a megnyitón, de most ismét vállalkozom Hella bemutatására, azokra a eseményekre is, amelyek 2011 óta történtek az életében.

 

Kolozsváron született. Később szüleivel az erdélyi – Szatmár és Kolozs megye közé eső – Szilágy megye központjába, Zilahra költözött, ahonnan az átkos Ceauşescu-rendszer elől menekülve édesanyjával, édesapjával és öccsével együtt Magyarországra, Budapestre került, ott végezve el gimnáziumi tanulmányait. Gyermekkorától kezdve érdekelte a rajzolás, festés. Nem véletlenül, hiszen közvetlen családjában már három kiváló festőművésznő bizonyította tehetségét: Póka Zsombori Erzsébet, nagymamájának testvére, Katona Zsombori Mária, édesanyjának a nővére, valamint édesanyja, Zsombori Erzsébet is, aki szintén legalább két alkalommal állította ki selyemre festett képeit a Magyar Házban.
Hella nagyon korán, tizennyolc évesen került Svédországba. Itt is kezdte el festészeti tanulmányait a stockholmi Gerlesborgsskolan-ban, ahol négy évig tanult, majd Budapesten a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festő szakát végezte el, ahol Szabados Árpád volt a mestere. 2006-ban diplomázott, ezt követően az OctogonArt Galéria művésze, majd a Várfok Galéria Spiritusz Szekciójának tagja volt. Tavaly ősszel megnyerte a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját, így felváltva tartózkodik Stockholmban és Budapesten. Fiatal kora ellenére már több mint húsz egyéni kiállítása volt Magyarországon és külföldön: pl. Bulgáriában, Romániában és itt, Svédországban is. Csoportos kiállításon való részvételeit talán már össze sem lehet számolni. Festményei szerepelnek jelentős gyűjteményekben és ő maga több képzőművészeti-festészeti egyesületnek-társaságnak megbecsült tagja, könyveket illusztrált. És közben – hogy erről se feledkezzünk meg – két aranyos, ugyancsak szorgalmas és tehetséges lánynak az édesanyja: a stockholmi Királyi Technikai Főiskolán tanuló Linnek és a kis Jázminnak.

 

IMG 4434

 

Jelen kiállításának képei olajfestéssel és kollázs-technikával készültek.
Festészetét a mély gondolatiság, a lét megfoghatatlan bizonytalanságának, esetlegességének, az egyén saját világában való megmásíthatatlan egyedüllétének, elszigeteltségének ábrázolása jellemzi. Hella a következőképpen fogalmazza meg ars poeticáját:
„Láthatóvá kívánom tenni azt, amit nem látok – mindezt festői eszközökkel. Az a határ érdekel, ami a tudattalan és a tudatos között húzódik: különösképpen ezen a határmezsgyén való egyensúlyozás, átmenet, átlépés. Térből térbe vándorlok a képeken. Belső tér lehet egy falak közé zárt helyszín vagy a lélek bugyraiban elképzelt világ. Külső tér lehet a szabad ég alatti tág táj vagy az, ami szemmel látható. A belső, a külső, és a kettő képi megjelenítése egyszerre váltakozik: sejtet és feltár. Ha van egy kapu, képzeletben áthaladok rajta és elrévedezem azon, mi lehet mögötte. Egy mélyedés a földben vezethet fénybe, egy fekete árnyékba nyíló alagút új ösvények labirintusához. Az elbújó, szövődő utak hálóját kutatom. Emberek lenyomatát hordozó tárgyakat szeretek festeni: egy ruhadarabot, amit valaki leejtett, egy függönyt, amit elhúztak, finom falatot egy tányéron. Ha megjelenik egy élőlény a képen, nem néz a festő szemébe, hanem el van foglalva a maga ügyeivel: járkál, ül, babrál, lebeg. Képsorozataim összefonódnak, mint egy történet képkockái, majd darabokra hullnak szét, mint egy történet szétválasztott és összekevert képkockái. A történet nem volt és nem is lesz összeszőve általam.”

IMG 4415

 

Nehéz három tehetséges, markáns alkotónak, három sikeres festőművésznőnek a nyomdokaiba lépni, hiszen a művészet csaknem minden ágazata bizonyítja, hogy a kiemelkedő felmenők egyénisége nyomasztóan hat az utódokra. Mayer Hella minden szempontból eltér ettől a mintától. Minden bizonnyal családjának legkiválóbb alkotóját üdvözölhetjük benne! Kívánunk neki sok-sok év ihletet, alkotási kedvet, erőt, egészséget, hogy nagyon sok megérdemelt sikerben legyen része!

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME