A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Tavaszi Szél ősszel

közös tökfaragás

Közös tökfaragás

A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli és nyári szünetről beszélünk. Ez utóbbinak már vége van és szeptemberben elindult nálunk a 2023/24-es „tanév”.

Túl vagyunk a szeptemberi foglalkozásokon, melynek témái jellemzően az iskolakezdéshez és az őszhöz kapcsolódnak. Idén viszont egy színvonalas magyarországi előadást fogadtunk Magyarország stockholmi nagykövetsége jóvoltából, mindannyiunk legnagyobb örömére. A PIM Mesemúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum Bábtára Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára egy komplex múzeumpedagógiai foglalkozással jött el Göteborgba, melynek címe János vitéz (h)arcai. A lehetőséget ezúton is köszönjük a nagykövetségnek!

 

Készül az ijesztő maszk

 

Persze szokásaink állandóan változnak. Van, amely azután sokáig velünk marad, mint a német diákok közvetítésével hozzánk került fenyőfa karácsonykor vagy a húsvéti nyuszitojás Jézus feltámadásának ünnepén. Vannak viszont újdonságok is, amelyeket bátran kipróbálunk. A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél tavaly vállalkoztunk előszőr arra, hogy Mindenszentekkor egy Halloween estével múlassuk az időt. És ez idén sem lesz másként. Ezért október utolsó hétvégéjén hatalmas tököket veszünk, majd lámpást faragunk belőle, a magját pedig kisütjük ropogtatnivalónak. Egyúttal rémisztő jelmezbe bújunk, hogy ijesztgessük egymást. Ezen nagymamáink és nagyapáink biztos nagyokat csodálkoznának, hiszen ez a fajta ünneplés, szórakozás újkeletű mind Svédországban, mind Magyarországon.

 

János Vitéz harcai

János vitéz (h)arcai

Természetesen a gyerekeket ez egy cseppet sem érdekli, amikor ilyenkor annyi a godis, hogy Dunát lehet vele rekeszteni, míg a rögtönzött gyerekdiszkóban önfeledten lehet táncolni a modern slágerekre.
Ennél régebbi hagyomány az egyesületünknél, igaz csak egy-két évvel, hogy Márton-nap kapcsán összejövetelt tartunk, amelyre elhívunk minden egykori, jelenlegi és jövőbeli tavaszi szelest, így adva lehetőséget további kapcsolatok építésére. Tavaly a Ludas Matyi történetét néztük bábelőadás formájában, és az ilyenkor szokásos libát is feltálaltuk pástétom formájában. Mindez idén sem marad el, várunk sok szeretettel mindenkit november 11-én! Ezután már nem marad más, mint az adventi koszorú készítés, a Télapó várása és végül, de nem utolsósorban a karácsony. De ennyire még ne szaladjunk előre ebben a szép őszi időben.

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME