A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Goet 3

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és meghatottan. Július van, napsütés és várakozás A végzős diákok izgatott hangulatban, valamint megkönnyebbülve, hisz négy nehéz évet tudhatnak maguk mögött.


Köztük vannak a friss szőlész-borász mérnökök. Bevonul a tanári kar, előttünk két diák hozza a piros-fehér-zöld zászlót, szól a Gaudeamus igitur, elhangzanak a tartalmas és őszinte búcsúztató beszédek, kézfogások, ölelések… Friss diplomáját veszi át Széplaki István Bence, a mádi Demetervin pincészet fiatal borásza is, eme írás egyik főhőse.

Goet 2


Meglepett a felkészültségével és a tudásával! Mesélt, ismertetett és tanított, amikor a tångagärdei hagyományos egyesületi évzárón, júniusban borkostolót tartott. Ahogyan a híres Tokaj-Hegyaljáról és annak borairól beszélt, értettük meg igazán, milyen értékeink vannak. Záporoztak felé a kérdések, a közönség felvillanyozva hallgatta (a válaszait) és még többet kérdezett. Mindenre volt válasza és magyarázata! Micsoda tudás ilyen fiatalon!
 Széplaki István Bence édesanyjával, Gajdó Delinkével, érkezett Göteborgba és Tångagärdére. Két kíváncsisággal és életörömmel teli ember indult felfedezni a várost! Gajdó Delinke színésznő, Szabó Magda műveiből készített előadásával járja be az irodalmat kedvelő közösségeket. A tångagärdei előadása az érzelmek hihetetlen sokszínűségével szólalt meg. Ott volt benne a gyermeki kíváncsiság, a félelem, az öröm, a szorongás, az életösztön, a különböző generációk gondolkodásának változatossága, a nőiség megélése, a felelősség, a csalódás, a szerelem. És ott volt a mindenkori NŐ, gondjaival és élni akarásával. Több női generáció érzelemvilága 80 percbe sűrítve! Megrázó, de felemelő.
– Miért választottad éppen Szabó Magda életművét? –
kérdezem Gajdó Delinkét.
– Nem én választottam, meggyőződésem, hogy isteni sugallat volt, s tán Magda is támogatta az ötletet és kivitelezést odafentről… Annyit tudtam csupán, hogy szeretnék egy olyan előadást, ami ebben a rohanó, értékeit egyre inkább elbagatellizáló, álértékeket teremteni próbáló és piedesztálra emelő tudathasadásos világban valamiféle kapaszkodót adhat az embe­reknek, elsősorban a nőknek. Erről meséltem egy főiskolai évfolyamtársamnak, aki rögtön rávágta, hogy miért nem Szabó Magda? Mintha fejbe kólintottak volna! Miért nem nekem jutott eszembe?! Hisz olyan nyilvánvaló! Szóval, egy férfi adta az ötletet és azóta, túl a 60. előadáson – a legkülönfélébb helyszíneken és közönségnek –, beigazolódott, hogy nem „csak” nőtársaimra van mély hatással az előadás, hanem a férfiakra is. Ezért végtelenül hálás vagyok és missziómnak érzem minél több emberhez eljuttatni Szabó Magda gondolatait. Ebben a mi közös történetünkben ő a varázsló, a gyógyírhozó, én pusztán a közvetítéssel próbálkozom, és ha sikerül hitelesen átadni az ő gondolatait, szavait, érzelmeit, üzenetét, akkor az isteni kegyelem.
Arra is keresem a választ, hogy mit üzgen Szabó Magda, illetve Gajdó Delinke a mai olvasónak. Szabó Magda üzeneteinek tárháza kimeríthetetlen – válaszolja Delinke, – nem merném és nem is tudnám sommázni. Inkább ideidézek tíz gondolatot a kedvenceimből, melyekkel teljes mértékben azonosulok, és bár nem az én szavaim, hitvallásom lehetne mindenik egyenként is:
„Ne félj, csak higgy!” – írta a Heidelbergi Kátéjának első lapjára.
„Úgy kell élni, hogy míg a világban forgolódunk, ne súroljuk le más emberről a bőrt.”
„Tanuld meg, hogy amíg élsz, addig nem késő semmi.”
„A szellem erős, és a test csak a szolgája, (...) az akarat és az érdeklődés lebírja a gyöngeséget.”
„Az élet, ha nagy gyűrődések után is, valahogy mindig kisimul.”
„Az ember annyi, amennyit másokért tesz, mindenkiért.”
„Emlékezz mindenre, aminek örültél (...) Emlékezz arra, hogy önzetlen légy, fáradhatatlan, becsületes, igazmondó és önfeláldozó. Felejtsd el, ha félsz! Felejtsd el, ha gonosz indulataid vannak! Emlékezz arra, hogy mi a jó, és sose felejtsd el, hogy csak jót szabad tenned, ártanod soha!”
„Az élet voltaképpen mindig óvodai szinten lép, mi komplikálunk belőle görög sorstragédiát.”
„Ha baj van, sose embert kérdezz, mindig csak Istent, az ember esetleg téved, Isten soha, legfeljebb saját érdekedben késik a válasszal.”
Szabó Magda a fiatalokhoz is szól Delinkén keresztül: „Csak nem mondta neked valaki azt, hogy tanulni kellemes? Tudni jó, gyerekem, tanulni egyáltalán nem az. (...) Csak éppen nem éri meg, ha az ember nem tanul. Nem érted? Nem éri meg, amibe kerül. Nincs arányban, mennyivel rosszabb nem tudni valamit, mint nem tanulni s kitenni magunkat annak, hogy nem értjük ezt a gyönyörű világot.”
Széplaki István Bence megtanulta megérteni ezt a gyönyörű világot, és azt is tudja, hogyan fedeztesse fel a közönségével. Mádon találkoztam vele először, tavaly ősszel. Edina lányom, akivel évfolyamtársak voltak, mutatta be. Mád, a Tokaj-Hegyaljai borvidék nagy múlttal rendelkező települése, ahol már Attila hunjai is édes bort készítettek, ahol a kabar s avar szőlőművelési és borkészítési kultúra találkozott.

 

Goet 1

 

A két fiatal, akkor még diák, más kommunikációs csatornákat használ, mint Tångagärdén Delinke. Rengeteg érzelemmel töltik meg a látogatásunkat, de nem szavakkal kommunikálnak, hanem ízekkel, színekkel, illatokkal. Minden érzékszervünket aktiválják, mikor végigjárjuk az Úrágya, a Király, és a Kakas dűlőket. Ízleljük az aszúsodó, töppedt szőlőszemeket, magunkba szívjuk a birsalma édes illatát, simogatjuk az édesgesztenye rozsdavörös héját, és pihentetjük a szemünket a véget nem érő, napban aranyló szőlősorokon. Természetesen nem hagyjuk ki a pincelátogatást és az éjszakába nyúló, hangulatos borkóstolást sem.
Most ismét ősz van. Szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy látogasson el Mádra, mert a Tokaj-Hegyalja mindenkit vár és nagy élménnyel ajándékoz meg. Csalódás senkit sem érhet, hisz Szent Orbán őrzi a Tokaji bor minőséget. De ezt a történetet már nem mesélem el, aki kíváncsi rá, tesz Mádra egy látogatást.

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME