A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Farsangi bál a stockholmi Magyar Házban

 

 

Farsang
Fotó: Tiglezán József

 

Mire gondoltok, ha halljátok a stockholmi Magyar Ház nevét?


Egyeseknek talán sok órás SMOSZ-gyűléseket juttatja az eszébe, mások gyermekeik magyar iskolájára vagy talán óvodájára gondolnak. Biztos vannak köztetek olyanok is, akik az óriási, gulyáslevessel teli fazakak illatát érzik…

 

Nos, ezt a képet most cseréljük ki egy piros szőnyeggel bevont kifutóra. Nem illik be a képbe? Pedig megtörtént!

 

Február 2-án az idei farsangi bált Dr. Sebestyén Mária kezdeményezéseként egy kevésbé szokásos módon nyitották – mégpedig divatbemutatóval. Négy egyesület rendezte együtt a bemutatót. A Stockholmi Magyar Katolikus Kör minden évben megrendezi a Magyar Házban hagyományos farsangi bálját, ám az idén a Svédországi Magyar Orvosi Egyesület (SMOE) is szívesen szervezett volna farsangi bált. Mivel kettő sok lett volna, ezért együtt fogtak hozzá, s a szervezésbe beszállt a Stockholmi Magyar Ház Közösség, továbbá az LTBT Árvákat Támogató Egyesület is.

 

Szokásos módon csúszott a program, ezért a dugig telt ház közönségét a Gentlecombo tagja, Tihanyi Péter szórakoztatta zongorajátékával, amíg az egy estére manökenekké átváltozott hölgyek elkészültek a színpad háta mögötti ideiglenes szépségszalonban, mégpedig Somós Irénke fodrásznő, Boros Aranka és Keresztes Anna öltöztetőnők és Anna Vinblad sminkes és kollegája segítségével.

 

Ne gondoljuk, hogy a kifutóra - amit ifj. Sebestyén Gábor saját kezűleg épített és szerelt fel - kilibegő lányok kizárólag fiatal, hosszúlábú húszévesekből állhatnak. A piros szőnyegen a még serdülő, tizenöt éves Varga Natalia volt a legfiatalabb, míg Conrád Réka a nőiesség csúcsát, a kismamakort képviselte. Azóta boldog anya. A legidősebb manöken 63 éves volt, így minden korosztálynak, nőtípusnak, ruhának volt képviselője.
A kollekciót Kelemen-Toroczkai Judit divattervező állította össze, akinek Stockholmban Judith's Ateljé néven saját divatszalonja van. A bemutató Mészáros Ágnes konferanszié segítségével zajlott; a ruhákat különböző csoportokban, stílusok szerint vonultatták fel. Volt közöttük piaci vásárlásra szánt ruha, munkában viselhető öltözék, kisestélyi, nagyestélyi és végül egy igazi királykisasszony-álomnak megfelelő báliruha. Ehhez már csak a pezsgő hiányzott, illetve az sem, hiszen a SMOE nem késlekedett mindenkit megkínálni.

 

Farsang
 
 Húzzák már a talpalávalót - Fotó: Tiglezán József

 

Persze a divatbemutató csak az est kezdete volt, a koccintás és a taps után kezdődött a kilenctagú Gentlecombo zenekarnak és énekesnőjének a fellépése. A nyitó keringőt az est ceremóniamesterei, Kalocsi Gitta, a Magyar Ház Közösség elnöke, és Dr. Sebestyén Gábor, a SMOE titkára járták el.

 

Talán éppen ideje volt a brommai Magyar Ház rendezvényei sorába, a szokásos gyűlések és magyarórák közé egy ”újhullámosabb” rendezvényt is beszuszukálni; a résztvevők létszáma és a hatalmas siker legalábbis e mellett szól. A gulyáslevesről úgysem maradunk le. Minden valószínűséggel ott lesz a helyén az asztalon, a szokásos óriási fazékban sok-sok elkövetkezendő rendezvény alkalmával…

 

Niman Andrea

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai
Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Farsangi mulatság és majális SOMIT módra

Bizonyára mindannyian hallottuk már, sőt, sokak napi szókincsében is gyakran előfordul az a közismert mondás, miszerint: „Ember tervez,…
SOMIT TAVASZI TÁBOR

SOMIT TAVASZI TÁBOR

A 2022. évi második SOMIT rendezvény a Tavaszi tábor volt. A koronavírus járvány enyhülését és a korlátozások feloldását…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME