A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Malmöi Pannónia Klub

Amint azt tudjátok, a Híradó a legfontosabb kommunikációs eszköz egyesületeink között, ezért fontosnak tartjuk, hogy tudjunk egymásról. A Híradó minden számában szeretnénk nektek bővebben bemutatni egy-egy egyesületet, annak érdekében, hogy jobban megismerjük egymás tevékenységét, programjait, rendezvényeit. Bízunk abban, hogy így könnyebb lesz majd a klubok közötti kapcsolattartás és összefogás.

Szeretnénk arra buzdítani benneteket, hogy látogassátok egymás rendezvényeit, hiszen a közös együttlétek öröme feledhetetlen élményt jelenthet mindenki számára!

Szeptemberi számunkban a malmöi Pannónia Klubra esett választásunk, legyen most tehát övék a szó!


Malmöi Pannónia Klub

Klubunk 2006. februárjában alakult lelkes alapító tagoknak köszönhetően. Még ma is szívesen emlékszem vissza arra a napra, amikor oly sokan összegyűltünk, hogy Malmőben egy olyan klubot hozunk létre, amely egyaránt kielégíti az idősebbek és a fiatalabbak igényeit. Ma 180 tagunk van. Évente 10 – 12 alkalommal van lehetőségünk egymással találkozni, együtt lenni. Mindez komoly munkát és energiát igényel, de tesszük a dolgunkat, hiszen ezért is alapítottuk egyesületünket.


A többi klubnál is szokásossá vált bálokat természetesen mi is megrendezzük: farsangi, húsvéti, szüreti, Katalin- és szilveszteri bálokon jól szórakozunk. Történelmi megemlékezéseinken is nagy létszámban jelennek meg tagjaink. Hozzá kell tennem, hogy kirándulásaink is sikert aratnak, főleg az idősebbek körében. Szervezünk zenés-kabarés és operett estéket, ahova a fiatalabb korosztály is szívesen ellátogat.
 

 

Elmondhatjuk, hogy egy lelkes, vídám, ötletekkel teli csapat vagyunk, így tudunk annyi változatos műsort szervezni. Nem hagyjuk ám, hogy tagjaink akár egy percig is unatkozzanak!
 

A 2007-es évet egy jó hangulatban lezajlott közgyűléssel kezdtük, majd ugyanazzal a lendületességgel megszerveztük és –tartottuk a farsangi bált.
 

A tavaszi programot Polonyi Géza közkedvelt zenéjével és Nagy Feró meghívott vendégünk nagysikerű 70-80 –as évek beli dalaival zártuk.
 

Nyári szünet után az évadnyitó bál nagy sikerét Tamás Gábor varázslatos egyénisége és csodálatos hangja, zenéje biztosította, amit kiteljesített a zenekar játéka is. A lelkes közönség még 2 órakor sem akarta abbahagyni a táncolást, mulatást!
 

Októberben vendégeink voltak a budapesti József Attila Színház művészei, akik Eisemann Mihály Bástyasétány 77 című zenés színdarabját adták elő. Hatalmas élményben volt részünk.
 

Az 1956-os megemlékezést Beregszászi Olga Magyar feltámadás című zenés előadásával tette felejthetetlenné számunkra.
 

A szüreti bált a szokásos jó hangulatban töltöttük, a Ljungby-i zenekar sikeres fellépésével.
 

A Katalin bál igazi jó hangulatát Polonyi Géza biztosította, hiszen az ő neve ”védjegy” a bálok jó hangulatához. Hoffmann Mónika fiatalos, friss, üde hangjával tette még szebbé az estét!
 

Az évbúcsúztató éjszakát igazi családi hangulatban, bőséges ”terülj-terülj  asztalkámmal”, pezsgős koccintással töltöttük, az óevet pedig a magyar himnusz eléneklésével búcsúztattuk.
 

Itt köszönnénk meg a Ménesi ”3-asnak” akik minden bálunkra fáradhatatlanul új és új finomságokkal, sütikkel lepnek meg minket! Nagy munka, hiszen egy-egy rendezvényen 120-150 résztvevő is van.
 

Fontos megemlítenünk, hogy programjainkról, rendezvényeinkről friss információval szolgálunk a www.pannonia.se internetes oldalon. 2007 őszén beindítottuk a Fórumot, mely azóta is nagyon jól működik. Regisztrált felhasználóink rendszeresen olvassák és látogatják a Pannónia Klub honlapját. Engedjétek meg, hogy vendégkönyvünkből néhány kedves hozzászólást idézzek:„Gratulálok minden vezető tagnak a jó munkájukhoz! Szeretném megköszönni a csodálatos Farsangi bált. A vacsora, a trió, a zene, minden tündéri volt! Le a kalappal!”„Köszönet ezért a rég várt kabaré estért! Úgy éreztük magunkat, mintha Budapesten lettünk volna.”
 

A 2008-as évet farsangi bállal kezdtük. Tagjaink közül a vállalkozó kedvűek, kicsik és nagyok egyaránt résztvettek a jelmezek versenyében.
 

A tavasz igazi hangulatát hozták el nekünk a budapesti Sanzon és Operett Főiskola végzős hallgatói. Csodálatos énekléssel elevenítették fel a 30-40-és évek hangulatát. Állva tapsoltuk meg remek előadásukat.
 

Áprilisban vendégeink voltak Ajala–Illés István, ismert humorista, aki másodszor járt nálunk, továbbá Szóka Júlia, a budapesti Operett Színház primadonnája aki az operett és magyar nóta világába kalauzolt minket. Az előadókat pedig Siliga Miklós neves zeneszerző kísérte. Nagyon szép, élményedús műsorral örvendeztettek meg mindannyiunkat.
 

Csongrádi Kata Sissy meg én című csodálatos történelmi előadásával, - amit énekkel, tánccal, jókedvvel fűszerezett - fejeztük be a tavaszi programjainkat.
 

A nyári szünet után most nagy lendülettel készülünk a szeptember 13-i kabaréestre, ahol a budapesti Mikroszkóp Színház neves művészei hozzák el nekünk az örökzöld, vicces műfaj legszórakoztatóbb jeleneteit. A müsorban fellépnek: Kokas Piroska, Heller Tamás, Beregi Péter, Böröczky József

 

A 2008-as tervek között szerepel:

 

Szeptember 27-én: Szüreti bál.
Október 18-án: 1956. Bensőséges megemlékezés verssel, zenével. Luzsinszki László klasszikus gitárművész lesz vendégünk Budapestről.
Október 25-én: Zenés klubest, meglepetésekkel! Sajnos, részleteket nem árulhatok el!
November 29-én: Katalin bál.
Novemberben Rostockba tervezett buszutazással gazdagítjuk a kínált programjainkat!
December 31-én: Évbúcsúztató mulatság.

 

Klubunk célja, hogy tagjainkkal együtt őrizzük meg a magyar szokásokat, hagyományokat és ápoljuk a magyar kultúrát.

 

Köszönet tagjainknak, hogy részvételükkel támogatják a klubot, így még több neves előadót tudunk meghívni, ezzel emelve a programok színvonalát.
 

Amit még fontos megemlíteni: nagyon jó kapcsolatban vagyunk a Lundi Kultúrfórummal, a Helsingborgi Hungária Klubbal, valamint a Svédországi Magyar Ifjak Társaságával (SOMIT). Ahogy időnk és lehetőségeink engedik részt veszünk az egyesületek rendezvényein, látogatjuk programjaikat, de olyan is előfordult, hogy közös szervezésben tettünk a Dél-Svédországban élő magyarokért.
 

Naprakész programtervünk a www.pannonia.se honlapunkon megtalálható, hála Kovács Gyula szerkesztői munkájának, amit ez úton is köszönünk!
 

Jó egészséget, és jó szórakozást kívánunk mindenkinek!


Bence Szabó Lajos   Rosenheim Ilona
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. október 23.
Kedves Híradó Olvasók! „Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.” És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De…
Tovább
Hermann Hesse: Sziddhárta

Hermann Hesse: Sziddhárta

Könyvespolc 2022. október 23.
Az emberben megjelenik az idők folyamán egyfajta hívás, amely arra készteti, hogy kizökkenjen a világ káprázatából, énjének folyamatos köreiből, melyekben a hétköznapjaiban próbálja utolérni önmagát és ezáltal egy új nézőpontból lát rá a sorsára és a világában rétegződő valamennyi sorsra…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem…
SOMIT családos tábor

SOMIT családos tábor

Az idei év SOMIT családos tábora szeptember 11–13. között került megrendezésre. A teltházas rendezvényen egy roppant eseménydús hétvégére…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Egyesületünk óvatosan nyitott a tagság felé a pandémia után. Tagságunk nagy része szépkorú, s nehezen találtak vissza az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME