A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Nyuszi ül a fűben…

 

Nyuszimama és nyuszipapa arra ébredtek, hogy valami történt odakint: Puff... supp... s utána mintha valami bátortalan pittyegést hallottak volna.


-Lássuk csak, mi az? - makogta Nyuszimama halkan, nehogy felébressze mélyen alvó kicsinyeit.

 

Kiment az odú elé és körülnézett: nem látott semmi különöset, de amint beleszimatolt a levegőbe rájött, mi történt: már nem a télen megszokott csípős hideg szelet, hanem enyhe, langyos fuvallatot érzett.

 

- Nocsak, közeledik a tavasz- mondta nyuszipapának - a puffanás egy lepottyanó jégcsap, a suppanás pedig egy jó adag lecsúszó hó hangja volt. Azt, hogy ki pittyegett, nem láttam. Biztosan egy megriadt madár - döntötte el a kérdést Nyuszimama.

 

- Lassan vége lesz a télnek... - mosolyodtak el. Amint elméláztak, eszükbe jutott, hogy ha megjön a tavasz, megjönnek a tennivalók is: fel kell készülni a tavaszi ünnepekre. Főleg a húsvétra, hiszen a kis embergyerekek nagyon várják, hogy a nyuszi ajándékot hozzon nekik.


- Itt az ideje nekilátni a munkának - mondta nyuszimama és költögetni kezdte gyerekeit:

 

- Jó reggelt, világ lustái! Jó reggelt Tapsi, Topsi, Tepsi és Töpsi! Hogy aludtatok?


A nyuszigyerekek álmosan pislogtak. Hogy miért volt ilyen furcsa nevük? Mert Tapsi nagyon szeretett tapsikolni mellső lábacskáival, Topsinak a többinél picit nagyobb volt a popsija, Töpsinek a pocakja és Tepsinek szélesek voltak a fülecskéi. Az ébredező nyulacskák kidörzsölték az álmot szemecséjükből, megmosakodtak amúgy nyuszi módra: nyelvecskéjükkel lenyalogatták felborzolt bundájukat, majd türelemmel várták, hogy megkapják reggelijüket: egy-egy finom édes répaszálat. Miután megreggeliztek, nyuszimama kiosztotta a feladatokat:

 

-Gyerekek, ezentúl minden nap elmentek mind a négyen a tyúkudvarba, illedelmesen köszöntök , és megkérdezitek a kakastól, megtojtak- e a tyúkok? Ha igen, hát szépen elkéritek a tojásokat, és óvatosan hazahozzátok. Mikor kellő mennyiséget összegyűjtöttetek, papával nekikezdünk a tojások kifestésének. Minden nap, ha hazahoztátok a tojásokat, Topsi, te leülsz a kotló tyúkanyó mellé és szórakoztatod egy kicsit, hisz szegénynek nagyon unalmas lehet álló nap ott kotolni a tojásain, míg kikelnek a csibék. Töpsi, a te dolgod megfigyelni, hány növény bújt már ki a földből. Tepsi, te meg arra figyelj, énekelnek-e már a madarak? Tapsi, a te dolgod az, hogy bíztasd a tavasztündért: a tavasz közeledtének minden jelére tapsolj egyet, hadd örüljön a Tündérke a jó munkájáért járó dícséretnek. Legyetek ügyesek, drága gyermekeim, sok a dolgunk, az embergyerekek nagyon várják a nyuszicsomago! Jártotokban-keltetekben számoljátok meg, hány kisgyerek él a környékünkön, nehogy egyről is megfeledkezzünk!

 

A nyuszigyerekek minden nap elvégezték a kiszabott feladatokat: a tyúkudvarból elhozták a friss tojásokat, Topsi beszélgetett a tyúkanyóval és mikor a tojásokból előbújtak a csibék, üdvözölte őket. Töpsi a növények növekedését figyelte, Tepsi boldogan jelentette, hogy egyre több madár tér vissza téli szálláshelyéről és már el is kezdték rakni a fészkeket. Tapsi még bele is fáradt a sok tapsolásba, olyan rohamosan közeledett a tavasz. Húsvétra nyuszimama és nyuszipapa megfestették a tojásokat, elkészítették az ajándékcsomagokat, Tapsi, Topsi, Töpsi és Tepsi kis kosarakban széthordták és elrejtették a kisgyerekes házak kertjében, közben megfigyelték, hogyan játszanak az embergyerekek. Munkájuk végeztével nyuszimama megdícsérte a gyerekeit, s azok vídáman ugrándozva játszodták az embergyerekektől eltanult játékot:

 

-Nyuszi ül a fűben, ülve szundikálva, nyuszi talán beteg vagy, hogy már nem is ugorhatsz? Nyuszi hopp, nyuszi hopp, máris egyet megfogott.


A nyusziszülők meg boldogan nézték a játszadozó kicsinyeket.

 

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME