A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Gyerekszáj

Ezt a rovatot szülőknek, nagyszülőknek, érdeklődőknek indítottuk. A gyermeknevelésről, a nevelés nemes feladatának örömeiről, kacagtató helyzeteiről, buktatóiról, problémáiról, különös tekintettel a svédországi két, illetve többnyelvű közegre. A nagyszülők szeretnek mesélni unokáik humoros és néha bizony felnőtteket is meghökkentő éleslátást bizonyító mondásairól. Itt az alkalom, hogy megosszátok a Híradó olvasóival a sok kedves történetet. E rovat jóvoltából remélhetőleg gondjaitokra is gyógyírt találtok.
Az írásokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. villanyposta címre várom.

gyerekszaj Pixabay 1

Matekzseni
Sámuel megtalálta az egyik számológépemet. Kérésére elmondtam, hogyan működik, és mire használtam. Természetesen azonnal ki akarta próbálni, és különböző számításokat ütögetett bele, közben hangosan mondta is nekem, amit csinál. Én meg mondtam, hogy mi lesz a válasz. Fiacskám elismerően nézte a gépet, szinte csodálattal mondta:
– Hah, okos, nagyon okos!
Én persze azt hittem, engem dicsér, de csak addig, míg meghallottam kijelentése folytatását:
– Vajon honnan tudja hogy te mit fogsz mondani?

Fontos hozzávaló
A minap letördeltünk néhány rebarbaraszárat, hogy majd pitét készítsünk. Előkerestem a receptet, hangosan felolvastam. A sütemény nagyon jól sikerült, elnyerte az egész család tetszését. Másnap Sámuel megkérdezte:
- Van deciliter itthon? Mert ma is szeretnék egy pitét csinálni.

Kell egy szó...
Sámuel újabban kezd odafigyelni a társadalmi érintkezési szabályokra. A minap béreltünk egy utánfutót. A hivatalos ügyintézést követően beszélgetni kezdtem a tulajjal, talán 4-5 percet. Sámuel türelmesen várt rám az autóban. Azt azért megkérdezte, hogy miért kellet olyan sokat beszélgessek, miért nem lehetett csak rácsatolni az autónkra az utánfutót, és elmenni szó nélkül? Mondtam, hogy igen, így is lehetett volna. Cakk-pakk, gyorsan, és szó nélkül. De az ember nem gép. Az emberek kedvességre vágynak, arra, hogy valaki őszintén figyeljen a munkájukra, és boldogak, ha néhány jó szót szólnak hozzájuk. Még nekem is jólesik, ha beszélget velem valaki. És mivel most egy olyan témát találtunk, amely mindkettőnket érdekelt, egy kicsit többet is beszéltünk.
Kisfiam megelégedett a magyarázattal. Mikor visszavittük a bérelt utánfutót, elég gyorsan végeztem, tényleg, olyan cakk-pakk módra, és mikor megint beültem az autóba, a kisfiam megkérdezte hogy most meg miért beszéltünk keveset, ha a múltkor sokat?
– Most nem vágytatok kedvességre? – Most nem kellett volna jó szót mondani egymásnak?
Ezt sajnos egy mondatban nem tudtam kimagyarázni.

De nehéz az óvodás táska!
Annak idején óvodakezdéskor idősebbik fiacskámhoz, Sámuelhez „használati utasítást” mellékeltünk, amolyan magyar-magyar-svéd értelmező szótárt:
Kola-kanál, vava-villa, més-kés, husi-hús, tánjé-tángyér, bisi –bicikli, ama-alma. Egyedül a fa és a hal nem szorult magyar magyarázatra.
Az öccse, Theo, egyelőre remekül boldogul egyetlen szóval: MAMA. Ezzel, a mindenre használható varázsszóval fejezi ki véleményét, nyilvánítja ki akaratát, kér enni, inni, szóval a cselekvés minden formáját. A mimikája, hangja, kézmozdulatai olyannyira kifejezőek, hogy az ember időnként arra gondol, a bölcs Theo ismeri, és alkalmazza a régi közmondást: Sok beszédnek sok az alja!
Milyen nap a nap?
Ma azt kérdezte Sámuel, svédül, hogy magyarul miért hívják úgy, hogy teg’nap’, mikor néha felhős volt?

Érzelmek
„Vegyes nyelvű” család vagyunk, a gyerekekkel felváltva, hol svéd, hol magyar meséket nézünk. Sámuelnek elég gazdag már az aktív svéd szókincse, magyarul is megért sok mindent, de legtöbbször a magyarul feltett kérdésre is svédül válaszol. Az egyik rajzfilmben felbukkant az „Avsky” (utál, utálat) szó, megkérdeztem, tudja, mi az? Nem, úgy, hogy megmagyaráztam, hogy az majdnem olyan, mint a „hata”(gyűlölni, gyűlölet).
– Så får man inte säga! Ilyent nem szabad mondani! – szögezte le határozottan Sámuel.
– Szabad mondani, de nem szép dolog valakinek azt mondani, hogy utállak, vagy azt, hogy gyűlöllek.
– Vagy azt, hogy jag hatar maten. Utálom az ételt.
– Pontosan! Azt sem szép mondani, mert szomorú lesz az, aki készítette.
– Men i alla fall, alla hatar ju myggor! Mindenesetre, a szúnyogokat mindenki utálja!
És ebben tökéletesen egyetértettünk

Bernát Balázs

Magyarbeszéd
Sámuel, aki mindig komolyan vesz minden feladatot, most, hogy első osztályos lett, érzékeli a tanulás, a tudásszerzés fontosságát, és persze, az ezzel járó nehézségeket is.
– Hát, azt hiszem, a legnehezebb magyarul beszélni! – sóhajtott fel Sámuel. – Nem is tudom, Papámmal hogyan is tudjuk megtanítani Mamámnak és Theónak azokat a nehéz szavakat!
– Mégis milyen szóra gondolsz? Melyik az a nagyon nehéz szó? – érdeklődtem.
Hát… az, hogy táv-i-rá-nyí-tó… szótagolta keservesen létünk igazán fontos tartozékának nevét.

Beküldte Sámuel nagymamája

Becsapós becézés
Egyik rokonom kisfia nyaralt nálam. Éppen a kávémat akartam a cukorpótlóval megízesíteni, mikor a gyerek kíváncsian megkérdezte:
– Az mi az? Amit a kávédba teszel!
– Cukorpótló. Édeske.
– És az milyen ízű?
– Milyen lenne? Benne van a nevében. Édes. Nem egyértelmű?
– Hát, nem is tudom – válaszolta a gyerek elgondolkozva. A sóska is savanyú!
– Hogy jön ide a sóska? – értetlenkedtem.
– Nem érted? Hát édes-ke, sós-ka
(T. I.)

gyerekszaj Pixabay 2

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME