A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Akkoriban

még csenevész, vékony kis legényke voltam, bordáim messze kilátszottak a kalotaszegi napon lebarnult poros bőrömön. A hajamban szerintem egész kis élővilág lakozott, dehát a hajmosás nem tartozott mindennapi kedvenc tevékenységeim közé. A ruházatom sem kívánt sokszavas felsorolást, lévén, hogy egyetlen rövidnadrágból állott, melyet időnként valami furfangos módon foltozott meg nagyanyám.

szeker web


Mint ahogy ruházatomon, ugyanúgy véznaságomon is igazán igyekezett segíteni, kedvenc ételeimet készítette, és hétvégén megtoldotta kakaós kockával vagy egyéb szénhidrátokban dúskáló finomsággal. Akkoriban ehettem, amennyit akartam, fele eltűnt már fáramászás közben, nem is említve a gyomlálást a veteményesben.
Szomszédunk, Pityu bá’ is észrevette serénykedésemet, egyik nap elismerő hümmögést hallatva szólított meg.
– Azta, egy ilyen izmos legényre lenne szükségem, szénarakáshoz! Akár fizetést is adnék, jópár májas-véres hurkát és füstölt szalonnát, egy táblával – mondta, csak úgy közömbösen, maga elé beszélve.
Nekem már a gondolattól összefutott a nyál a számban, és sietve megkérdeztem, mikor kezdünk. Másnap kora reggel el is mentünk és becsülettel végigdolgoztam a napot, épp csak annyi szünetet tartva, hogy szalonnát süssünk, a zsírját zöldhagymás kenyérre csorgatva. Hogy Pityu bá’ mit, azt nem tudom, én az ányékban meglangyosodott kútvizet ittam rá.
A nap végén megkérdezte Pityu bá’, hogy hány kiló vagyok kb. Kicsit furcsállottam a kérdést, de hát sok furaságot beszéltek már akkor is a felnőttek. Büszkén vágtam ki a választ, hogy szerintem harminchét.
Kicsit hunyorítva nézett rám, rosszallóan csóválta a fejét.
– Nagyanyád adhatna rendesebben enni neked – mormogta és megint elővette az elemózsiás táskát.
Ezúttal tepertő volt a rozskenyér mellé. Úgy éreztem, meg sem tudok mozdulni majd. Aztán hirtelen megkérdezte:
– Aztán mászni tudsz-e?
Hirtelen körülnéztem, hogy mire kellene felmászni bizonyítékként, de a környéken a legmagasabb pont egy távoli hangyaboly volt. Bütykös ujjaival a szénásszekér felé bökött.
– Oda fel tudsz-e kapaszkodni? Oszt elbújni, mintha rablók elől menekülnél? Aztán csak akkor gyere elő, ha szólok, hogy elmúlt a veszély.
Hát madarat lehetett volna fogatni velem, micsoda kalandos napom kerekedett. Elindultunk, én szívdobogva bújtam el a szénában, nem is törődve az orromat facsaró szénaporral, amiről később kiderült, hogy allergiás vagyok rá… Mikor már majdnem elaludtam a melegtől meg a szekér zötykölődésétől, hallottam Pityu bá’ hangját, hogy:
– Jól van, eléjöhetsz!
Büszke voltam a teljesítményemre, és arra gondoltam, ha nagyobb leszek, lehetséges, hogy én leszek az erdélyi Zorro, igazságot és kenyeret osztogatva a rászorulóknak.
Ez a szénábabújási művelet gyakran megismétlődött azon a nyáron. Én szívben és karizmokban erősebb lettem, igazi hősnek láttam magam, akinek mindennap sikerült túljárni az ostoba rablók eszén. Ám a kíváncsiság nagy úr, és a szénábabujósdinak többszöri ismétlése után kíváncsi lettem, milyen veszélyek elől is kell nekem elrejtőznöm nap mint nap.
A szénából kikandikálva láttam, hogy a szekérrel felhajtottunk egy hatalmas alkotmányra. A szerkezet mellett álló öreg bácsi megnézte a szerkezet oldalát, majd felírt valamit egy kopott füzetbe, aztán továbbmehettünk. Elég értelmetlen műveletnek tartottam ezt, mert akkor még nem ismertem a Kollektív Gazdaság nevű rablóbanda kifinomult módszereit. Sőt, meg sem fordult az eszemben, hogy engem extra nehezéknek használva, Pityu bá’ a maga egyszerű, kalotaszegi módszerével saját kezűleg rabolt el napi 37 kiló szénát a megátalkodott bandától…
Engem azóta sem furdal a lelkiismeret egy percre sem emiatt, de annál szívesebben emlékezem arra a napra, amikor egy nyári délután megkaptam életem első fizetését, és büszkén majszoltam a sült hurkát zöldhagymával a tornác árnyékában.

(2023)

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME