A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kedves Olvasó!

 

Ismét megérkezett december, és ezzel megint ránkköszön a karácsony és a szilveszter. Csodálatos időszak ez, mert ilyenkor a régi és az új, a befejeződő és az elkezdődő egymást feltételező összetartozása oly nyilvánvalóan jelenik meg számunkra.
 
Gyorsan, egyre gyorsabban telnek az évek, és ez a jelenség átrajzolja valamikori léptékrendünket: gyermekkorunk hatalmas macija mára szelíd játékszerré zsugorodik, szülővárosunk magasívű vashídja alig pallónyira törpül, felnőttkorunk rövid kaptatója öregségünkre megmászhatatlan heggyé magasul. Egyre gyakrabban kényszerülünk tehát ki- és átértékelni a mögöttünk hagyott éveket: az elvégzett munkát, az életünkben történt változásokat, az ebből fakadó közérzetünket. A számadást többszörös szerepkörben kell elvégeznünk, mert egyénekként, vagy családtagokként, esetleg egy kisebb-nagyobb közösségünk egyedeiként más-más követelményeknek, ”kedves kutyakötelességnek” kell megfelelnünk. 
 
Mit is tettünk az idén? - Dolgoztunk, megpróbáltuk tisztességesen teljesíteni a 2010-es esztendő kezdetén tett fogadalmainkat, igyekeztünk elvégezni mindenkori emberi feladatainkat. Próbáltunk áldozatkészeknek maradni (a nemzettársainkat az idén sújtó természeti katasztrófák erre – sajnos – több alkalmat is adtak), de megpróbáltuk egyesületi életünket is fenntartani, sőt, gyarapítani. Kettős – magyar anyanyelvű svéd állampolgár – státuszunkból eredően az idén két sorsformáló pillanatot élhettünk meg: az itteni parlamenti választáson mindennapjaink feltételeit tudtuk befolyásolni, a magyarországi országgyűlés nemzetegyesítő nyilatkozatát pedig nekünk, szórványban élőknek (is) tett ígéretként fogadhattuk. 
 
Mi a dolgunk jövőre? - Vörösmartyt idézve: “küzdeni/Erőnk szerint a legnemesbekért.”. A mindennapokra vetítve a költői üzenetet: bölcsen és szeretettől vezérelve, a magunk helyén, a magunk feladatait kell továbbra is végeznünk annak érdekében, hogy továbbra is megmaradjunk - itt (is) és most (is). Hogy elfogadjuk a megváltoztathatatlant, de - közös érdekeinket szem előtt tarva - átrendezzük a változtathatót. 
 
Ünnepek közeledtével erőt, egészséget, boldogságot kívánunk minden tenni vágyó kedves olvasónknak!
 
A Híradó
 
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME