A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kedves Olvasó!

 

Lapunk, a Híradó 30 éves – ez a számunk pedig a 120. a sorban!
 
A kerek évfordulóra gondolva átnéztem a régi évfolyamok néhány példányát – nem mindegyiket, mert a lapot jóval Svédországba érkezésem előtt bocsátották szárnyra az akkori lapgazdák-szerkesztők. A zömmel egyesületi beszámolókból és gyakorlati tudnivalókból álló “őspéldányok” – a jelenleginél szerényebb terjedelemben és köntösben – kezdettől fogva az itteni magyar közösség igényeiből születtek, annak elvárásait tükrözték. Nem volt ez másként a későbbiekben sem – igaz, az évtizedek múltával és az egyesületek megsokasodásával változatosabbá, összetettebbé vált a lap. Az egykori, a még friss bevándorlóknak szóló tanácsok helyett egyre több írás, krónika tanúskodik a révbe jutott, lassan önmagára találó közösség fokozódó igenyeiről: többet olvashatunk eseményszámba menő helyi rendezvényekről, kezdeményezésekről, cserkészmozgalomról stb. A kárpát-medencei magyar közösségek sorsát is végig figyelemmel, és segítőkész tenniakarással követik a szerkesztők.
 
Borbándi Gyula, a nyugat-európai magyar emigrációról szóló könyvében többek között azokról az emigráns csúcsszervezetekről olvashatunk, amelyek az otthoni politikai nézeteknek a meghosszabításában kívántak külföldön tevékenykedni. Tiszteletre méltó elkötelezettségük – ami egyben összetartó erejük is volt - azonban lassan elszigetelte őket a változó világ kihívásaitól, és ez óhatatlanul a felszámolódásukhoz vezetett.
 
Megmaradtak viszont a diaszpórában élő magyar közösségek, közösségeink – bár ezek történetét nagyon nehéz összegyűjteni és kötetbe foglalni. Megmaradásuk egyik lehetséges – és talán egyetlen hiteles - magyarázata, hogy e közösségek nem kötelezték el magukat egy-egy párteszme iránt, hanem olyan, mindenki által hosszú távon is vállalható értékek mentén szerveződtek, mint a rendszeres együttlétek feltételeinek a biztosítása (klubhelyiségek, magyar házak), az anyanyelv és a kultúra megőrzése és továbbadása az új nemzedéknek (cserkészet, hétvégi iskolák), illetve a magyar nyelvű vallásos lelkigondozás biztosítása (egyházi szolgálat).
 
A lapunk évfordulója ezért jóval több, mint az eddig megjelent, és a némelyikünk könyvespolcán gondosan őrzött példányok összessége. A Híradó – 30 éves múltjával, továbbá jelenével, és remélhetően a jövőjével is – itteni közösségünk erejének, életképességének, józan értékrendjének egyik szép és hiteles bizonyítéka.
 
A Híradó
 
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME