A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Sötétség (Dark)

Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a Dark. A széria harmadik, befejező évada jött szembe velem nemrégiben és ezúttal ismét felcsigázott, vajon hogyan hömpölyög tovább a történet.

A Dark egyébként a Netflix első németajkú sorozata, melyet a Baran bo Odar – Jantje Friese alkotópáros jegyez és összességében szerintem a csatorna egyik legkiemelkedőbb színvonalú alkotása.
Pár szót a történetről dióhéjban. Igyekszem mellőzni a spoilereket.
Emlékszem, az első évad kapcsán valaki a Twin Peaks c. Lynch klasszikust emlegette és tényleg vannak átfedések. Lega­lábbis a helyszín például. Egy németországi fiktív kisváros, Win-den, ahol az élet szinte eseménytelenül zajlik és folyamatosan esik az eső. Az unalmas hétköznapok fásult hangulatát bolygatja fel, hogy két gyermek nyomtalanul eltűnik a városka erdejében. A lakosság és a rendőrség tanácstalan, de az idősebbek arról beszélnek, hogy éppen 33 éve történt már hasonló eset. Egyesek a helyi atomerőművel hozzák kapcsolatba az eseményeket, illetve az alá benyúló barlanggal, ahonnan fura, félelmetes zajok szűrődnek ki. Ezenkívül a titokzatos eseményeket egyéb szokatlan körülmények kísérik, például áramingadozás, halott madarak tömeges aláhullása az égből – ezek a furcsaságok szintén előfordultak a régebbi eltűnések során is.
A történet és a cselekmény elképesztő mennyiségű szereplőt vonultat fel, akik ráadásul gyak-ran bonyolult (családi) kapcsolatban állnak egymással, mégis leginkább két karakter kerül a középpontba. A két helyi fiatal, kezdetben csak Jonas, később a barátnője Martha, körül sűrű-södnek az események. Az egyik eltűnt kisfiú keresése közben Jonas a titokzatos barlangban egy időkaput fedez föl, ami rádöbbenti, hogy az eltűnések nem is annyira térbeliek, mintsem inkább időbeliek lehetnek, és ezzel elindul a spirál.
A Dark egy időutazós, sötét tónusú sci-fi, ami mélyebbre megy az átlagosnál és kap egy ezote-rikus felhangot is a történet, mely képi világával és nyomasztó zenei aláfestésével egyfajta folyamatosan feszült, apokaliptikus hangulatot áraszt.
Mindenesetre a sötét hangulata ellenére sem tartom negatív vagy öncélú alkotásnak a soroza-tot. Itt a világvége hangulat ellenére nem gyilkosokon vagy beteg gyermekmolesztálókon van a hangsúly, hanem egy olyan téren és időn átívelő sorsösszefonódáson, amely a városka lakói között drámai kapcsolatrendszert tár föl, ahol min­denkinek és mindennek jelentősége van a puzzle egészét tekintve valamint minden és mindenki ok és okozat is egyben.
Egyáltalán nem szokványos, amit látunk, s nagyon kell koncentrálnunk, hogy ne veszítsük el a fonalat. Ez nem az a típusú sorozat, ami mellett az ember a telefonját pörgeti, hanem a néző együtt küzd a szereplőkkel, hogy Ariadne fonalát meglelve kikerüljenek a labirintusból és felismerjék a transzcendens konklúziót a végkifejletben.
Mert eljön az igazság pillanata sok mai szériával ellentétben. A harmadik évad végén megérke-zik a lezárás, amely egyben feloldás is. A misztikus hangvétel, a gyakran az emberi élet nagy talányait feszegető narratíva, a mesterien megkomponált képi és hangi világ és a lankadni nem akaró feszültség, ami a filmet jellemzi, számomra felejthetetlenné teszik a Darkot.
Amíg a tavasz nem érkezik meg, borongós estékre kiváló elfoglaltság.

Írta: Csépányi László

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME