A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Sötétség (Dark)

Pár éve egyszer már rákattantam erre a sorozatra, de az első évad nyitva hagyott befejezése után kikerült a fókuszból, valahogy nem kerestem rá, hogy lett-e folytatás. Mostanában viszont német nyelvgyakorlásként lepörgettem pár sorozatot a Netflixen, így került elő ismét a Dark. A széria harmadik, befejező évada jött szembe velem nemrégiben és ezúttal ismét felcsigázott, vajon hogyan hömpölyög tovább a történet.

A Dark egyébként a Netflix első németajkú sorozata, melyet a Baran bo Odar – Jantje Friese alkotópáros jegyez és összességében szerintem a csatorna egyik legkiemelkedőbb színvonalú alkotása.
Pár szót a történetről dióhéjban. Igyekszem mellőzni a spoilereket.
Emlékszem, az első évad kapcsán valaki a Twin Peaks c. Lynch klasszikust emlegette és tényleg vannak átfedések. Lega­lábbis a helyszín például. Egy németországi fiktív kisváros, Win-den, ahol az élet szinte eseménytelenül zajlik és folyamatosan esik az eső. Az unalmas hétköznapok fásult hangulatát bolygatja fel, hogy két gyermek nyomtalanul eltűnik a városka erdejében. A lakosság és a rendőrség tanácstalan, de az idősebbek arról beszélnek, hogy éppen 33 éve történt már hasonló eset. Egyesek a helyi atomerőművel hozzák kapcsolatba az eseményeket, illetve az alá benyúló barlanggal, ahonnan fura, félelmetes zajok szűrődnek ki. Ezenkívül a titokzatos eseményeket egyéb szokatlan körülmények kísérik, például áramingadozás, halott madarak tömeges aláhullása az égből – ezek a furcsaságok szintén előfordultak a régebbi eltűnések során is.
A történet és a cselekmény elképesztő mennyiségű szereplőt vonultat fel, akik ráadásul gyak-ran bonyolult (családi) kapcsolatban állnak egymással, mégis leginkább két karakter kerül a középpontba. A két helyi fiatal, kezdetben csak Jonas, később a barátnője Martha, körül sűrű-södnek az események. Az egyik eltűnt kisfiú keresése közben Jonas a titokzatos barlangban egy időkaput fedez föl, ami rádöbbenti, hogy az eltűnések nem is annyira térbeliek, mintsem inkább időbeliek lehetnek, és ezzel elindul a spirál.
A Dark egy időutazós, sötét tónusú sci-fi, ami mélyebbre megy az átlagosnál és kap egy ezote-rikus felhangot is a történet, mely képi világával és nyomasztó zenei aláfestésével egyfajta folyamatosan feszült, apokaliptikus hangulatot áraszt.
Mindenesetre a sötét hangulata ellenére sem tartom negatív vagy öncélú alkotásnak a soroza-tot. Itt a világvége hangulat ellenére nem gyilkosokon vagy beteg gyermekmolesztálókon van a hangsúly, hanem egy olyan téren és időn átívelő sorsösszefonódáson, amely a városka lakói között drámai kapcsolatrendszert tár föl, ahol min­denkinek és mindennek jelentősége van a puzzle egészét tekintve valamint minden és mindenki ok és okozat is egyben.
Egyáltalán nem szokványos, amit látunk, s nagyon kell koncentrálnunk, hogy ne veszítsük el a fonalat. Ez nem az a típusú sorozat, ami mellett az ember a telefonját pörgeti, hanem a néző együtt küzd a szereplőkkel, hogy Ariadne fonalát meglelve kikerüljenek a labirintusból és felismerjék a transzcendens konklúziót a végkifejletben.
Mert eljön az igazság pillanata sok mai szériával ellentétben. A harmadik évad végén megérke-zik a lezárás, amely egyben feloldás is. A misztikus hangvétel, a gyakran az emberi élet nagy talányait feszegető narratíva, a mesterien megkomponált képi és hangi világ és a lankadni nem akaró feszültség, ami a filmet jellemzi, számomra felejthetetlenné teszik a Darkot.
Amíg a tavasz nem érkezik meg, borongós estékre kiváló elfoglaltság.

Írta: Csépányi László

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. július 05.
Kedves Híradó Olvasók!   Oly mélyre estünk, hogy nem hullhatunk már, nincs is magas és nincs számunkra mély. Anyánk nyelvén sikoltunk a világhoz, mi lesz szivünkkel és mi lesz szavunkkal, ha jő az éj?
Tovább
Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Mélymerülés a kínai science-fiction világában – A háromtest-probléma

Könyvespolc 2022. július 04.
Valami erős sci-fi-t kerestem mostanában, valami olyasmit, mint a Hyperion vagy a Metro 2033 volt legutóbb, ami nyomot hagy bennem és gondolkodásra késztet. Nem is kellett sokáig kutakodnom a neten, gyorsan rám talált A háromtest-probléma című regény. Intuitív módon hatott…
Tovább
Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Galériák kínálata Göteborgban télvíz idején

Képzőművészet 2022. március 16.
Grafik i Väst galéria Göteborg. Fia Kvissberg „Játék a színekkel és a formákkal” 2022.01.29.–02.16.
Tovább
Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Interjú Benczédi Zsuzsa nénivel

Portré 2022. július 04.
Benczédi Zsuzsa néni 31 éve él Svédországban, zenetanár, kórusvezető, akinek generációkon átívelő pályafutása példaértékű. Zsuzsa néni lelkesedése sosem fogy el, hiszen mai napig is aktívan vezeti úgy a Ljungby-i Magyar iskolát, mint a kóruspróbákat valamint előadásra készül fáradhatatlanul.
Tovább
„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

„Nekünk, fiataloknak fontos, hogy az érveink eljussanak a döntéshozókhoz!”

Portré 2022. január 01.
Beszélgetés Rácz Zsófia helyettes államtitkárral. Budapesten született 1997-ben, tanulmányait jogász szakon végzi az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, dolgozott az Alapjogokért Központ elemzőjeként, de Magyarország ENSZ ifjúsági delegáltjaként számtalan közösségi szerepvállalás is fűződik a nevéhez. Rácz Zsófia helyettes államtitkárt kérdeztem családról, hitről,…
Tovább

Egyesületek

iHuset. 18.

iHuset. 18.

Bengt Halse, aki Magyarország tiszteletbeli konzulja Göteborgban, most azt mondaná, hogy már csak nyolcvankét év választ el attól,…
A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a nehéz idők

Micsoda évek vannak mögöttünk! És vajon mi van még előttünk? Ki tudja, élhetünk-e még vakcinák nélkül?
A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

A stockholmi magyar nagykövetség kulturális programjai

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME