A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Magyar írók a Göteborgi Könyvvásáron

A Göteborgi Könyvvásárra 2013. szeptember 26–29. között került sor. A nagy hagyománnyal rendelkező könyves rendezvény közel százezer látogatót vonz évente.
 
Kányádi Sándor és Ove Berglund meghívottak, moderál Lipcsey Emőke
Fotó: Sall Pál
 
Magyarország pavilonnal és különböző előadásokkal másodszor vett részt a vásáron. A szervező Balassi Intézet célja, hogy a svéd közönségnek bemutassa a magyar irodalom gazdagságát. A svédek által már ismert szerzők további népszerűsítése mellett az is cél, hogy olyan kortárs magyar írókra, költőkre is felhívják a kiadók és az irodalmat kedvelők figyelmét, akiket eddig még nem ismerhettek meg.
 
A vásár egyik témája a romák helyzete Európában volt. Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Cecilia Malmström EU-biztos Európai romák - a társadalom rejtett erőforrásai címmel folytatott pódiumbeszélgetést. A beszélgetést Anders Wejryd, a Svéd Egyház érseke moderálta.
 
Svéd-magyar kapcsolatok címmel került sor kerekasztal-beszélgetésre Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Gunnar Ardelius, a Svéd Írószövetség elnöke, László Noémi, az Erdélyi Magyar Írók Ligája elnöke, Kukorelly Endre, a Szépírók Társasága vezetőségi tagja részvételével.
 
A Göteborgi Könyvvásár díszvendége idén Románia volt. Ez kínálta a lehetőséget arra, hogy a szervezők felhívják a figyelmet az erdélyi magyar irodalomra, és ezen keresztül a romániai magyar kisebbségre. Ennek jegyében kapott meghívást a vásárra Kányádi Sándor és László Noémi. Ove Berglund műfordító pedig a nemrég elhunyt Rafi Lajos erdélyi cigány költőre emlékezett az egyik program keretében.
 
Kányádi Sándor a stockholmi román kulturális intézet meghívására svéd fordítójával, Ove Berglunddal beszélgetett a román pavilonban egy román-magyar közös program keretében. A beszélgetést Lipcsey Emőke író moderálta, aki a Balassi Intézet megbízásából a göteborgi könyvvásár svédországi koordinátora. A vásár talán legnépszerűbb és legsikeresebb programja a Kaláka együttes fellépése volt. Kányádi Sándor megzenésített verseit adták elő a nagyszínpadon. 
 
Kiss Judit Ágnest, Kukorelly Endrét és László Noémit írásról, költészetről, gyerekirodalomról faggatta Larsson Mária könyvtáros. Vidám, oldott hangulatban telt el a bő egy óra, és sok érdekeset tudhattunk meg a Göteborgba látogatott magyar íróktól. A legnagyobb sikert talán Kukorelly Endre Samunadrág című verseskötete aratta. 
 
A szervező Balassi Intézet egy svéd nyelvű katalógust is megjelentetett, mely olyan írókra kívánta felhívni a svéd kiadók és a közönség figyelmét, akik Svédországban még nem ismertek. A benne szereplő írók, költők közül eddig csak Kányádi Sándor versei jelentek meg svédül. A katalógusban kortárs írók, költők - Fehér Béla, Grecsó Krisztián, Hász Róbert, Háy János, Iancu Laura, Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, László Noémi, Lipcsey Emőke, Oravecz Imre, L. Simon László, Szentmártoni János, Szécsi Noémi, Tar Károly, Temesi Ferenc és Tóth Krisztina - és egy-két alkotásuk szerepel. 
 
A magyar pavilonban a katalógusban szereplő írók, költők munkái mellett olyan klasszikus és kortárs magyar szerzők könyveit állították ki, amelyek már svédül is olvashatók. 
Reméljük, hogy jövöre is találkozhatunk magyar írókkal a Göteborgi Könyvvásáron.
Larsson Mária
 
László Noémi: Feketeleves
 
Néhány komoly
személy szerint könyvem
a felnőttekkel igazságtalan.
Minden bizonnyal igazuk lehet,
mégsem gondolom meg magam.
Az ember hiába fegyelmezett,
uralkodik magán, tart önvizsgálatot.
Legyűrik, elnyomják, fejére
telepednek. Ebből elég.
Kipakolok. 
 
Vannak ünneplő ruhák.
 
Azok szerintük szépek, mert azokban
egészen ember-formám van. Megesz
bennük a méreg, mert nem szabad
szaladni, kúszni, mászni.
 
Ha elesel, fiam, ezt nem lehet csak úgy
kirázni. Uralkodj magadon, nem leszel
rosszul tőle. Falhoz ne dörgölőzz, nem
telik lépten-nyomon új ünneplőre.
Hiába mondom: nem kell
lakkcipő, gallér, selyem, bársony,
hogy évnyitó-évzáró díszünnepségen
az egész rokonság szem-szájat tátson rám.
 
Egyszer az összes nagybecsű rongyot
kihajítom. Ünnepeljenek benne a kóbor
kutyák; a halászok a Garibaldi hídon.
(Erdélyi Híradó Kiadó, Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy, Kolozsvár, 2010)
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. október 23.
Kedves Híradó Olvasók! „Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.” És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De…
Tovább
Hermann Hesse: Sziddhárta

Hermann Hesse: Sziddhárta

Könyvespolc 2022. október 23.
Az emberben megjelenik az idők folyamán egyfajta hívás, amely arra készteti, hogy kizökkenjen a világ káprázatából, énjének folyamatos köreiből, melyekben a hétköznapjaiban próbálja utolérni önmagát és ezáltal egy új nézőpontból lát rá a sorsára és a világában rétegződő valamennyi sorsra…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem…
SOMIT családos tábor

SOMIT családos tábor

Az idei év SOMIT családos tábora szeptember 11–13. között került megrendezésre. A teltházas rendezvényen egy roppant eseménydús hétvégére…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Egyesületünk óvatosan nyitott a tagság felé a pandémia után. Tagságunk nagy része szépkorú, s nehezen találtak vissza az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME