A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Lussekatt - Luca macskája

A soknevű Lussekatter (lussebulle, kuse, saffransbulle, kuse, julkuse, vagy Lucia bun, eredetileg dövelskatt, döbelskatt, dyvelkatt), egy tipikusan svéd adventi sütemény, melyet Luca napján készítenek. A sütemény egy sáfránnyal (újabban túróval is) ízesített kelt tészta, melyet jellegzetes 8-as (macskafarok) alakra hajlítanak és mazsolával díszítenek. A süteményt, némileg eltérő ízesítéssel Finnországban, Norvégiában, Dániában és Nagy-Britanniában is készítik.
A népszerű, egyedi formájú süteménynek semmi köze sincs Szent Luciához, a hagyomány inkább a Luca boszorkányos hiedelemköréhez tartozik.

Elnevezésének eredetéről sok érdekes elmélet, magyarázat született, egyik szerint a lusse szót Luciferrel azonosítják, mivel latinul mindkettő fényt (lucis – lux) jelent. A régi elnevezés, a döbelskatt is erre utal, mivel az ördög neve svédül djävul.
Az 1600-as években úgy tartották, hogy miközben Jézus egy gyermek alakjában zsemléket osztogatott a jó gyerekeknek, az ördög macska alakban megkarmolta, bántotta a gyerekeket. Védekezésül a fényt, napot nem kedvelő sötét ördögtől, sáfránnyal sárgára, napszínűre festették a macskafarok alakú süteményt. Pont azért találták ki a Lussekatten – magyarul játékosan Lucacica süteményt, hogy macskafarok formájával, napfénysárga színével védje meg a gyerekeket a karmolós Lucacicától.
A másik magyarázat szerint a Hollandiából importált duivekater elnevezésű finomliszt nevének svédesített formájából keletkezett a név.
A Lussekatten hagyományos alaptészája nagyon egyszerű: fehér finomliszt, zsiradék, tej, cukor, só, élesztő, sáfrány, a díszítéshez mazsola és tojás.
A közismert élesztős Lussekatter „kőttes” tészta feldolgozása tág teret ad a fantáziának. Ahány forma, annyi elnevezés.
A darabokra osztott nyers tésztát kb. 25-30 cm-es rudakká sodorjuk, azokat hajtogatjuk a kívánt formákra, díszítjük mazsolával, lekenjük az enyhén felvert tojással:
Lussekatt/Julgalt – A rúdból zárt S alakot formálunk;
Dubben Lussekatt/ Gullvagn/Kuse – Aranykocsi – Két S alakot egymás mellé helyezünk;
Julkors – Karácsonykereszt – Két egyszerű S formát egymáson kereszbe rakunk;
Lindebarn – Pólyásbaba – a sodrott tésztarudat kettőbe hajlítjuk, hagyunk egy „fejet”, a többi részt egymásra tekerjük, kapunk egy pólyásbaba formát, két mazsola jelzi a szemeket;
Lilja – liliom – a rudat kettőbe hajtjuk, a két végét a fejhez hajlítjuk;
Prästens hår– Lelkész haja – Úgy készül, mint a liliom, csak több formát teszünk egymás fölé, régi paróka alakba;
Luciakrona – Lucia koronája – az enyhe ívben meghajlított rúdhoz kis íveket illesztünk;
Julfågel – Karácsonymadár – A tésztarúdra bogot kötünk, az egyik végén csőrös fejet alakítunk, a másik végét bevagdossuk, az lesz a madár farka;
Juloxe – karácsonyi bika – úgy alakítjuk, mint a liliomot, megfordítjuk, a száját, szemét 2-2 mazsola jelzi;
Så vagy sågkaka – Vetőtészta, magkalács – Külön erőfeszítést tettek ennek a „varázskalácsnak” a sütésére. Ezt a lapos kenyérszerű tésztát nevezhették kalácsnak, ostyának, pogácsának, a fontos az volt, hogy lehetőleg különböző gabonákból őrölt lisztből süssék, különböző figurákkal, magokkal díszítsék. Ez a sågkaka lett az alapja a karácsonyi vacsorához terített asztalra helyezett kenyérpiramisnak, a gúla alakban felhalmozott kenyér, illetve kalácsféléknek. Ugyan karácsonyra sütötték, de tilos volt enni belőle a karácsonyi ünnepek alatt, megőrizték tavaszig, akkor kiosztották az igásállatok között, hogy egészségesek maradjanak, jól szaporodjanak.
Bátran kipróbálhatjuk, ha még nem tettük, süssünk karácsonyra Lussekatt-Lucacicát, meg próba szerencse alapon a lassan feledésbe merülő magyar szerencsesütit is. Hátha megtörténik a csoda, és „aranyra harapunk”!

Források az internetről – összeállította Tóth Ildikó

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME