A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Lussekatt - Luca macskája

A soknevű Lussekatter (lussebulle, kuse, saffransbulle, kuse, julkuse, vagy Lucia bun, eredetileg dövelskatt, döbelskatt, dyvelkatt), egy tipikusan svéd adventi sütemény, melyet Luca napján készítenek. A sütemény egy sáfránnyal (újabban túróval is) ízesített kelt tészta, melyet jellegzetes 8-as (macskafarok) alakra hajlítanak és mazsolával díszítenek. A süteményt, némileg eltérő ízesítéssel Finnországban, Norvégiában, Dániában és Nagy-Britanniában is készítik.
A népszerű, egyedi formájú süteménynek semmi köze sincs Szent Luciához, a hagyomány inkább a Luca boszorkányos hiedelemköréhez tartozik.

Elnevezésének eredetéről sok érdekes elmélet, magyarázat született, egyik szerint a lusse szót Luciferrel azonosítják, mivel latinul mindkettő fényt (lucis – lux) jelent. A régi elnevezés, a döbelskatt is erre utal, mivel az ördög neve svédül djävul.
Az 1600-as években úgy tartották, hogy miközben Jézus egy gyermek alakjában zsemléket osztogatott a jó gyerekeknek, az ördög macska alakban megkarmolta, bántotta a gyerekeket. Védekezésül a fényt, napot nem kedvelő sötét ördögtől, sáfránnyal sárgára, napszínűre festették a macskafarok alakú süteményt. Pont azért találták ki a Lussekatten – magyarul játékosan Lucacica süteményt, hogy macskafarok formájával, napfénysárga színével védje meg a gyerekeket a karmolós Lucacicától.
A másik magyarázat szerint a Hollandiából importált duivekater elnevezésű finomliszt nevének svédesített formájából keletkezett a név.
A Lussekatten hagyományos alaptészája nagyon egyszerű: fehér finomliszt, zsiradék, tej, cukor, só, élesztő, sáfrány, a díszítéshez mazsola és tojás.
A közismert élesztős Lussekatter „kőttes” tészta feldolgozása tág teret ad a fantáziának. Ahány forma, annyi elnevezés.
A darabokra osztott nyers tésztát kb. 25-30 cm-es rudakká sodorjuk, azokat hajtogatjuk a kívánt formákra, díszítjük mazsolával, lekenjük az enyhén felvert tojással:
Lussekatt/Julgalt – A rúdból zárt S alakot formálunk;
Dubben Lussekatt/ Gullvagn/Kuse – Aranykocsi – Két S alakot egymás mellé helyezünk;
Julkors – Karácsonykereszt – Két egyszerű S formát egymáson kereszbe rakunk;
Lindebarn – Pólyásbaba – a sodrott tésztarudat kettőbe hajlítjuk, hagyunk egy „fejet”, a többi részt egymásra tekerjük, kapunk egy pólyásbaba formát, két mazsola jelzi a szemeket;
Lilja – liliom – a rudat kettőbe hajtjuk, a két végét a fejhez hajlítjuk;
Prästens hår– Lelkész haja – Úgy készül, mint a liliom, csak több formát teszünk egymás fölé, régi paróka alakba;
Luciakrona – Lucia koronája – az enyhe ívben meghajlított rúdhoz kis íveket illesztünk;
Julfågel – Karácsonymadár – A tésztarúdra bogot kötünk, az egyik végén csőrös fejet alakítunk, a másik végét bevagdossuk, az lesz a madár farka;
Juloxe – karácsonyi bika – úgy alakítjuk, mint a liliomot, megfordítjuk, a száját, szemét 2-2 mazsola jelzi;
Så vagy sågkaka – Vetőtészta, magkalács – Külön erőfeszítést tettek ennek a „varázskalácsnak” a sütésére. Ezt a lapos kenyérszerű tésztát nevezhették kalácsnak, ostyának, pogácsának, a fontos az volt, hogy lehetőleg különböző gabonákból őrölt lisztből süssék, különböző figurákkal, magokkal díszítsék. Ez a sågkaka lett az alapja a karácsonyi vacsorához terített asztalra helyezett kenyérpiramisnak, a gúla alakban felhalmozott kenyér, illetve kalácsféléknek. Ugyan karácsonyra sütötték, de tilos volt enni belőle a karácsonyi ünnepek alatt, megőrizték tavaszig, akkor kiosztották az igásállatok között, hogy egészségesek maradjanak, jól szaporodjanak.
Bátran kipróbálhatjuk, ha még nem tettük, süssünk karácsonyra Lussekatt-Lucacicát, meg próba szerencse alapon a lassan feledésbe merülő magyar szerencsesütit is. Hátha megtörténik a csoda, és „aranyra harapunk”!

Források az internetről – összeállította Tóth Ildikó

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME