A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Idén második alkalommal került megrendezésre a Jótékonysági Teremlabdarúgó Torna

Július végén érkeztem két ösztöndíjas társammal Svédországba. Az idő repül, és szempillantás alatt elérkeztem kint tartózkodásom 4. hónapjához. De az élet nem áll meg, hiszen októberben meghívást kaptam a II. Jótékonysági Teremlabdarúgó Tornára, hogy a látottakról írjak egy cikket a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapjába, a Híradóba. Ez úton is köszönöm a felkérést!

Úgy gondoltam, én nem a meccsek pontos közvetítésével töltöm meg soraim, inkább megpróbálom átadni a hangulatot, benyomásaimat, hogy mindenki érezhesse, milyen nagy események történnek itt, Svédországban, a magyar közösségek szervezésében.

Idén 2. alkalommal került megrendezésre Jönköpingben a Svédországi Magyar Jótékonysági Rendezvények és jönköpingi Klub Hungária magyar egyesületközös programjaként a Jótékonysági Teremlabdarúgó Torna, mely idén még különlegesebbé válhatott azáltal, hogy határon túlról is érkezett egy csapat, nem is máshonnan, mint egyenesen Erdélyből, Csíkszeredából, így már Nemzetközi Jótékonysági Focitorna elnevezéssel büszkélkedhetnek a szervezők.

A rendezvény fővédnöke a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének elnöke, Bihari Szabolcs volt. A főszervezők női tagja, Tompa Réka Orsolya, a nap során szinte felfoghatatlan gyorsasággal változott át technikussá, szökkent a büféasztalhoz, és rohant éppen elintézni azt, amit megkövetelt a meccs. Szabó Tibor szervezőészrevétlenül adta ki az utasításokat, egy intéséből játékos, „dolgozó” egyaránt értette mi is a feladat.

Az erősebbik nem ismét kitett magáért, kellő komolysággal küzdöttek a pályán és a lelátón a dicsőséget jelentő első helyezésért és a fényesen csillogó kupáért. A csapatok felkészülve érkeztek, ez már az egyen-mezen is jól látszott.

7 csapat mérhette össze tudását, erejét, felkészültségét, higgadtságát.

A csapatok:

1. Csíkszereda „Nekem 8”, 2. Halmstad , 3. Ljungby „Hargita”, 4. Bottnaryd, 5. Borås, 6. Strömsnäsbruk „Sólymok”, 7. Barszalonna FC

A tornát a Hargita (Ljungby) csapat nyerte meg. Mint megtudtam, tavaly is esélyesek voltak a címre, de idén minden hibából tanulva, egy izgalmas tizenegyesekből álló gólpárbaj után, meg lett a várva várt eredmény.

Talán sikerük annak is köszönhető, hogy csapatukban az életkor széles skáláját fel tudták vonultatni. Segítve egymást, a 13 éves Szász Rikárd is ugyanolyan rangú játékos volt, mint a tapasztaltabb csapattársak.

Az első három helyezett:

1.      helyezett: Hargita/ Ljungby

2.      helyezett: Borås

3.      helyezett: Barszalonna FC /Göteborg

A labdarúgó torna bajnokai

Az ezüstérem birtokosai A bronzérmesek

A Barszalonna FC büszkélkedhet a gólkirállyal is Tóth Ákos személyében, aki 10 góllal emelte csapata és a délután fényét.

A hangulat olykor feszült volt, de ilyen komoly eseménynél ezt érthető is. Hozzátartozók emelték a meccsek hangulatát, hol biztató szurkolással, hol éljenzéssel.

Sok ismerős arccal találkoztam, akiket jó volt viszont látni. Egy nagy család részeseként lehettem ott, új ismeretségeket köthettem.

Ha az összes résztvevő játékos nem is lehetett első helyezett, mindenki nyertesesen távozott Jönköpingből, hisz egy kellemes napot tölthettünk el. Kicsik és nagyok együtt örültek a sikernek, vagy éppen együtt csüggedtek, de csakis egy pillanatig.

Az este folyamán együtt vonultunk át a vacsora káprázatos helyszínére. Én a halmstadi csapat kedves, nyitott, addig ismeretlen tagjaival tarthattam. Kalandosan, jókedvűen, de mi is megérkeztünk. A nap egy finom székelykáposztával, beszélgetéssel, lazítással zárult.

A szervezők jövőre is nagy szeretettel várják a jelentkező csapatokat és a szurkolni vágyókat 2016. október 14-16. között a Hälleberga Ifjúsági Központban.

 Köszönöm az utat, az élményt Nektek! Kívánom, hogy sok-sok ilyen és hasonló esemény jöhessen létre a jövőben is itt, Svédországban!

Molnár Anna, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME