A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Idén második alkalommal került megrendezésre a Jótékonysági Teremlabdarúgó Torna

Július végén érkeztem két ösztöndíjas társammal Svédországba. Az idő repül, és szempillantás alatt elérkeztem kint tartózkodásom 4. hónapjához. De az élet nem áll meg, hiszen októberben meghívást kaptam a II. Jótékonysági Teremlabdarúgó Tornára, hogy a látottakról írjak egy cikket a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapjába, a Híradóba. Ez úton is köszönöm a felkérést!

Úgy gondoltam, én nem a meccsek pontos közvetítésével töltöm meg soraim, inkább megpróbálom átadni a hangulatot, benyomásaimat, hogy mindenki érezhesse, milyen nagy események történnek itt, Svédországban, a magyar közösségek szervezésében.

Idén 2. alkalommal került megrendezésre Jönköpingben a Svédországi Magyar Jótékonysági Rendezvények és jönköpingi Klub Hungária magyar egyesületközös programjaként a Jótékonysági Teremlabdarúgó Torna, mely idén még különlegesebbé válhatott azáltal, hogy határon túlról is érkezett egy csapat, nem is máshonnan, mint egyenesen Erdélyből, Csíkszeredából, így már Nemzetközi Jótékonysági Focitorna elnevezéssel büszkélkedhetnek a szervezők.

A rendezvény fővédnöke a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének elnöke, Bihari Szabolcs volt. A főszervezők női tagja, Tompa Réka Orsolya, a nap során szinte felfoghatatlan gyorsasággal változott át technikussá, szökkent a büféasztalhoz, és rohant éppen elintézni azt, amit megkövetelt a meccs. Szabó Tibor szervezőészrevétlenül adta ki az utasításokat, egy intéséből játékos, „dolgozó” egyaránt értette mi is a feladat.

Az erősebbik nem ismét kitett magáért, kellő komolysággal küzdöttek a pályán és a lelátón a dicsőséget jelentő első helyezésért és a fényesen csillogó kupáért. A csapatok felkészülve érkeztek, ez már az egyen-mezen is jól látszott.

7 csapat mérhette össze tudását, erejét, felkészültségét, higgadtságát.

A csapatok:

1. Csíkszereda „Nekem 8”, 2. Halmstad , 3. Ljungby „Hargita”, 4. Bottnaryd, 5. Borås, 6. Strömsnäsbruk „Sólymok”, 7. Barszalonna FC

A tornát a Hargita (Ljungby) csapat nyerte meg. Mint megtudtam, tavaly is esélyesek voltak a címre, de idén minden hibából tanulva, egy izgalmas tizenegyesekből álló gólpárbaj után, meg lett a várva várt eredmény.

Talán sikerük annak is köszönhető, hogy csapatukban az életkor széles skáláját fel tudták vonultatni. Segítve egymást, a 13 éves Szász Rikárd is ugyanolyan rangú játékos volt, mint a tapasztaltabb csapattársak.

Az első három helyezett:

1.      helyezett: Hargita/ Ljungby

2.      helyezett: Borås

3.      helyezett: Barszalonna FC /Göteborg

A labdarúgó torna bajnokai

Az ezüstérem birtokosai A bronzérmesek

A Barszalonna FC büszkélkedhet a gólkirállyal is Tóth Ákos személyében, aki 10 góllal emelte csapata és a délután fényét.

A hangulat olykor feszült volt, de ilyen komoly eseménynél ezt érthető is. Hozzátartozók emelték a meccsek hangulatát, hol biztató szurkolással, hol éljenzéssel.

Sok ismerős arccal találkoztam, akiket jó volt viszont látni. Egy nagy család részeseként lehettem ott, új ismeretségeket köthettem.

Ha az összes résztvevő játékos nem is lehetett első helyezett, mindenki nyertesesen távozott Jönköpingből, hisz egy kellemes napot tölthettünk el. Kicsik és nagyok együtt örültek a sikernek, vagy éppen együtt csüggedtek, de csakis egy pillanatig.

Az este folyamán együtt vonultunk át a vacsora káprázatos helyszínére. Én a halmstadi csapat kedves, nyitott, addig ismeretlen tagjaival tarthattam. Kalandosan, jókedvűen, de mi is megérkeztünk. A nap egy finom székelykáposztával, beszélgetéssel, lazítással zárult.

A szervezők jövőre is nagy szeretettel várják a jelentkező csapatokat és a szurkolni vágyókat 2016. október 14-16. között a Hälleberga Ifjúsági Központban.

 Köszönöm az utat, az élményt Nektek! Kívánom, hogy sok-sok ilyen és hasonló esemény jöhessen létre a jövőben is itt, Svédországban!

Molnár Anna, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME