A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A SMOSZ stockholmi közgyűléséről

A péntek szinte mindannyiunk számára az utazás és a megérkezés jegyében telt. Ahogy mindenki végzett a munkájával, autóba ült, vonatra szállt vagy éppen a Stockholm felé tartó légifolyosót használta, hogy a hétköznapok megszokott ritmusát hátrahagyva érezze, hogy a magyarságért végzett munkájával igazából egy hatalmas családhoz tartozik. S ahogy a családban is szokott dolog a megbeszélés, a kommunikáció a családtagok között, úgy a SMOSZ-nál sincs ez másképp. Némelyeknél kinyomtatva, másoknál cetliken, esetleg valamilyen digitális eszközön, sőt, többeknél „csak úgy”, a fejükben lapult az éves közgyűlésre szánt mondanivaló, beszéd, beszámoló. Szállodákban, illetve a Magyar Házban talált ránk végül péntek este-éjjel az álom.

Másnap délelőtt hivatalosan is kezdetét vette a SMOSZ tavaszi közgyűlése Bihari Szabolcs elnök megnyitójával, az egyes napirendi pontok elfogadásával. A következő, s egyben az egyik leglényegesebb pont a tagegyesületek rövid, maximum ötperces, éves tevékenységüket összefoglaló beszámolója volt, mely kiváló betekintést adott a tagegyesületek életébe, sikereikkel és kudarcaikkal pedig tanulságos mintául is szolgáltak egymás számára.

A legkeserűbb hírek egy-egy egyesület feloszlás közeli állapotát nyugtázták rezignált lemondással, de volt példa arra is, hogy az egyik egyesület egy másik egyesületbe olvadással menekült meg az eltűnéstől (EKE). A legnépesebb svéd városok magyar egyesületei változatos programokról, jól működő egyesületi életről számoltak be, a Jönköpingi Magyar Egyesület pedig megújult. Mivel nagyon előremutatónak látom, kiemelném a Petőfi Magyar Egyesület (Ljungby) beszámolójából a korosztályokra bontott programkínálatot, az egyházzal való együttműködést, s mindezek eredményeképp a régi tagok „visszavonzását” az egyesületi életbe. A Lundi Magyar Kultúrfórum külön gyerekeknek és külön felnőtteknek szóló jóga kurzusain keresztül jutott új tagokhoz. A stockholmi UHU pedig „garázs banda” eseményekkel (közös zenélés, örömzenélés) vonzza be, tartja meg az egyébként nehezen megfogható kamasz-fiatal felnőtt korosztályt. A Stockholmi Magyar Ház és a Hälleberga Tábortanyát érintő kérdésekre még visszatérünk.

Az elnöki beszámoló elején Bihari Szabolcs köszöntötte az egyesületek képviselőit, dr. Müller Adrien nagykövet asszonyt, Dr. Kaszás Veronika helyettes konzult, Sebestyén Gábort, a Svédországi Magyar Protestáns Gyülekezetek világi elnökét, s a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) ösztöndíjasait.

Bihari Szabolcs rámutatott, hogy a SMOSZ taglétszáma az elmúlt évekhez viszonyítva konszolidálódott. Tavaly közel 3300 tagot számláltak, viszont sajnálatos módon néhány, korábban kitűnően működő egyesületet törölni kényszerültek a nyilvántartásból, mert azok évek óta nem fizették a kötelező tagdíjat. Remélhetőleg, ez csak átmeneti állapot. A generációváltás nehézségeit vizsgálva elmondható, kiemelten fontos, hogy az újak a régiek munkáját és eredményeit megbecsüljék, a régiek pedig megértéssel segítsék az újak tevékenységét.

A tavalyi évben több egyesület is jubilált: a SOMIT generációk, a Halmstadi Barátság Magyar Egyesület és az Uppsalai Magyar Egyesület 25 éves lett, az Eskilstunai Magyar Közösség 30 éves, a Jönköpingi Magyar Egyesület pedig 35 éves fennállását ünnepelte.

Az Országos Szövetség gazdasági helyzetéről elmondható, hogy stabil, 2019-ben is sikerült egyensúlyban tartani. A bevételi oldalon a svéd állami támogatás, s Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának (BGA Zrt.) egyedi támogatása áll.

A SMOSZ e bevételből fedezi önmaga működésének anyagi kiadásait, egyesületei programjait, ebből támogatja a gyerek és ifjúsági programokat, ebből finanszírozza a központi programok költségeinek egy részét, a Híradó nyomdai- és postázási költségeit.

A SMOSZ továbbra is kiemelt ügyként tekint az anyanyelvi oktatás, a gyerek és ifjúsági programok támogatására, hiszen ezáltal biztosítható az utánpótlás, a másod- és harmadgenerációs gyermekek magyar identitásának megőrzése. Ma tíz körzetben zajlik jelentős gyerek és ifjúsági tevékenység, melyet a kerületi és országos jellegű programok egészítenek ki (pl. Kékvirág Anyanyelvi Tábor, SOMIT generációk családi tábora, a Tavaszi Szél, az UHU tábora, és a helsingborgaik Cimbora tábora). Ezeknek köszönhetően több száz gyerek és ifjú részesül rendszeres magyar nyelvű aktivitásban 1-17 éves kor között. A következő generáció nevelésében a magyar állam is partner, az egyesületek maguk is pályázhatnak a Nemzetpolitikai Államtitkárságnál (a BGA Zrt.-n keresztül) a gyerekfoglalkozások színesebbé tételére, működési költségeik fedezésére, valamint a Budapesten harmadik alkalommal megrendezett vasárnapi iskoláknak szóló konferencia is hatalmas szakmai segítséget nyújtott. De a leghatékonyabb támogatás, amit a svédországi magyarság kapott a magyar államtól: a KCSP-program – az ösztöndíjasok munkája, elkötelezettsége és szakmai tudása pótolhatatlan. Bihari Szabolcs azt is kiemelte, hogy a jelenlegi ösztöndíjas csapat az egyik legjobb, amelyik valaha Svédországban működött.

A SMOSZ ingatlanjairól beszélve az elnök elmondta, hogy két, sikeres BGA-pályázatnak köszönhetően a Hälleberga Tábortanya előadótermének befejezése, s a Magyar Ház nyílászáróinak cseréje is megvalósulhatott. Az ingatlanok felelőseitől (házkezelőség) megtudhattuk, hogy a Stockholmi Magyar Ház legújabb nagy projektje a tetőszerkezet cseréje-megújítása, Hällebergán pedig mindenekelőtt a fűtési és meleg vízzel kapcsolatos problémák megoldásán dolgoznak.

A következő fő pont a központi rendezvények, az országos programok és a Híradó működése volt. Az elnök megköszönte Bitay Erzsébet főszerkesztő eddigi, kiváló munkáját, melynek köszönhetően egy összetartó szerkesztőgárda alakult ki, az online megjelenés pedig a határainkon túlra is elvitte a Híradót. Egyúttal hivatalosan is bejelentette az új főszerkesztőt Antal József, KCSP-ösztöndíjas magyar nyelv és irodalom szakos tanár, irodalmár személyében.

DSC0155Dr. Müller Adrien nagykövet asszony és Bihari Szabolcs SMOSZ elnök a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaival (Nagyköveti rezidencia, Stockholm) / Fotó: Papp Veronika
DSC0115Bitay Erzsébet, a Híradó volt főszerkesztőjének búcsúztatása. / Fotó: Antal József

A Svédországi Magyar Protestáns Gyülekezettel és a közben spanyol- és olaszországi tagszervezetekkel bővült Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségével (NyEOMSZSZ) és a stockholmi Magyar Nagykövetséggel töretlenül jó a SMOSZ kapcsolata, mintaértékű az együttműködés. A közgyűlés egyhangúlag Bihari Szabolcs SMOSZ elnököt szavazta meg arra, hogy a svédországi magyarok képviseletében indulhasson a NyEOMSZSZ elnöki székéért annak tisztújító közgyűlésén.

A SMOSZ minden évben részt vesz a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) és a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésein, melyeket a legrangosabb állami előkelőségek is megtisztelnek. Itt nyílik alkalom a regionális megbeszélésekre, ahol kontinentális problémákat és javaslatokat beszélnek meg a résztvevők, itt értesülhetnek első kézből a magyar kormány nyugati magyar diaszpórát érintő terveiről. A tavalyi MDT-n két fontos elképzelésről kaptak tájékoztatást: a nyugati magyar diaszpóra fiataljai számára kiírandó magyarországi felsőoktatási ösztöndíjról (a Stipendium Hungaricum program ösztöndíjának kiterjesztése a diaszpórára) és a 2020-as Nemzeti Összetartozás éve jegyében megrendezésre kerülő programok tervezetéről.

A SMOSZ legfontosabb svédországi kapcsolatai az Ungdomsstyrelsen-hez (MUFC –

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) kötődnek, ők folyósítják az éves állami támogatást. Habár elvárásaik szigorúbbak lettek, de továbbra is igazságosak és segítőkészek.

A közgyűlés kiemelt eseménye volt még dr. Müller Adrien nagykövet asszony köszöntője, melynek keretén belül kiváló, jól követhető összefoglaló hangzott el Magyarország konkrét programokban megnyilvánuló diaszpóra politikájáról, s a külhoni magyarságért folytatott politikájáról is. Müller Adrien arról is beszélt, hogy az idén ünnepeljük a Magyarország és Svédország közötti diplomáciai kapcsolatok fennállásának 100. évfordulóját.

Hosszú, de eredményes és hasznos éves közgyűlést zártunk. Remélhetőleg mindenki magával vitte az egyesülete számára fontos információkat, ötleteket, s nem felejt el nyitott szemmel járni a programötletek terén, hiszen dr. Müller Adrien nagykövet asszony felajánlotta segítségét abban, hogy a következő közgyűlésen áttekintjük a SMOSZ központi programrendezvényeinek újabb dimenzióit, lehetőségeit.

 

Antal József

 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME