A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Svéd-magyar testvérvárosok 2. rész

Heves megye – Värmlands län

Heves megye Magyarország északkeleti részében, az Észak-Magyarországi régióban található. A megyének 2011. január 1-én 307 985 lakosa volt. Székhelye Eger.

Värmlands län (megye) Svédország Svealand nevű régió délnyugati részén található. A megyének 2017. június 30-án 279 535 lakosa volt. Székhelye Karlstad.

1993 óta a két megye sikeresen és eredményesen együttműködik. A testvérvárosi kapcsolatok a kultúra, az iskolai képzés, sport, a gazdasági élet fejlesztése, tapasztalatcsere a szociális gondozás és a természetvédelem területére terjed ki, valamint tapasztalatcserék a két megye tisztviselőivel.

Az együttműködés eredménye, hogy több svéd vállalat van jelen Heves megyében, pl. Swed-Jam, Elektromekan, Filipstads utazási iroda és a Kils lemezkészítő vállalat. A Karlstadi Egyetem is tervbe vette, hogy lehetséges az együttműködési megállapodás kötése az egri főiskolákkal.

2004-ben hármas szerződést kötött Värmland, Heves megye és az erdélyi Kovászna megye.

Kovászna megyének 2011-ben 201 177 lakosa volt. Székhelye Sepsiszentgyörgy.

A három megye együttműködésében elsősorban a gazdasági, szociális munka, hatósági szervek munkája, a kultúra, a turizmus, a megye fejlesztése a fontos, és az EU-val kapcsolatos munkák. A három megye tisztviselői tapasztalatcseréket tartanak, ahol kicserélik tapasztalatukat és tudásukat az EU-val kapcsolatos munkáikról.

Heves megye – Sunne kommun

Värmlands län (megye) egyik járása Sunne kommun. A járásnak 2017. június 30-án 13 342 lakosa volt.

1993 óta Heves megyének eredményes testvérvárosi kapcsolata van Värmlands län-nel, így Sunne kommun szórványosan kapcsolatba került Heves megyével. Ki cserélték tapasztalataikat többek közt az idősek, a demencia gondozás, és a gazdasági élet területén. Kapcsolatot tartanak fenn más szaktarületeken is, de azok nem szevezetek.

Kecskemét – Lidköpings kommun

Kecskemét megyei jogú város, Bács-Kiskun megye és a kecskeméti járás székhelye. A városnak 2016. január 1-én 111 724 lakosa volt.

Västra Götelands län (megye) egyik járása Lidköpings kommun, mindkettő székhelye Lidköping. Lidköping járásnak 2017. június 30-án 39 471 lakosa volt. Lidköping városának 2015-ben 22 988 lakosa volt.

A Gripen repülőgépekkel kapcsolatban megélénkült a kapcsolat Kecskemét és Lidköping, valamint Lidköping járás között. Így 2006-ban a Gripen-program keretében svéd pilóták és repülőgép-szerelők érkeztek februárban családjaikkal Kecskemétre. Ezek gyermekeinek oktatását a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola vállalta magára, ahol 14 gyermek folytatta tanulmányait, míg négyen az iskola melletti óvodába kerültek. 2006-ban Schóber Ottó, az iskola igazgatójabeszámolt arról, hogy az iskolában két új tanterem épült, és komoly informatikai fejlesztés történt, melyhez a területfejlesztési tanács 16 millió forintot, míg a város 4 millió forintot biztosított.A tanítás két svéd tanárbiztosítottaaz alsósoknak, míg a felsősök távoktatás segítségével, az interneten keresztül oldották meg. A „svéd iskola” indulásakor Kecskemét polgármestere, Szécsi Gábor bejelentette, hogy a svéd szülők és gyermekeik ingyen látogathatják a város kulturális intézményeit és rendezvényeit.

Ezzel beindult a két város Kecskemét és Lidköping városa között az a intenzív kapcsolat, amelyet egyetlen magyar város sem tudott eddig túlszárnyalni.

Csak párat példaként; a Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskolája és Szakiskolája tanulói és tanárai az Európai Unió Leonardo da Vinci Mobilitás programjának keretében 2006 óta rendszeresen a lidköpingi Idősek Otthonában fejleszthetik tudásukat. A kecskeméti Katona József Gimnázium tanárai és diákjai a lidköpingi Rudenschöld iskolával közösen sikeresen pályáztak a Comenius program Mit mondanak a házak? című építészeti projektjére.

2008-ban Lidköpingben, 2009 októberében pedig Kecskeméten került megrendezésre a Svéd-Magyar Vállalkozói Napok rendezvénysorozata a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével.

Lidköping önkormányzata 2010. decemberi ülésén döntött az együttműködés testvérvárosi szintre történő emeléséről. A szerződés ünnepélyes aláírására 2011-ben elején Lidköpingben került sor.

Az együttműködés keretében létre jött kapcsolatoknak csak örülhetünk, hogy ilyen széles skálán sikerült a közös érdeklődést megtalálni Kecskemét városának és Lidköping járásnak.

Nagyatád – Kramfors

Nagyatád Somogy megye egyik városa, és a Nagyatádi járás székhelye. Lakossága 2015. január 1-én 10 625 fő volt.

Kramfors kisváros Kramfors kommunban, Västernorrlands megyében. Lakossága 2015-ben 6 582 fő volt.

A két városnak 2001 óta van testvérvárosi kapcsolata, majd 2003-ban együttműködési megállapodást írtak alá.

Már induláskor 2001-ben Somogy megye és Nagyatád a Svédország északi részén fekvő Västernorrland megyei közgyűléssel és Kramfors járással együtt több mint ötszázezer svéd koronát (akkor mintegy 15 millió forint) kapott a „Fiatal Magyarországon és Väternorrland”-ban nevű tervre.

Az együttműködés keretében a Nagyatádi Kórház 2007-ben is fogadott háromhetes turnusokra reumás megbetegedésekben szenvedő pácienseket

Nagyatád a „parkok, szobrok és a fürdők városa” is, így pl. 2007-es Naturally Art Symposum-on több svéd festőművész is kiállított; Mikal Arvidsson, Annikka Kronlid-Arvidsson, Dag Wallin.

Az együttműködés igen intenzív a megye középfokú intézményei és a Somogy megyei iskolák, elsősorban a Dráva- völgye Középiskola, a Pannon Lovasakadémia, a Mathiász János Mezőgazdasági Szakközépiskola és a Munkácsy Mihály Szakközépiskola között.

Nagycenk – Ockelbo

Nagycenk nagyközség Győr-Moson-Sopron megye Soproni járásában. Lakossága 2015. január 1-én 2 003 fő volt.

Ockelbo egy kisváros Gävleborgs (län) megye Ockelbo járásban. Lakossága 2015-ben 2 875 fő volt.

A két kisváros résztvesz egy európai uniós alapokon nyugvó összefogásban is, 2004 óta a Vidéki Települések Európai Chartájában [Charter of European rural Communities] – melyben minden Európai Uniós tagállamból egy-egy kistelepülés vesz részt, így Magyarországot Nagycenk, Svédországot Ockelbo képviseli.

Az EU-s testvérvárosok más szerveződést alkotnak, mint a nemzetközi testvérvárosok.

Az EU-s testvérvárosok képviselői rendszeresen találkoznak. Ezeken az összejöveteleken próbálják egymás kultúráját jobban megérteni, beszélnek arról is, hogy a hagyományos vidéki életet hogyan lehet életben tartani, és tájékoztatják egymást egyes kérdésekről pl. a vidéki újrahasznosításról és IT-fejlesztéséről.

Nógrád – Örebro läns landsting

Nógrád megye Magyarország északi részében található. Székhelye Salgótarján. A megye lakossága 2011. január 1-én 201 919 fő volt.

Örebro län (megye) svédországi Svealand országrész déli részén lévő megye. Székhelye Örebro. A megye lakossága 2017. június 30-án 296 541 fő volt.

A két megye együttműködése 2003-ban kezdődött, hogy kiterjessze és elmélyítse kapcsolatait a két ország között. A 2004-es év során Svédország egy évig tartó magyar évet rendezett, amelyen Nógrád és Örebro megye is részt vett a két állam segítségével.

Ózd - Varberg

Ózd város Borsod-Abaúj-Zemplém megye Ózdi járásában. Lakossága 2015. január 1-én 33 493 fő volt.

Varberg város Hallands län (megye) Varberg járásban. Lakossága 2015-ben 34 248 fő volt.

A varbergi Peder Skrivares Skola és az ózdi iskolák közti diákcsere program első kapcsolatát a PS-gimnázium ózdi születésű iskolaorvosa Uhlár-Sipos Mária egyengette. A diákcsere-egyezmény értelmében a költségeket a fogadó ország állja. A diákcserék költségeihez igénybe vették az EU:s továbbképzési projekt pályázatát. 2003-ban a PS-gimnázium ötvenezer koronát nyert a pályázaton és a tíz svéd cserediák 900 koronával járult hozzá a költségekhez, és vállalták, hogy Svédországba érkező magyar diákokat otthonukban fogadják.

Peder Skrivares Iskola Svédország egyik legnagyobb gimnáziuma Varbergben, ahol 1750 tanuló tanul.

Salgótarján – Nacka kommun

Salgótarján megyei jogú város, Nógrád megye és Salgótarján járás székhelye. A város lakossága 2015. január 1-én 35 811 fő volt.

Nacka járás Stockholms län (megye) egyik járása. Székhelye Nacka város. A járás lakossága 2017. június 30-án 100 310 fő volt.

1999 áprilisában Salgótarjánban járt Gunnar Fernqvist és Ingegärd Ångström. Többek között a környezetvédelemről is tárgyaltak, amelyet több tanulmányi látogatás követett.

2013-ban Nacka járás tanulmányutat szervezett Magyarorszára, ahol szakértők részvételével tanulmányozták az idősebb lakosság helyzetét helyben, országosan és nemzetközileg.

Több közös tervben is együttműködik Salgótarján városa és Nacka járás.

Somogy megye – Landstinget Västernorrland

Somogy megye a Dunántúl egyik megyéje. Székhelye Kaposvár. A megye lakossága 2011. január 1-én 317 947 fő volt.

Västernorrlands megye Svédország Norrlands nevű régió keleti része. Székhelye Härnösand városa. A megye lakossága 2017. június 30-án 246 023 fő volt.

A két megye kapcsolata idegenforgalmi szálakon indultmár 1989-ben.

1992-ben több västernorrlandi városban magyar hetet rendeztek, majdennek sikere utánaláírásra került az együttműködési megállapodás.

Egy XIX. századvégi parasztház került ki a svédországi Mannaminne szabadtéri múzeumába a Somogy Megyei Közgyűlés felajánlásaként, melyben egy Somogy megyét reprezentáló kiállítást rendeztek be. A későbbiek folyamán több kiállítási anyaggal is bővült a tárlat, majd együttműködésben a megyei múzeummal, az egyik szoba teljes bebútorozásra került.

Somogy és Västernorrlands megye kapcsolatai már 1989-90-ben kezdődtek. A gyakorlatban a két megye vezetői minden évben meglátogatták egymást. Éveken keresztül Västernorrlands megye gyűlése betegeket küldött kezelésre a Somogy megyei gyógyfürdőkbe. Néhány év után a svédek úgy látták, hogy ez gyógyászatilag nem szükséges.

1995-től a megye számos oktatási intézményével rendszeres tanár-diák cserék indultak be. Az együttműködés intenzív lett a megye középfokú intézményei és somogyi iskolák, elsősorban a Drávavölgye Középiskola, a Pannon Lovasakadémia, a Mathiász János Szakközépiskola között.

Igény szerint több évben szerveztek művészeti cseréket, melynek keretében néptánc-együttesek vettek részt fesztiválokon, valamint egyéni művészek különböző művészeti telepeken alkothattak mindkét megyében.

2010 júniusában a svédek Somogy megyei hivatalos látogatása során megemlékeztek a két megye közötti együttműködés 20. évfordulójáról és áttekintették a közel 30 sikeres EU-s projektet, mely közös együttműködésük eddigi eredménye.

Somogy és Västernorrland megye megállapodása magába foglalja még a gazdasági élet, foglalkoztatottság, turizmus, a tapasztalatcsere, az ügyintézés, a képzettség fejlesztését, az egyeségügy, a beteggondozás, az iskolai képzés, a kultúra, sport, egyesületi élet területén való együttműködést.

Kaposvár – Sollefteå

Kaposvár megyei jogú és egyetemi város, püspöki székhely, valamint Somogy megye és a Kaposvári járás székhelye. A városnak 2015. január 1-én 63 742 lakosa volt.

Sollefteå kisváros Västernorrlands megyében és Sollefteå kommun székhelye. 2015-ben 7 399 lakosa volt.

Somogy megyének eredményes testvérvárosi kapcsolata van Västernorrland megyével, így 1997-től Sollefteå kisváros szórványosan kapcsolatban van Kaposvár városával.

Szigethalom – Söderhamns kommun

Szigethalom város és járási székhely Pest megye Szigetszentmiklósi járásában. A városnak 2015. január 1-én 16 964 lakosa volt.

Söderhamn járás Gävleborgs län (megye) egyik járása. Székhelye Söderhamn város. A járásnak 2017. június 30-án 25 897 lakosa volt.

Szigethalom és Söderhamn járás 2010. június 10-én írta alá az együttműködési megállapodást.

A szerződéselsősorban a gyermek és ifjúsági munkák tapasztalatcseréjére teszi a hangsúlyt és az iskolák együttműködését tartja fontosnak.

A tapasztalatcserék lehetségesek még a turizmus, a sport, a kulturális élet területén, egyesületek és művészek között.

Älmhults járás gimnáziumai széleskörű kapcsolatot építettek ki magyarországi iskolákkal.

Vetlanda járás széleskörű nemzetközi kapcsolatot tart fenn, elsősorban a gimnáziumi oktatás területén, amely költségeihez igénybe vették a Skolverket (Oktatási Hivatal) és az EU-t.

Diákcserék voltak Magyarországgal is.

Stockholm

2007 óta a Stockholm minden külföldi fővárost testvérvárosnak tekint, de erről nem ír alá megállapodást. Ez alól kivétel a korábban már megkezdett szerződések és az EU-s városok.

Feltételezhető, hogy más magyarországi városokkal, önkormányzatokkal, megyékkel is létezik svéd-magyar testvérvárosi kapcsolat. Sajnos a már létező kapcsolatokról is néha nem a legkönnyebb adathoz jutni. Több svéd és magyar testvérvárosi kapcsolat köszönhető Svédországban élő magyarok.

Reméljük, hogy ez gyümölcsöző kapcsolat a két ország közt tovább gyarapszik.  

Szöllősi Antal

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME