A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Gyökerek és szárnyak

2022. 27 év tele munkával, jó kedvvel, sok-sok szép és kedves emlék. Újra és újra örömérzés tódul lelkembe, ha valami okból fölröppen egy szó, egy dallam, egy arc… egy tábori barát. Nem kell sok magyarázat, hiszen érezzük és tudjuk, hogy a legtöbb, amit a gyermekeinknek adhatunk és adnunk kell: gyökerek és szárnyak. Ez indította el bennem a gondolatot, érzést, majd a lépést, hogy a Kékvirág tábor létrejöjjön és maradjon életben, örökké fiatalon. Hogy mi késztetett a tábor megvalósítására? Az a vágy, hogy saját gyermekeim mellett sok-sok fogadott gyermekem megtanuljon magyarul álmodni, hogy megtanulják, kik voltunk, kik vagyunk, hogy büszkén és emelt fővel vállalják magyarságukat, hogy megtapasztalják a magyar közösség erejét, megtartó áldását.

Hosszú utat jártunk be. Gyerekkor, kamaszkor és mi felnőtté váltunk. 27 év, 25. táborunk.
Hogy milyen a tábor? Himnuszunkká a Tolcsvay-trió Kékvirág című dalát választottuk, amint hallhattátok, mindent elmond, de legfőképpen azt, hogy ha eljössz közénk, barátunk leszel és hozzánk tartozol.
Így formálódott, erősödött ez a csapat, akik pont ezzel a hittel, gondolattal jönnek évről-évre, újból és újból, idejüket, erejüket, odaadásukat nem sajnálva. Tudjuk, érezzük, hogy egymáshoz tartozunk.
Most bemutatom őket sorban, hadd tudja, ismerje a világ!
A tábor alapja, tengelye
Tompa Orsolya. Szervez, levelez, tervez, bevásárol, kezeli a tábor honlapját, mindezek után 10 napon keresztül vezeti a konyhát.
Császár Sándor Erdélyből, fárasztó tanítási év után családjával együtt vállalja a hosszú utat. Közénk jön, hogy vezesse a tábor szellemi és szakmai részét. Közben okosan belopja gyerekeink lelkébe a magyar kézműves hagyományokat. Nagy türelemmel végzett munkája során csak úgy formálódnak a faragott kopjafák, kardok, a gyerekek kézzel font ostorai és egy jól sikerült mesteri mozdulattal nemcsak fizikai képességük formálódik, örömük is együtt csattan a levegőben.
Palcsó Attila tábori lelkészünk, a reggeli áhítat után a tábor lelkét balzsamozza gitárja húrjain keresztül. Filmeket, felvételeket készít a tábor életéről. Munkája a tábor befejeztével sem ér véget, összegyűjti a lesifotósok képeit, felvételeit, s igazi filmesként vág, szerkeszt. Így állítva örök emléket a táborról mozgóképes formában.
Bogács Nóra csapatunk egyik leghűségesebb tagja 18 esztendőn át egyetlen esztendőt maradt távol, hogy a következő évben az alig egy éves kis Anna-Rózával gazdagítsa a tábor életét. Feleség, anya, de itt legfőképpen mint pedagógus dolgozik. A szakmai elismerést magas fokon is megkapta, tudását halk szavával, kedvesen osztja, oktat, formál, magot szór gyermekeink lelkébe és ünnep alkalmával rendezői tehetségét-tudását nyújtja.
Sebestyén Marianna. A jó Isten küldte hozzánk öt évvel ezelőtt. Egy baráti beszélgetés folytán derült ki, hogy pedagógus és szívesen segítene a táborban. Lelkesedése azóta is kitart, nagy örömmel formálja gyermekeink lelkét, szép, magyar beszédét.
Balogh Andrea. Sok évvel ezelőtt köztünk volt gyermekeivel együtt mint szülő, de gyorsan kihasználtuk pedagógus voltát és így sok éven keresztül tagja volt csapatunknak, aztán a sors másfelé vetette, ám lelke visszavágyott és most újra itt van velünk.
Csáki Barbara. Igen, Istennek tetszik a munkánk, ezért mindig segítő kezet nyújt, olyan embe­reket küld közénk, akik táborunk szellemiségét magukénak vallják. Barbara Kézdivásárhelyről érkezett, fiatal kora ellenére nagy tábori tapasztalatokkal, erős magyarságtudattal.
Dr. Herczegné dr. Juhász Edit. Öt gyönyörű gyermek édesanyja, állhatatos, kedves, személyiségével, igazi magyarságával erősíti csapatunkat, táborunkban nem csupán oktatóként, hanem orvosként is munkálkodik.
Ézsiás Anikó. Főkönyvtárosi hivatását itt szakácsmesterségre cseréli. Tizenkét évvel ezelőtt még csak kuktáskodott, azóta már beleszeretett újonnan szerzett szakmájába és ma már főszakácsként készíti a finomabbnál finomabb ételeket
Lőrincz Lázár. Sok szerepe van, pénztárosként nemcsak a tábor ideje alatt van fontos szerepe, hiszen az egyesület gazdasági ügyeit folyamatosan kézben tartja. Mindezek mellett a tábor technikai tennivalóit is ellátja. Nyomtat, fénymásol, hangosít, filmez, kivetít és ha a konyhai eszközökkel baj van, azonnal megjavítja. Csendesen, észrevétlenül dolgozik a háttérben. Munkája láthatatlan, de nélkülözhetetlen. Nyugodt természete, kisugárzása mindannyiunk számára biztonságot nyújt.
Nem tudom elégszer ismételni, hogy a jó Isten irányítja a tábor életét és elküldte hozzánk a Marosi családot, Zsoltot és Erikát. Erika úgy lépett be az életünkbe, mintha örökké velünk lett volna. Zsolt pozitív kisugárzást, felbecsülhetetlen erőt hozott közénk. A konyhai hölgyuralom sem törte meg kedvét, a felnőtt csapat esti megbeszélése után csatlakozott a tábor zenei formációjához. Császár Sanyi, Attila és Marianna mellé dobosként szállt be, s bűvölte a sámándobot.
Kovács Sándor. A malmői egyesület elnöke, kétgyermekes apuka, aki ez alkalommal csatlakozott a konyhai szekcióhoz. Fő edénytisztító menedzser lett. Rend, fegyelem és pontosság jellemezte. Történeteivel pedig a konyhai dolgozókat szórakoztatta.
Császár Ágnes. 18 évvel ezelőtt szüleivel érkezett, aranyos kislányként játszadozva élte a tábori életet. Azóta felnőtté válva, szintén pedagógussá vált. Szabadidejéből 10 napját nekünk szenteli. Az igen kedvelt szabadidős tevékenységekért felel. Számháború, nyelvi játékok, hétpróba, csapatjáték mind az ő nevéhez fűződik.
Dr. Farkas Árpád. Mindig van valami, amit meg kell oldani. Ha szükség van egy színpadra, egy díszletre, ha épp valakit zavar a fogszabályzója, vagy egy kisfiú a billegő tejfogát siratja, ott a fogdoktor és megoldja azt.
Szenessy Lajos és Kiss Zsóka. Már hetekkel, hónapokkal ezelőtt otthon készítették a gyerekek számára a gyönyörű díjakat, itt pedig szorgos munkával, rendületlenül gondoskodtak a tisztaságról.
Végezetül, de nem utolsó sorban újra és újra meg szeretném köszönni a csapat minden tagjának külön-külön és együtt is az odaadó munkájukat, ami nem csak fizikai jelenlétet, munkát jelent, azt a lelki hozzáállást, amit tíz napon át adtak, sugároztak felénk, a gyerekek felé gazdagítva életüket, életünket. Mindezekért kérem a jó Isten áldását, hogy legyen erőnk folytatni tovább, tovább, tovább!

Tompa Anna, Svédország, 2022.augusztus, egyesületi elnök/ táboralapító

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME