A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Gyökerek és szárnyak

2022. 27 év tele munkával, jó kedvvel, sok-sok szép és kedves emlék. Újra és újra örömérzés tódul lelkembe, ha valami okból fölröppen egy szó, egy dallam, egy arc… egy tábori barát. Nem kell sok magyarázat, hiszen érezzük és tudjuk, hogy a legtöbb, amit a gyermekeinknek adhatunk és adnunk kell: gyökerek és szárnyak. Ez indította el bennem a gondolatot, érzést, majd a lépést, hogy a Kékvirág tábor létrejöjjön és maradjon életben, örökké fiatalon. Hogy mi késztetett a tábor megvalósítására? Az a vágy, hogy saját gyermekeim mellett sok-sok fogadott gyermekem megtanuljon magyarul álmodni, hogy megtanulják, kik voltunk, kik vagyunk, hogy büszkén és emelt fővel vállalják magyarságukat, hogy megtapasztalják a magyar közösség erejét, megtartó áldását.

Hosszú utat jártunk be. Gyerekkor, kamaszkor és mi felnőtté váltunk. 27 év, 25. táborunk.
Hogy milyen a tábor? Himnuszunkká a Tolcsvay-trió Kékvirág című dalát választottuk, amint hallhattátok, mindent elmond, de legfőképpen azt, hogy ha eljössz közénk, barátunk leszel és hozzánk tartozol.
Így formálódott, erősödött ez a csapat, akik pont ezzel a hittel, gondolattal jönnek évről-évre, újból és újból, idejüket, erejüket, odaadásukat nem sajnálva. Tudjuk, érezzük, hogy egymáshoz tartozunk.
Most bemutatom őket sorban, hadd tudja, ismerje a világ!
A tábor alapja, tengelye
Tompa Orsolya. Szervez, levelez, tervez, bevásárol, kezeli a tábor honlapját, mindezek után 10 napon keresztül vezeti a konyhát.
Császár Sándor Erdélyből, fárasztó tanítási év után családjával együtt vállalja a hosszú utat. Közénk jön, hogy vezesse a tábor szellemi és szakmai részét. Közben okosan belopja gyerekeink lelkébe a magyar kézműves hagyományokat. Nagy türelemmel végzett munkája során csak úgy formálódnak a faragott kopjafák, kardok, a gyerekek kézzel font ostorai és egy jól sikerült mesteri mozdulattal nemcsak fizikai képességük formálódik, örömük is együtt csattan a levegőben.
Palcsó Attila tábori lelkészünk, a reggeli áhítat után a tábor lelkét balzsamozza gitárja húrjain keresztül. Filmeket, felvételeket készít a tábor életéről. Munkája a tábor befejeztével sem ér véget, összegyűjti a lesifotósok képeit, felvételeit, s igazi filmesként vág, szerkeszt. Így állítva örök emléket a táborról mozgóképes formában.
Bogács Nóra csapatunk egyik leghűségesebb tagja 18 esztendőn át egyetlen esztendőt maradt távol, hogy a következő évben az alig egy éves kis Anna-Rózával gazdagítsa a tábor életét. Feleség, anya, de itt legfőképpen mint pedagógus dolgozik. A szakmai elismerést magas fokon is megkapta, tudását halk szavával, kedvesen osztja, oktat, formál, magot szór gyermekeink lelkébe és ünnep alkalmával rendezői tehetségét-tudását nyújtja.
Sebestyén Marianna. A jó Isten küldte hozzánk öt évvel ezelőtt. Egy baráti beszélgetés folytán derült ki, hogy pedagógus és szívesen segítene a táborban. Lelkesedése azóta is kitart, nagy örömmel formálja gyermekeink lelkét, szép, magyar beszédét.
Balogh Andrea. Sok évvel ezelőtt köztünk volt gyermekeivel együtt mint szülő, de gyorsan kihasználtuk pedagógus voltát és így sok éven keresztül tagja volt csapatunknak, aztán a sors másfelé vetette, ám lelke visszavágyott és most újra itt van velünk.
Csáki Barbara. Igen, Istennek tetszik a munkánk, ezért mindig segítő kezet nyújt, olyan embe­reket küld közénk, akik táborunk szellemiségét magukénak vallják. Barbara Kézdivásárhelyről érkezett, fiatal kora ellenére nagy tábori tapasztalatokkal, erős magyarságtudattal.
Dr. Herczegné dr. Juhász Edit. Öt gyönyörű gyermek édesanyja, állhatatos, kedves, személyiségével, igazi magyarságával erősíti csapatunkat, táborunkban nem csupán oktatóként, hanem orvosként is munkálkodik.
Ézsiás Anikó. Főkönyvtárosi hivatását itt szakácsmesterségre cseréli. Tizenkét évvel ezelőtt még csak kuktáskodott, azóta már beleszeretett újonnan szerzett szakmájába és ma már főszakácsként készíti a finomabbnál finomabb ételeket
Lőrincz Lázár. Sok szerepe van, pénztárosként nemcsak a tábor ideje alatt van fontos szerepe, hiszen az egyesület gazdasági ügyeit folyamatosan kézben tartja. Mindezek mellett a tábor technikai tennivalóit is ellátja. Nyomtat, fénymásol, hangosít, filmez, kivetít és ha a konyhai eszközökkel baj van, azonnal megjavítja. Csendesen, észrevétlenül dolgozik a háttérben. Munkája láthatatlan, de nélkülözhetetlen. Nyugodt természete, kisugárzása mindannyiunk számára biztonságot nyújt.
Nem tudom elégszer ismételni, hogy a jó Isten irányítja a tábor életét és elküldte hozzánk a Marosi családot, Zsoltot és Erikát. Erika úgy lépett be az életünkbe, mintha örökké velünk lett volna. Zsolt pozitív kisugárzást, felbecsülhetetlen erőt hozott közénk. A konyhai hölgyuralom sem törte meg kedvét, a felnőtt csapat esti megbeszélése után csatlakozott a tábor zenei formációjához. Császár Sanyi, Attila és Marianna mellé dobosként szállt be, s bűvölte a sámándobot.
Kovács Sándor. A malmői egyesület elnöke, kétgyermekes apuka, aki ez alkalommal csatlakozott a konyhai szekcióhoz. Fő edénytisztító menedzser lett. Rend, fegyelem és pontosság jellemezte. Történeteivel pedig a konyhai dolgozókat szórakoztatta.
Császár Ágnes. 18 évvel ezelőtt szüleivel érkezett, aranyos kislányként játszadozva élte a tábori életet. Azóta felnőtté válva, szintén pedagógussá vált. Szabadidejéből 10 napját nekünk szenteli. Az igen kedvelt szabadidős tevékenységekért felel. Számháború, nyelvi játékok, hétpróba, csapatjáték mind az ő nevéhez fűződik.
Dr. Farkas Árpád. Mindig van valami, amit meg kell oldani. Ha szükség van egy színpadra, egy díszletre, ha épp valakit zavar a fogszabályzója, vagy egy kisfiú a billegő tejfogát siratja, ott a fogdoktor és megoldja azt.
Szenessy Lajos és Kiss Zsóka. Már hetekkel, hónapokkal ezelőtt otthon készítették a gyerekek számára a gyönyörű díjakat, itt pedig szorgos munkával, rendületlenül gondoskodtak a tisztaságról.
Végezetül, de nem utolsó sorban újra és újra meg szeretném köszönni a csapat minden tagjának külön-külön és együtt is az odaadó munkájukat, ami nem csak fizikai jelenlétet, munkát jelent, azt a lelki hozzáállást, amit tíz napon át adtak, sugároztak felénk, a gyerekek felé gazdagítva életüket, életünket. Mindezekért kérem a jó Isten áldását, hogy legyen erőnk folytatni tovább, tovább, tovább!

Tompa Anna, Svédország, 2022.augusztus, egyesületi elnök/ táboralapító

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. október 23.
Kedves Híradó Olvasók! „Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.” És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De…
Tovább
Hermann Hesse: Sziddhárta

Hermann Hesse: Sziddhárta

Könyvespolc 2022. október 23.
Az emberben megjelenik az idők folyamán egyfajta hívás, amely arra készteti, hogy kizökkenjen a világ káprázatából, énjének folyamatos köreiből, melyekben a hétköznapjaiban próbálja utolérni önmagát és ezáltal egy új nézőpontból lát rá a sorsára és a világában rétegződő valamennyi sorsra…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem…
SOMIT családos tábor

SOMIT családos tábor

Az idei év SOMIT családos tábora szeptember 11–13. között került megrendezésre. A teltházas rendezvényen egy roppant eseménydús hétvégére…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Egyesületünk óvatosan nyitott a tagság felé a pandémia után. Tagságunk nagy része szépkorú, s nehezen találtak vissza az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME