A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Karácsonyi jelképek. Karácsonyi kecske – Julbocken

kecske
A kecske minden korban a hatalom és a termékenység szimbóluma volt. Thor, a skandináv mennydörgés isten szekerét például két halhatatlan kecske húzta. Az északi országoktól egészen Dél-Európáig a kecske volt az az állat, amelyet a szántóföld termé­kenységével hoztak kap­csolatba.


A kereszténység előtti időkben is ünnepeltek decemberben, a téli napforduló környékén, amikor a legsötétebb volt az éjszaka. Bármilyen furcsának tűnik, de ez volt az aratás ünnepe. Ekkor jött el a nyáron learatott gabona utolsó kalászaiból font koszorú, kereszt, különböző figurák terményvarázsoló ideje. A kereszténység felvétele után sem ment feledésbe ez a hiedelem, csak kissé átalakult, belesimult a karácsonyi ünnepkörbe.
Ebben az összefüggésben az utolsó kévének egészen különleges, varázslatos jelentése volt. Ezt a köteget, a koszorút a maga sajátos módján formázták meg, és karácsonyra mentették. A rítus célja az volt, hogy a frissen betakarított termésből a felesleges növényi erőt megmentsék a következő évi terméshez.
A karácsonyi ünnep azt az aratószellemet szimbolizálta, amellyel együtt kell boldogulnod. Ezeknek a szalmafigu­ráknak nevet adtak, és felhasználták a karácsonyi játékokban. Népszerű volt például a „jultyppan”, valamint a „julbocken”, a karácsonyi kecske, mely, mint említettem, a termékenység megtestesítője. A keresztény szimbolikában az Ég, a szerelmi vágy, a bujaság szimbóluma és az elkárhozottak jelképe. A középkorban a fekete kecskebak a boszorkányszombatokon elnöklő sátán jelképe volt.
Azonban a karácsonyi kecske országonként mást jelent. Finnországban gonosz lény, aki el akarja vinni a karácsonyi ajándékokat, ezzel szemben Svédországban éppen a karácsonyi ajándékokat őrzi.
A finn Joulupukki, azaz a piros kabátos, fehér szakállas, rénszarvasszánon közlekedő karácsonyapó neve szó szerinti fordításban ugyancsak karácsonyi kecske (joulu=karácsony, pukki=(bak)kecske). Ahhoz pedig nem kell nagy fantázia, hogy Karácsonyapó és Thor égi közlekedése közötti párhuzam feltűnjön.
Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a skandináv karácsonyi ünnepnek a kecske az egyik szimbóluma. A magyar néphagyományokban szintén ismert a kecskealakoskodás és a kecskemaszk az egyik legnépszerűbb. Az év során többször előkerül (lakodalom vagy disznótor alkalmával, Luca-napkor), azonban a karácsonyhoz nem kapcsolódik.
A karácsonyi kecskét először a 18. század elején említik hivatalos szövegkörnyezetben, amikor a hatóságok az úgynevezett karácsonyi csínytevések kapcsán próbáltak véget vetni a koldulásnak és a részegeskedésnek.
Karácsonykor, valamikor Szent Lúcia estéje és Knut huszadik napja között, felöltözött fiatalok jártak tanyáról tanyára, hogy pénzt, ételt és italt kolduljanak. A csapatban a napkeleti bölcsek, Józsefek, csillagfiúk, és egyéb figurák között a karácsonyi kecske is jelentős szerepet kapott. Feladata az volt, hogy tréfáljon, szórakoztasson, rávegye az embereket, hogy nagylelkű ajándékokat adjanak. Az a személy, aki a karácsonyi kecskét képviselte, egy kézzel készített, ijesztő kecskemaszkba öltözött. A kecskemaszkot gyakran egy rúdra erősítették, amelyet a hátára kötöttek, és amikor viselője meghúzta a madzagot, a kecske csattogtatta az alsó állkapcsát. Ezért nevezték néha kereplő kecskének, klapperbock-nak.
A karácsonyi csínytevések Svédország-szerte előfordultak, ám idővel elfajultak, az eredetileg a szegények számára gyűjtött ajándékokat és a pénzadományokat inkább mulatozásra használták. A szokásra végül a hatóságok is felfigyeltek, és különféle rendeletekkel igyekeztek véget vetni a mulatságnak.
Egy 1721-es stockholmi rendeletben ez áll: „Aki azt feltételezi, hogy ezentúl az úgynevezett Yuhlbokkennel, csillaggal és más hiúságokkal rohangál az utcákon és sikátorokban, azt azonnal el kell fogni, és az illetékes hatóságokkal kell megvizsgáltatni.”
A karácsonyi kecskehagyományok közül szinte csak a piros szalagokkal gyönyörűen feltekercselt szalmakecske maradt fenn ma. Ahol díszként áll a karácsonyfa mellett, nem sokat árul el kétes múltjáról.

[Forrás: internet, A karácsonyi kecske a néphitben és a karácsonyi hagyományban, Karin Schager, Rabén és Sjögren.]

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME