A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Eseménydús ősz a stockholmi Magyar Házban

Mint minden évben, idén szeptemberben is újra felpezsdült az élet a stockholmi Magyar Házban.

Augusztus utolsó napján megtartottuk Szent István-napi megemlékezésünket és rögtön ugyanazon a napon már a Stockholmi Magyar Családi Kör, közismert nevén UHU foglalkozásaira érkező gyermekek zsibajától volt hangos a ház. A lendületes kezdéshez hasonló ütemben és nem lankadó lelkesedéssel zajlottak az UHU gyermekfoglalkozásai az ősz folyamán: a kicsikkel énekeltünk, mondókáztunk, a nagyobbakkal táncoltunk, tanultunk az erdőről, a szüretről, az állatbehajtásról, a Márton napi hagyományokról és közösen sokat kézműveskedtünk. Idén újításként az egyesület vezetősége igyekezett a 12 éven felüli kamaszok számára is érdekes programokat szervezni, így ők részt vehettek zeneoktatáson, asztrofizikai előadáson, sakkfoglalkozáson, sportnapon.

A korábbi hagyományokhoz híven minden hónap második szerdáján szabadegyetemi előadást szerveztünk. Szeptemberben dr. Szabolcs Antal, szülész-nőgyógyász volt a vendégünk, aki Az örökkévalóság múló pillanatai – életem, pályám, munkásságom címmel tartott érdekes előadást. Októberben könyvbemutatóra került sor, Szarvas Istvánt a Kérdeztem-válaszoltak III. című interjúkötetéről, valamint újságírói pályafutása nagy találkozásairól Moritz László, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke kérdezte. Novemberben egy interaktív előadás keretében Szabó Vivien pszichológus és Bán András coach beszélgetett az érdeklődőkkel a külföldi lét nehézségeiről.

Minden hónap utolsó vasárnapján istentiszteletre kerül sor a Magyar Házban, amelyet a már hagyományossá vált közös ebéd követ a Lencse Tibor Baráti Társaság szervezésében.

Ha a hónap utolsó pénteki napja közeleg, akkor a Magyar Ház rendszeres látogatói már mindannyian tudják, hogy számíthatnak egy, a Katolikus Kör által szervezett színvonalas előadásra és az azt követő finom vacsorára. Szeptemberben ez alkalom egy könyvbemutatónak adott helyet, dr. Szurkos István Amit nehéz kimondani című könyvét ismerhették meg a résztvevők a szerző tolmácsolásában. Októberben Zene és lelki egészség címmel adott betekintést kutatási témakörébe – a zenének az érzelmekre és a viselkedésre való hatásáról – dr. Harmat László, a Linnaeus Egyetem Pszichológia Intézetének docense. Novemberben a Katolikus Kör vendége dr. Pőcze István PhD. volt, aki a mindennapi konfliktuskezelés lehetőségeiről beszélt az érdeklődőknek.

Nevtelen-3
Nevtelen-2
Nevtelen-1
Nevtelen-4
Nevtelen-3 Nevtelen-2 Nevtelen-1 Nevtelen-4

A rendszeres programok mellett két alkalommal is különleges előadást tekinthettek meg az érdeklődők. Szeptember 21-én, Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából zenés irodalmi műsort adott Molnár G. Krisztina, Labant Ada és Labant Csaba, október 4-én pedig a Prömier Színtársulat fiatal színészeinek előadásában A feszültség nő című darab került bemutatásra, igen nagy sikerrel.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésre október 26-án került sor, amelyen beszédet mondott Sántha Attila költő, író, újságíró és 1956-os gálaműsort adott Kilyén Ilka színművésznő. A megemlékezést és az előadást ünnepi vacsora követte.

A táncoslábúak idén ősszel két alkalommal mulathattak a Magyar Ház hagyományos táncházában, szeptemberben és novemberben. Ez utóbbi alkalommal a gyermekek számára külön gyermektáncházzal indult az este. Jövőre várjuk vissza az érdeklődőket újabb táncházi alkalmakkal!

Új rendszeres programként október végén felnőtt néptáncoktatás indult a házban: minden héten csütörtökön várjuk a mozogni vágyó érdeklődőket. November elejétől szombatonként pedig már magyar nyelvoktatáson is van lehetősége részt venni olyan 6-12 év közötti, írni-olvasni már tudó gyermekeknek, akik alap szinten beszélnek, értenek magyarul, de szeretnék fejleszteni beszéd- és íráskészségüket.

Novemberben megtartottuk az első Magyar Főzőestünket a Magyar Ház konyhájában. Benkő Ilona – akinek ezúton is köszönjük a közreműködést – a csorba leves elkészítését tanította meg a résztvevőknek, majd közösen elfogyasztottuk az elkészült ételt. December 6-án újabb Főzőesttel várjuk a kedves érdeklődőket, december 7-én sor kerül a Magyar Ház hagyományos adventi ünnepségére, december 8-án pedig érkezik a Mikulás a kicsikhez. Az év lezárásaként december 22-én kerül megrendezésre a karácsonyi Istentisztelet szintén a Magyar Házban.

Továbbra is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a stockholmi Magyar Ház programjaira! Friss információkért látogassátok meg honlapunkat a https://magyarhaz-stockholm.com/ címen, vagy csatlakozzatok A stockholmi Magyar Ház elnevezésű facebook csoportunkhoz!

Szalóki Petra

Határok nélküli emlékezet

Határok nélküli emlékezet

Kedves Olvasó! 2020. július 03.
Kedves Híradó Olvasók! A Híradó legutóbbi megjelenése óta sok minden történt. Az első, általam főszerkesztett lapot már Ózdra kézbesítette a posta Göteborg helyett. Ugyanis a koronavírus járvány miatt a Nemzetpolitikai Államtitkárság hazarendelte a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasait, köztük engem…
Tovább
A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

A palóc Pompeji, „Grand Canyon” és „Palóc Olympos” földjén

Kárpát-medence 2020. július 03.
Szállásunkat Ráróspuszta-Nógrádszakál nyaralóövezetében foglaltuk le. Ráróspuszta a ma határfolyót képező Ipoly mellett fekszik. Az Ipolyon az első világháború előtt közel 50 hídon lehetett átkelni – ezek nagy része megsemmisült az első világégés idején. 2011-ben, a Madách híd átadásával, újabb lépés…
Tovább
Őszi látogatás Firenzében

Őszi látogatás Firenzében

Képzőművészet 2020. április 02.
Ősszel Firenzébe látogattunk. Este érkeztünk meg a pályaudvarra. Fél órába is beletelt, mire a vasútállomás körül megtaláltuk a szállásunkra induló városi autóbusz megállóját. A város fényei első látásra is vonzónak tűntek. Átkeltünk az Arnó folyó hídján, és az első megállóban…
Tovább

Egyesületek

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

Új év, új kezdetek a Jönköpingi Magyar Egyesületben

A programokkal teli 2019-es év után új fejezet nyílt a Jönköpingi Magyar Egyesület életében. A tavalyi évben 35…
A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház technikai korszerűsítése

A stockholmi Magyar Ház Házkezelősége 2019-ben sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a diaszpórában élő magyarság…
Ez az év is elkezdődött...

Ez az év is elkezdődött...

... de még hogy! Stockholmban már január második hetében beindult az egyesületi élet. A legszorgalmasabbak a színjátszókörösök voltak,…
Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Téli SOMIT 2020. Beszámoló

Az idei első, Téli SOMIT mind a szervezők és mind a résztvevők nagy örömére már hetekkel a tábor…
Hajdan-Hajdú

Hajdan-Hajdú

A tánc szinte egyidős az emberrel. Hangulatot, gondolatokat fejez ki, hogy lássa és értse az, aki nézi. Az…
Szabó Tünde borász Göteborgban

Szabó Tünde borász Göteborgban

Magyarországot mindig is jó bortermelő országnak ismerte a világ. Sajnos, a háborút követően volt egy hosszú időszak, amikor…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

A 2020-as évadunkat január végén kezdtük, amikor is Dr. Pölcz Éva tartott nekünk egy érdekes előadást a stresszről,…
A Pannónia Klub életéből

A Pannónia Klub életéből

A 2019-es év végét két, nagyon szép, színvonalas programmal zártuk. Lohn Annamária KCSP-ösztöndíjas Magyar Nobel-díjasok és feltalálók című…
A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napja Malmőben – így emlékeztek a Pannónia Klub tagjai

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én tartjuk abból az alkalomból, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a…
30 éves az eskilstunai magyar közösség

30 éves az eskilstunai magyar közösség

           Egy hazafias érzelmű kis csoport ötleteként, 1989 kora tavaszán, Barra Regina lakásán született…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

Free Joomla templates by L.THEME