A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Áldozatos tenniakarással a rászoruló árvagyerekekért - A Lencse Tibor Árvákat Támogató Baráti Társaság hírei

 

Ismertetésem elején mindnyájatok elnézését kérem a beszámolók elmaradása miatt. Ennek egyik oka egészségi állapotom romlása volt; mostanra túlvagyok a nehezén, és Isten segítségében bízva ígérem, hogy az elmaradást bepótolom.


Amint azt a közgyűlésünkön elmondtuk az idén 88 árvát támogattunk különböző nagyságú összegekkel, összesen 90.311 korona értékben.


Három szállítmányt küldtünk, amelyből egyet a Gereben család támogatott 9.000 koronával. A szállítmányokban számítógépek, ruhák, cipők, egészségügyi segédeszközök, a Magyar Házból származó könyvek és még sok egyéb hasznos holmi volt.A szállítmányok lebonyolításában nagy részt vállalt Astrid és Åke Hörnel Sollentunából, Adrien és László Esgran Tyresöböl, valamint Farkas István a Tyresö önkormányzattól ajándékba kapott számítógépekkel. Köszönjük mindazok segítségét, aki a szállítmányok összeállításában, anyagi támogatásaikkal, a csomagolásnál segítettek!


Tudom, Nektek csupán a köszönet szóbeli átadása jut, hiszen a támogatottak háláját mi tapasztaljuk meg igazán, amikor nyaranta meglátogatjuk őket. Persze küldenek ők köszönőleveleket is, de számunkra a legnagyobb élmény, hogy láthatjuk a testi és szellemi fejlődésüket, a hálával telt ragyogó szemeket, hallhatjuk a jövőről szőtt terveiket. Nem is beszélve a végzős diákok fogadalmiról, hogy majd egyszer ők is - saját keresettel rendelkezvén - segíteni fogják a rászorultakat. Mindezt összefoglalva, kedves barátaim ez egy olyan felemelő érzés, amitől elfelejtjük a sok munkát és nehézséget. Mindez megerősít abban, hogy munkánkat tovább kell folytatnunk. Biztosíthatunk benneteket arról, hogy az esti imáikba a kisgyerekek minket is belefoglalnak, Istentől egészséget és segítséget kérve.


El kell továbbá mondanom, hogy egyesületünkből két család vállalt keresztszülőséget egy-egy kislány felett; rádásul a gyerekeket rendszeresen meglátogatják Déván! Köszönjük a nagylelkűségeteket!
Munkánkat, a rászorulók támogatását nem tudnánk tagjaink és adakozóink nagylelkű segítsége nélkül végezni. Tavaly 9.300 korona értékű tagdíj és 36.665 korona értékű ajándék érkezett hozzánk. Nagy teljesítménynek tartom ezt, hiszen mindössze 93 család tagja az egyesületünknek. A kezdődő pénzügyi válság azonban egyre inkább veszélyezteti a szegény sorban élőket, ezért további megajánlásaitokra most fokozottabban számítunk!
Az idén a támogatásokra fordított összeg jelentős részét bizony különböző rendezvények, egyesületi délutánok, bazárok bevételéből kellett kigazdálkodnunk. Ezúton szeretnék – nevek említése nélkül - köszönetet mondani mindazoknak, akik munkánkat segítették!


Tagjainkat arra kérem, hogy ezentúl a befizető lapokon tüntessék fel kiskorú gyermekeik születési évét, hogy nyilvántartásunkat pontosíthassuk. Ennek oka, hogy csak a 7 évesnél idősebbek után igényelhetünk állami támogatást.


A beszámolóm végén szeretném felsorolni azokat az egyesületeket, amelyek munkánkat különböző összegekkel támogatták:
Stockholmi Katolikus Kör: 2.000:-
Södertäljei Magyar Egyesület: 1.110:-
Respekt/Livets Fond: 5.000:- (ez utóbbit köszönjük pénztáros asszonyunknak, aki az utolsó pillanatban szerzett tudomást erről lehetőségről és sikerrel pályázott a támogatásra).

Biztosítalak benneteket, hogy önzetlen támogatásotok olyanokhoz kerül, akiknek a legnagyobb szükség van rá!

Köszönjük az érdeklődéseteket, továbbá Isten áldásában gazdag, boldog életet és jó egészséget kívánunk mindnyájatoknak!

 

Mihály Ferenc

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. december 27.
Uraji köd / Fotó: Antal József Kedves Híradó Olvasók!
Tovább
Tao Te King

Tao Te King

Könyvespolc 2022. december 27.
Pár útravalót már felpakoltam erre a képzeletbeli könyvespolcra azokból az olvasmányokból, melyek az embert az olvasás örömén túl, mintegy segítőtársként kísérhetik életútján. Szóba került már jó pár meghatározó név, eszme, vallás, de ma álljon itt egy igazi klasszikus, amely immáron…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Hírek a SOMIT háza tájáról… Hagyományaink nyomában

Mindössze néhány héttel a rendkívül jól sikerült SOMIT családos tábor után egy hétvége erejéig (2022. október 21. és…
Újra elindulóban az ifik társasága

Újra elindulóban az ifik társasága

A tavaszi közgyűlésen bemutatkozott hat magyar fiatal, akik akkor lelkesen meséltek a jövőbeli céljaikról és arról, hogy miképpen…
Pedagógusok a házban

Pedagógusok a házban

A jó pedagógus olyan, mint a télen a kamrában lógó szárazkolbász, szalámi: minél több van belőle, és minél…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME