A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A gólyacsalád második, befejező rész

A tavasz hamar elmúlt, az ismerős gólyacsaládunk élete egyre boldogabbá vált. A fészekből naponta útrakeltek, aztán egyenként leszálltak a tó széli nádas mellett. A gólyapapa itt ismét elmondta a fontos tudnivalókat, melyeket mindkét csemetének szigorúan be kell tartaniok: nem szabad nagyon eltávolodni egymástól, veszekedni sem kell azon, ki, mennyi békát, síklót, egeret tudott bekebelezni. Mikor már jóllakott mindenki, megszólalt gólyamama, hogy jó lenne hazarepülni. A kisgólyák ismét gólyasorba álltak, illetve vonultak, repültek haza a faluvégi villanyoszlop tetején álló fészekbe.

A kis gólyák rohamosan nőttek, egyre ügyesebbek, erősebbek lettek, és úgy tűnt, egyre jobb testvérek is. Szót fogadtak, szót kellett fogadniuk, mert bizony rohamosan közeledett az idő, amikor búcsút kellett mondaniuk a szülőföldnek. A felnőttek kicsit féltek, ám bíztak abban, hogy a fiatal gólyák elég erősek lesznek majd a hosszú és nehéz úthoz.
Lassan, lassan eljött a nyár vége, a gólyák készülődni kezdtek. Egyre kevesebb élelem akadt már a mocsárban, így elhatározták, hogy a következő héten elindulnak a nagy útra.
– Addig, amíg elindulunk, már nincs sok idő hátra, okos dolog lenne, ha együtt gyakorolnátok a repülést a többi fiatal gólyával – mondta a gólyapapa.
Így is lett, a fiatal gólyák naponta kirepültek a fészekből – ahol már alig fértek –, és egy-egy kört tettek meg a mocsárig és vissza. Észrevették, hogy bizonyára a többi szülő is szólhatott a csemetéknek, mert nemcsak ők, hanem a többi gólyafészek ifjú lakója is szárnyra kerekedett. Először kicsit félénken közeledtek egymáshoz, de aztán elég könnyen ment az ismerkedés. Nagyon tetszett, hogy van kinek bemutatni repülési tudományukat.
Jó volt kergetőzni, figyelni, lemarad-e valamelyikük, ki talál rá leghamarabb a felszálló meleg levegőoszlopokra, a termitekre. Egymást lekörözve repdestek és örültek a még meglévő nyárnak. Így esett, hogy a nagy versengésben, örvendezésben nem voltak eléggé figyelmesek, és megtörtént a baj!
Az egyik gólyagyerek nem a környezetére figyelt repülés közben, hanem a többi gólyát nézte. Egyszer csak egy nagy csattanás hallatszott és a bámész fiatal gólya szárnyát nehezen mozgatva, a mocsár szélére zuhant. Ijedten rebbent szét a társaság, csak a testvérkéje szállt le mellé, de mikor látta, hogy nem tud segíteni, szüleit keresve hazarepült a fészekbe.
A gólyapár is hallotta a csattanást, de nem gondoltak rosszra, csak akkor ijedtek meg, mikor csak egyik gyereküket látták hazafelé repülni. A magányos gólyagyerek kétségbeesetten kelepelte el, mi történt. Azonnal szárnyra kelt az egész család, de mire odaértek a sérült, fiatal gólyához, már a madárvédők is ott voltak és éppen vizsgálták a sérültet.
– Be kell kötnünk a szárnyát – mondta egy madárvédő, szerencse, hogy csak megsérült, nem törött el, így nem életveszélyes.
– Igen, de mi lesz vele? – mindjárt itt az ősz!
– Hátha addig meggyógyul a szárnya – mondta egy kisgyerek, mert sokan sereglettek a sérült gólyához.
– Le kellene már szerelni ezt a régi jelzőpóznát! A fiókák nem veszik észre, nekiütődnek. Az idén is sok a sebesült gólya – mondta az egyik madárvédő. Az a szerencse, hogy hamar ideértünk, és kórházba tudjuk szállítani ezt a madarat.
A gólyapár szomorúan nézett a fiókájukat elszállító autó után. De érezték, hogy az emberek jót akarnak, többször is látták, hogy a sebesült, sérült gólyákat vissza is hozza az az autó, és akkor már egészségesek voltak.
Csak azt nem lehetett tudni, meddig tartják benn a madárkórházban, hogy meggyógyuljon.
Teltek, múltak a napok és lassan elérkezett a nagy utazás ideje.
Gólyapapa családja körében egy szomorú elhatározásra jutott.
– Figyeljetek ide – mondta gólyamamának és az egészséges gólyafiúnak. Döntenünk kell !
Vagy mindannyian itt maradunk és nem tudni, hogyan lesz, vagy mi hárman elrepülünk, de előtte meggyőződünk, hogy drága gyermekünkkel, a te kis testvérkéddel mi lesz.
Másnap mind a hárman elrepültek a madárkórházba, ahol szeretettel fogadták őket.
– Nem kell búsulni, a kis gólya egyre jobban javul és erősödik, de sajnos, nem tud elrepülni veletek!
Így hát szomorú szívvel búcsút intettek egymásnak és a három gólya elrepült.
A sérült gólyamadár bánatosan nézett utánuk, de próbált megvigasztalódni, hiszen a madárkórházban jól bántak vele és voltak barátai. Volt ott mindenféle madár a környékről, akik ezért vagy azért megsérülve, nem tudtak repülni. A késő ősz, majd a tél beálltával se kellett búsulnia, volt ennivaló bőven, bár hiányoztak szülei és testvérkéje.
A tél hamar elmúlt, akárcsak a többi évszak, így a tavasz közeledtével, megerősödve, meggyógyulva, elhagyta a madárkórházat és elhatározta, megkeresi a fészket, ahol laktak.
Így is történt, hazatalált, s mivel a téli szelek sokat rontottak a fészken, elhatározta, kijavítja. Szorgalmasan hordta a faágacskákat, amint egyszer csak meghallotta az ismerős szárnysuhogást..
Nagy örömére az anyukája és testvérkéje repült vissza.
Itt a tavasz, visszajöttek! Nagy volt az öröm.
– Apa nem repül vissza ? – kérdezte szomorúan.
– Dehogynem, ő is visszajött, de egyenesen ennivalóért ment. Nagyon fog örülni, ha meglát.
Így is történt, nemsokára jött gólyapapa, azaz repült és összecsapta szárnyát a nagy álmélkodástól, mikor meglátta fiacskáját, aki szép, nagy, egészséges madárrá fejlődött.
Mikor „kiörvendezték” magukat, gólyapapa megmagyarázta a gyermekeinek, hogy már felnőttek, ideje, hogy saját otthont teremtsenek maguknak, fészket rakjanak, párt keressenek és neveljék fiókáikat.
Így hát elbúcsúztak egymástól, de megfogadták, hogy meglátogatják egymást, és tudni fogják mindig, melyiküknek hogy megy a sora.
 

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME