A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A hópelyhek

hop

Három, csodás hópehely üldögélt a fenyőfa ágán. Üldögéltek, tanakodtak. Úgy látszik, ők az előőrs. Nem tudták, csak találgatták, vajon hányan lesznek, sokan fognak még érkezni az égi világból, hogy beborítsák a kerteket, mezőket, udvarokat, utcákat, játszótereket?


Tudták, hogy az idős emberek legtöbbje csak a szobából szereti nézni őket, mert hideg van és fáznak, mert a hótakaró – mely sok-sok hópehely testvérből áll – bizony hideg.
De tudták, hogy sokan kedvelik is őket. Kedveli sok-sok pajkos gyerek, hiszen hógolyóznak, hóembert készítenek belőlük, vagy egyszerűen csak lecsúsznak a szánkóval a havas dombról.
De szereti őket sok bácsi, néni, aki csemetéjével sízni megy a hegyekbe, ahol a hótakaró örök, – legalábbis addig, amíg a tavasz hírnöke, a hóvirág kidugja fejecskéjét a hóbunda alól.
És szereti őket a földbe elvetett sok-sok kis apró magocska, ők alig várják, hogy vastagon betakarja őket a puha hópaplan, hiszen a sok kis pehely védi meg őket a fagyos szelektől.
– Tudjátok mit? – mondta a három előőrs hópehely közül a legnagyobb: versenyezzünk, nézzük meg, ki a legügyesebb, és az kerüljön a város főterét diszítő hatalmas karácsonyfa ágaira.
Ebben meg is egyeztek, szorgalmasan szállingóztak lefelé, mindenki örömére. Hamarosan olyan sokan voltak, hogy fehérre változtatták a háztetőket, az utakat, a tereket.
Mire Mikulás bácsi megérkezett, a sok szorgos hótündér feldíszítette a fenyőt, az ajándékdobozok, színes égők, és gömbök közé csodásan illettek a szebbnél szebb, csillogó, fehér hópehelyhek.
A legszebb közülük katonás sorrendbe állította valamennyiüket, és azokat a pelyheket, melyeknek kristályai a legnagyobbak voltak és legjobban hasonlítottak a fenyő ágaihoz, hangosan szólította, hogy majd a szél lenge fuvallata fellibbentse az ágra.Csodásan tündököltek, a lámpák fényében mesésen csillogtak. Szépségük és csillogásuk hasonlított az égbolton megjelenő sok-sok csillaghoz és közösen várták a
Karácsonyt.

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME