A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A Magle Stone

stone

Tél közeledtével elcsendesedik a természet. A lombhullató növények lerázzák magukról a leveleket, a kényesebb állatok elbújnak, melyik a földbe, melyik a lehullott levelek között, az avarban keres menedéket, olyanok is vannak szép számmal, melyek jó vastag, meleg bundát növesztenek. Az emberek is készülődnek. Ahogy hűvösödnek, rövidülnek a nappalok, annál jobban érzik, valami csodás dologban lesz részük. Béke költözik a szívükbe, várják a napfordulót, a megújulást, a karácsony ünnepét. A várakozás örömmel tölti el az embereket, boldogan készülődnek, lakóhelyeiket, környezetüket rendbe hozzák, kitakarítják, feldíszítik. Szeretettel, boldogan! Úgy gondolják, mindenki osztozik karácsony örömében.


Igen ám, sajnos ez nem éppen így történt. Erről mondok el nektek egy igaz mesét.
Biztosan tudjátok, hogy a mesék hogyan kezdődnek. Hol volt, hol nem volt, messze, messze, túl az Óperencián, az üveghegyen is … Így kezdem én is, de én pontosan megmondom, hol történt, amiről mesélni fogok.
Svédországban, Kristianstad városához közel a Trolle-Ljungby kastélyban őriznek egy aranyozott, ezüst veretekkel díszített ivókürtöt, és egy mindkét végén fújható elefántcsont sípot. A kastély a Wachtmeister családé, de a két ereklye nem, azok a trolloké, és mindig is az övék volt.
A kastélytól kicsit északra van egy tanya. Lakóház, melléképületekkel, ahogy illik. Az istálló előtt hatalmas mozgó kőtömb terpeszkedik. Úgy néz ki, mintha odadobták volna. Az igazság az, hogy ez így is történt.
Valamikor réges-régen, mikor a Skandináv-félszigeten még nagyon kevés ember élt, az erdőket nem irtotta senki, a folyók kanyaroghattak kedvükre, a tavak vizét sem sokan zavarták, aranyéletük volt a tájat benépesítő manóknak, a nagy fülű, kicsi szemű trolloknak. Hallgatták a madarak énekét, jöttek-mentek kedvükre. Telt, múlt az idő, az emberek sokasodtak, és mind több házat építettek. Ha csak házakat építettek volna! Azt még elviselték a trollok, csak mikor templomokat is kezdtek építeni, akkor lettek bosszúsak. Az már nem tetszett nekik. Érzékeny, nagy fülüket sértette a harang ok­hangja, nem tetszett nekik, hogy az emberek békésen, szeretettel, szívesen járnak oda. Ezért aztán, amint észrevették, hogy valahol templomot kezdenek építeni, megpróbálták megakadályozni az építkezést. Elkezdtek köveket dobálni abba az irányba. Szerencsére eléggé rosszul céloztak, mert hiába voltak óriás méretűek, a szemük kicsi, látásuk gyenge volt, a sűrű erdőben nehezen tájékozódtak, így aztán nem tettek kárt a szent épületekben. Éppen egy ilyen kődobigálós időszakban került a kastélyhoz közeli tanya udvarára is ez a kőtömb.
A trollok hosszú időn, talán évszázadokon keresztül folytatták a harcot a templomépítések ellen. De aztán csak beletörődtek, hogy a próbálkozásuk nem sikerül, hát kitaláltak valami mást. Az emberek bosszantására karácsony estéjén lakomára hívták a koboldokat. A Szentestén a követ aranyoszlopokra emelték, ott kínálták étellel, itallal a manókat, koboldokat. Nagy zenebonával, messze hangzó vigadozással. A tervük sikerült, az embereket annyira megzavarta a hangos ricsaj, sípszó, mulatozás, hogy szomorúak, bosszúsak lettek, ki-ki vérmérséklete szerint, mert nem ünnepelhettek úgy, ahogyan készültek rá.
A Trolle-Ljungby kastély akkori tulajdonosa, Sissela is hallotta a mulatozást, s mivel jobb dolgot nem tudott kitalálni, odaküldte az egyik istállófiút, lesse meg őket, hogy tudjon meg többet a trollok hírhedt társaságáról.
A fiú el is indult, és bár félt nagyon, nem volt eléggé óvatos, a trollok észrevették, s amint a kőhöz ért, körülvették és felszólították, hogy igyon velük az ivókürtből és fújja a sípot. A legény nagyon megijedt. Hirtelen kiütötte a forró italt a troll kezéből, és a megszerzett kürttel és síppal visszamenekült a kastély felé, nyomában a dühös trollal. A legénynek sikerült hazaérnie, ahova a trollok már nem követhették, de a kerítésnél sírva és dühösen visszakövetelték jogos tulajdonukat.
Amikor nem kapták vissza a kincseiket, akkor elátkozták a kastélyt és annak lakóit. Az átok szerint a kastély, és tulajdonosa abban a pillanatban, amint a tárgyakat elmozdítják onnan, szerencsétlenül jár.
Sok-sok idő eltelt azóta. A Maglesten, ahogy a trollok kövét hívják, még mindig látható a tanya istállója mellett.
Az istállófiú és a lova már régen meghalt, a kastély háromszor is leégett, Sissela családja pedig kihalt, de a kürt és a síp a mai napig a kastélyban maradt. A biztonság kedvéért.
Mivel a legtöbb mesét úgy fejezzük be, hogy „aki nem hiszi, járjon utána”, szót fogadtam, és utánajártam ennek a szinte hihetetlen történetnek. Ha ti sem hiszitek el, még nekem sem, járjatok ti is utána.
Ellenőriztem, a Trolle-Ljungby kastély udvaráról senki nem mozdította el az ivókürtöt és a sípot, a trollok tehát nem zavarhatják meg az Adventet, a Várakozást!
Boldog, békés, karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!
Írta: Tóth Ildikó
A történet alapja: Trolle-Ljungby slott / Maglesten

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME