A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A vakond és az ürge

vakond web

Valamikor, réges-régen, mikor az emberek és az állatok kezdték benépesíteni a Földet, eleinte nagy volt az összevisszaság. Mert hiába volt nagy a Föld, nehezen találták meg a helyüket a teremtmények. Arra hamar rájöttek, hogy minden fajtának más igényei vannak. Az egyik csak növényeket szeretett enni, a másik meg pont a növényevőket. Az egyik a növények termését, a másik a növények kártevőit ette jóízűen. Az egyiknek nagyon jó volt a hallása, a másiknak meg a látása. Az egyik a füves, nyitott területet, a másik az erdőt kedvelte. Aztán voltak olyanok, amelyek a levegőben röpdöstek, meg olyanok is, amelyek bebújtak a földbe. Sokan választották a vizet lakóhelyül. Ebben még válogatni is lehetett, mert sokan az édesvizet, de még többen a sósat választották… A magas szárazföldi állatoknak megvolt az az előnyük, hogy már messziről látták egymást, s ezért könnyebben ki tudtak térni egymás útjából. Lassan-lassan mindenik megtalálta a maga helyét, ahol kedvére való táplálékra lelt, védelemre a zord időjárás, meg az ellenségei ellen.


Fürge ürge is kipróbálta már, milyen lenne erdőben lakni. – Ej, sok itt a gyökér! – mondta, és odébb állt. A sivatagban meg a homokot találta túl soknak. A vizes területet sem szerette, mert nedves lett a bundája. A köves, sziklás vidéken meg nem tudott lakást ásni magának. Sok keresgélés után aztán eljutott egy olyan helyre, amelyet megfelelőnek vélt. Élelmet is talált bőven, a többi élőlény elől meg el tudott bújni a magas fűben. – Úgy látom, itt bizony érdemes lesz letelepedni. Nyomban ki is próbálta, milyen otthont tud készíteni. Remekül, és gyorsan ment a lyukkészítés. A vájat végét tojás alakú kuckóvá alakította, ki is bélelte száraz fűvel, illatos levelekkel. Jól elfészkelődött benne. Tetszett neki nagyon. – Jó ez a vidék, itt aztán senki sem zavar!
Ám alig aludt el, hangos szuszogásra, kaparászásra ébredt. Nem hiába nevezték fürgének az ürgét, azon nyomban kimászott a lyukból, és körülnézett. De nem látott senkit és semmit. Csak egy másik ürgének a hangját hallotta. Próbából meg is szólította:
– Hé, jó reggelt! Azt hiszem, szomszédok vagyunk! Remélem nem zavartalak meg a zajos tevékenységedben – mondta kicsit bosszúsan. – Elég korán van még.
– Jó reggelt neked is – válaszolta a másik ürge. – Ezek szerint téged is felébresztett valaki? Mert engem is. Ugyanis nem én zajongtam.
– Hát akkor vajon ki?
– Nem tudom, de az illető nemcsak zajong, hanem rombol is. Beomlasztotta a lakásomat.
– Nahát, ez bizony szemtelenség.
– Tudod mit? Figyeljük meg, honnan jön a hang! Amelyikünk felfedezi, az füttyentsen!
Így is tettek. De hiába hallották a zajt, látni nem láttak senkit, még egymást sem, mert túl magas volt a fű. Szomszéd ürge nekilátott kijavítani a szállását, a Fürge ürge jött-ment a mezőn, eszegette a gyenge füveket, míg csak jól nem lakott útifűvel, lóherével, hüvelyesek magvaival, és mindenféle bogyókkal. Csak estére tért haza. Jobban mondva hazatért volna, csakhogy nem volt hova! Az ürgelyuk helyén egy nagy földbucka terpeszkedett.
– Hát ez meg mi? – füttyentett egy nagyot Fürge ürge. – Hova lett a lakásom?
A füttyentésre válaszul megmozdult a földhalom és a közepéből kidugta a fejét egy fekete bundás hosszúorrú állatka.
– Van itt valaki? – kérdezte.
– Miféle kérdés ez? Persze, hogy van! Nem látod? Én vagyok, a Fürge ürge.
– Örvendek az ismeretségnek. Kitaláltad: nem látok, mert nekem olyan pici a szemem, mintha csak dísznek lenne. De mondd, mit keresel te errefelé, ahol csak a vakondok jár? Vagyis én!
– A lakásomat! Amit se szó, se beszéd, elfoglaltál!
– Dehogy foglaltam! Én csak élelmet kerestem magamnak, ástam a giliszták nyomában. Tudod, én nagyon jól hallok, mert bár füleim nincsenek, de az egész testem érzi, hol találhatok fogamra való eledelt. Szeretem a jó, laza növényekkel sűrűn benőtt földeket, a gyökerek között rengeteg növényi kártevő bújik meg. Ezek a kedvenc helyeim. Azért kérdem még egyszer, mit kerestek ti, ürgék itt? Ajánlom, foglaljatok el egy olyan területet, ahol rövid a növényzet, hogy tudjátok látni egymást és az ellenséget!
Fürge ürge jól átgondolta a tanácsot, és igazat adott a vakondnak. Füttyentett a Szomszéd ürgének, s mivel ő is helyeselte a vakond tanácsát, újra elindultak világot látni. Aztán addig mentek, mentek, mendegéltek, míg rá nem találtak az ürgék számára megfelelő helyre. Arra is vigyáztak, hogy a kivájt földet ügyesen hordják el a lakásuk közeléből, hiszen az elárulhatja, hol tartózkodnak. A sík területen, ha a hátsó lábukra emelkedtek, messzire elláttak. Igaz, a rövid fűben őket is könnyen észre lehetett venni, de nem hiába becézték őket fürgének, azok voltak a javából! Élelemmel bőven ellátta őket a mező, a reggeli harmat elég is volt szomjúság ellen.
Így történt, hogy bár mind a vakond, mind az ürge földbe vájt lyukakban lakik, mégis jó távol élnek egymástól.

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Híradó Olvasók!

Kedves Olvasó! 2023. október 05.
Levél az Olvasóhoz Kedves Híradó Olvasók! Tegnap a Városligetben sétáltam, s feltűnt, hogy a fák nagyrészt még zöld lombkoronájába itt-ott már sárga szín vegyül. „Most a ligetbe bolygok délután […] / Levelük a fák az aszfaltra sírják / és csengenek…
Tovább
Előző életek

Előző életek

Könyvespolc 2023. október 05.
Érzékeny visszafogottság és érzelgősség nélküli érzelmek lebegnek a vásznon, lassan, mindenféle sietség nélkül mesélnek nekünk az életről és a sorsról Celine Song koreai filmrendező debütfilmjében, a Past Livesben, mely a Sundance filmfesztiválon mutatkozott be figyelemreméltó szakmai és közönségsikerrel.
Tovább
A VARÁZSLATOS SZÍN

A VARÁZSLATOS SZÍN

Képzőművészet 2023. október 05.
A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban Carl Kylberg, Hazatérés, olaj, vászon A meghirdetett kiállítás megtekintését a múzeum állandó anyaga felől kezdtem. Ezért először az emeleti termeket vettem szemügyre. Az egyik ilyen helységbe lépve azon nyomban Carl Kylberg „Hemkomsten” („Hazatérés”) című,…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább
Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Egy emigráns-immigráns, aki multikulti külhoni, de magyar – 2. rész

Portré 2023. június 28.
Beszélgetések Csernák Mihállyal az életről, a munkáról, a családról, a történelemről és napjaink eseményeiről A svédországi Olofströmben telepedett le 1964-ben, és itt tartózkodott 2010-ig. Mihály nem az ötvenhatosok csoportjának tagjaként, hanem évekkel utánuk érkezett Svédországba, de ugyanazok a feladatok vártak…
Tovább

Egyesületek

A Tavaszi Szél ősszel

A Tavaszi Szél ősszel

Közös tökfaragás A Tavaszi Szél Kulturális Egyesületnél szokásunk, hogy iskolai tanításhoz igazodva őszi és tavaszi félévről, valamint téli…
Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

Négy találkozás. Mád, Göteborg, Tångagärde és Budapest

A budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábbi nevén: Szent István Egyetem) dísztermében gyűltünk össze ünnepélyesen, boldogan és…
A Kőrösi a tångagärdei házban

A Kőrösi a tångagärdei házban

Már amikor befordulok a házhoz vezető bekötőútra, arra gondolok, most hány kaptárt látok majd a kert túlsó végében.…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME