A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Egy kaland száz élmény – avagy az újra és újraolvasás gyönyöre

Egy könyv bizonyos szempontból olyan, mint egy kutya, attól a pillanattól kezdve, hogy megismered, örökre hűséges barátod marad. Mindig ott van egy kéznyújtásnyira a polcon, és csak arra vár hogy kezedbe vedd és újra olvasd. Egy jó könyvet akár százszor is el lehet olvasni, és minden alkalommal egy új élményt fog nyújtani. Van egy pár ilyen jó barátom, akikhez ha olyan a hangulatom, mindig fordulhatok. Jane Austen könyvei mindig tárt karokkal várnak mikor megfázva otthon kell maradjak, Wass Albert pedig mindig megvigasztal ha elnyomja szívem a honvágy. De amikor nyugtalan vagyok, és nem kapom a helyem, csak Sir Arthur Connan Doyle magándetektívje tud segíteni. 

Sherlock Holmes 1887-ben kelt először életre A bíborvörös dolgozószoba címűdetektívregényben. Dr Watson Lodonban keres albérletet magának, amikor megismeri az excentrikus Sherlock Holmest. Watson és Holmes lakótársak lesznek a 221B Baker utcában. Watson csodálkozva figyeli új lakótársát. Holmes egy zseniális ember, de tudása csak bizonyos tudományos ágakra és érdeklődési körökre terjed. Holmes megfigyelőképessége és logikai okfejtése a legfontosabb eszköze a munkájában. Watson vonzódik a magándetektív munkája felé, és hamarosan egy bűntény színhelyén találja magát.

Sir Arthur Connan Doyle Dr. Watson szemszögéből írja meg a regényeit. Watson a megfigyelőés az új tanítvány szerepét veszi fel. Holmes az esetek keretén belül elmagyarázza, hogy hogyan használja az éles megfigyelőképességét a bűnhelyeken, és hogyan használja a logikus gondolatmenetét a bűntettek megoldásában. Holmes különleges képességei viszont kétélűek, fantasztikus elméje folyamatos stimulációra van szorulva ahhoz, hogy ne essen mély melankóliába.

Holmes és Watson kalandjait 4 regény és 56 novella keretén belül követhetjük körülbelül 1880 és 1914 között. Ezeken a történeteken keresztül megismerjük Irene Adlert, A Nőt, az egyetlen nőt, akit Holmes el tud fogadni egyenrangúnak, és aki mély nyomot hagy Holmes logikus és hideg szívében. Minden hősnek szüksége van egy halálos ellenségre. Holmes számára ez Moriarty, az egyetlen ember, aki Holmes elméje számára is kihívást jelent, sőt szinte felülmúlja azt.

Az évek során sok átdolgozásnak adott életet Holmes és Watson története. Szerintem a legjobb ezek közül a BBC Sherlock címűminisorozat. Benedict Cumberbatch és Martin Freeman tökéletesen testesíti meg Holmes és Watson szellemét. A sorozat a modern világba hozza a magándetektívet és barátját, ahol Holmes hihetetlen elméje nem csak embertársait kell túlszárnyalja, hanem a kor technológiáját is.

A sorozat minden álmot és elvárást felülmúlt. A színészek tökéletesek voltak, a történet gyönyörűen meg volt írva, a cselekmény humoros volt és fordulatos. Sherlock személyisége mindenki másét eltiporta. A szereplők közötti párbeszéd néha olyan gyorsan pergett, hogy felirattal is vissza kellett forgassam a filmet többször is, hogy minden szót külön-külön tudjak ízlelni és élvezni.

A sorozat rövid időn belülegy hűséges és életre szóló követőtábort toborzott maga köré, akik éveket képesek várni, hogy egy pár órát megint Sherlock és Watson társaságában tölthessenek. A sorozat sikerének és a gyönyörű és minőséges munkának köszönhetően Benedict és Martin karrierje magasra ívelt, és az utóbbi pár évben több nevezetes filmben is megjelentek. Annak ellenére, hogy tengernyi munkájuk van, mind a két színész szívén viseli a sorozat életét, és a továbbiakban is fognak időt szakítani az új részek forgatására.

Mind a könyvsorozat és a filmsorozat örök kedvenceim közé tartoznak, hiszen nem sok fiktív szereplőre számíthatok, hogy elmémet újabb és újabb kihívásokkal megdolgoztassa. Akkor is, ha már többször olvastam a könyveket, minden olvasás alkalmával találok valami újat, és mindig ugyanúgy élvezem a történetet, mintha először olvasnám.

Balla Zsuzsa

 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. október 23.
Kedves Híradó Olvasók! „Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.” És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De…
Tovább
Hermann Hesse: Sziddhárta

Hermann Hesse: Sziddhárta

Könyvespolc 2022. október 23.
Az emberben megjelenik az idők folyamán egyfajta hívás, amely arra készteti, hogy kizökkenjen a világ káprázatából, énjének folyamatos köreiből, melyekben a hétköznapjaiban próbálja utolérni önmagát és ezáltal egy új nézőpontból lát rá a sorsára és a világában rétegződő valamennyi sorsra…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem…
SOMIT családos tábor

SOMIT családos tábor

Az idei év SOMIT családos tábora szeptember 11–13. között került megrendezésre. A teltházas rendezvényen egy roppant eseménydús hétvégére…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Egyesületünk óvatosan nyitott a tagság felé a pandémia után. Tagságunk nagy része szépkorú, s nehezen találtak vissza az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME