A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Nyugat-európai járványkörkép

 

A világpandémia Európa egyes részeit eltérő mértékben sújtja – a mindennapokat viszont szinte kivétel nélkül mindenhol átírja. Nyugat-európai járványkörképünk célja, hogy tanulhassunk egymástól, újabb módszerekkel, ötletekkel gazdagodjunk a hasonló helyzetben, de más országban élő társainktól. Az alábbi beszámolók többsége 2020 májusának első felében készült, tehát az akkori állapotokat tükrözik.

 

Nagy-Britannia

A szigetországi beszámoló a Pim Adrienn-nel (a NyEOMSZSZ-tag Magyarok Angliai Országos Szövetsége /MAOSZ/[1] titkárhelyettese, a Readingi Magyar Iskola[2] vezetője, oktatója) folytatott telefonos interjú alapján készült.

A MAOSZ az Egyesült Királyságban élő magyarság különböző egyesületeinek koordinálásán keresztül országos ernyőszervezetként működik. Weboldalunkon keresztül is üzenünk a tagjainknak, próbálunk lelket önteni beléjük, a beérkezett e-mailekre, telefonokra is reagálunk, igyekszünk személyre szabottan segíteni, ahogy lehetőségeink és időnk engedi. Webkonferencia keretében tájékozódtunk arról, hogy a hétvégi magyar iskolák hogyan oldják meg a tanítást jelen állapotok között. A webkonferencia gyakorlata remélhetőleg a járványhelyzet lezárulását követően is megmarad, hiszen fizikálisan általában jó, ha évente egyszer tudunk találkozni. 

Az iskolák általában a Zoom és a Facebook Live programok segítségével tartanak órát a gyerekeknek, több helyen hetente (a kétheti rendszeresség helyett) zajlanak az online órák, a szokásos szombat helyett akár hétköznap. Természetesen csökkentett óraszámban, hiszen a gyermekek sem bírnak annyit a képernyő előtt ülni – más, mint személyesen. A technika kihívás elé állít néhány idősebb kollégát, illetve van, akinek a járvány kapcsán többet kell dolgoznia, s nem ér rá órát tartani.

Nézzük néhány példát arra, milyen programokat sodort el a járvány! Váci Sándor A tank című, angol nyelvű, 1956 októberben játszódó drámáját terveztük bemutatni ez év októberében a Hungarikum Klub Társasággal, ami jövőre tolódik. A Nemzeti Összetartozás jegyében született, szeptember végére tervezett Bartók flash mobra még sor kerülhet az esemény átalakításával. A karanténba zárt családok, zenészek segítségével megvalósíthatónak látszik ez a népzenére és néptáncra épülő produkció. Tavaly októberben a MAOSZ által meghirdetésre került a Számomra című pályázat, melyben arra szólítottuk a Nagy-Britanniában élő magyarokat, hogy írják meg, rajzolják le, örökítsék meg fényképen, számukra mit jelent magyarnak lenni. A pályázat határideje március 31-e volt, melyre rengeteg pályamű érkezett. A díjátadó sajnos elmaradt, de miután javul a helyzet, mindenképp pótoljuk. A hagyományosan március idusa környékén, eddig háromszor megrendezett cardiffi Walesi-Magyar Koncert és Táncházat idén el kellett halasztanunk.

Két tagszervezetünk a katolikus és a református egyház. Mindketten online, felvételről bejátszott miséket, illetve istentiszteleteket kezdtek tartani – talán az online misék a visszarendeződés után is megmaradnak, az idősebb generációt (is) segítve ezzel. A katolikus Szent István Ház egyben magyar házként is funkcionál, sokféle rendezvénynek ad helyet (színházi előadások, koncertek). A járvány miatt törölt rendezvények nagy bevételkiesést jelentenek, az épület fenntartása így nagy problémát okoz.

A református közösség nemcsak online, felvételről bejátszott istentiszteletet tart. Mindennap vannak élő, interaktív imaórák, s heti rendszerességgel Bibliaórák. Engem is meglepett, hogy míg egy istentiszteleten átlag 120 ember szokott részt venni, addig az online istentiszteletet megtekintők száma ennek többszöröse (300-500 közötti néző). Ezen túlmenően a hívekkel történő telefonos kapcsolattartás is felerősödött. Mivel az online jelenlét rengeteg plusz munkával jár, nem valószínű, hogy képesek lesznek folytatni azt, mikor vége lesz a járványnak, hiszen ezzel arányosan a mindennapi teendők is visszatérnek. Az online jelenlét pozitív hozadéka talán az lesz, hogy a „nézők” közül a jövőben többen személyesen is részt vesznek majd az istentiszteleteken. A gyülekezetből sokan régóta hezitálnak azon, hogy hazatérjenek-e Magyarországra. A vírushelyzet sokaknak megadta a végső lökést, s döntöttek a hazaköltözés mellett.

A MAOSZ-t mostanában sok olyan magyar is megkereste, akik a vírushelyzet okán segítségre szorulnak. Elsősorban anyagi problémákkal küzdenek, néhányan a hontalanság szélére sodródtak – szervezetünk információkkal segítette ezeket az embereket, hova tudnak fordulni.

Anglia jelenleg egyike azon országoknak, melyeket a vírusfertőzés a legsúlyosabban érint, nagy a halandóság. Szerencsére nekünk van kertünk, illetve itt sosem voltak olyan szigorú intézkedések, mint Spanyol- vagy Olaszországban. Naponta kimehettünk sétálni, 1 órát sportolni, azzal az ajánlással, hogy a lakóhelyünk közelébe menjünk, ne pedig autóval, messzebbre. Egyébként Angliában minden javaslat, ajánlás, nem törvény. Ez valószínűleg az angolok liberalizmusából ered. Például kérték, hogy ne piknikezzenek az emberek a parkokban – ha ez mégis előfordult, a rendőrök odamentek az emberekhez, s udvariasan megkérték őket, hogy ne piknikezzenek.

Szerdától egyébként enyhítettek, korábban minden sportlétesítmény zárva volt, mostantól viszont egyesével lehet teniszezni, s a golfpályák is megnyitottak. Talán júliusban nyithatnak meg az éttermek és a szállodák. Viszont az egészségügyi miniszter a napokban jelentette be, hogy a nyári külföldi utazásról minden bizonnyal le kell mondanunk. Habár sokan értetlenül állnak az előtt, hogy június 1-jétől két hét karantén vár az Angliába beutazókra, én úgy látom, ezt a nyári szezon közeledte miatt vezetik be, teljesen érthető okból. A kisebbik lányom most érettségizett volna, de a vizsgát eltörölték, a tanárok ajánlanak meg egy osztályzatot, tehát bizonyítványt fognak kapni, csak a vizsga maradt el. Szerdától egyébként még annyiban enyhült, hogy mostantól egy olyan emberrel is találkozhatunk, akivel nem egy háztartásban élünk. Remélem, hogy lassan túl leszünk az egészen!

 

Svájc

Meszlényi Ria (a KulturUngarBasel[3] elnöke) beszámolója.

A Bázeli Kulturális Magyar Találkozó, avagy közismertebb nevén a KulturUngarBasel megalakításának ötlete 2007-ben egy bázeli baráti körben született meg az időközben megszűnt, 1957-ben alakult Bázeli Magyar Egyesület pótlására. Isteni gondoskodással és önzetlen segítőkkel már 2008 óta állandó termet bérlünk, megemlékezünk nemzeti ünnepeinkről, rendszeresen szervezünk kulturális esteket, kirándulásokat, magyar találkozókat. Legnagyobb büszkeségünk a 2013-ban, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, valamint az 1956-os hőseink emlékére felállított Kopjafa.

A Svájci Magyarház Alapítvány[4] országos szövetségének tagjai közé tartozunk, ahogyan Svájc más városaiban működő régi alapítású egyesületek.[5] Bázel a svájci–német–francia, ún. hármashatáron fekszik, ami egy országokon átívelő összetartozást, együttműködést is lehetővé tesz. Mi elsősorban a Zürichi és a Berni Magyar Egyesületekkel, valamint a németországi Freiburgi Magyarok Baráti Körével ápolunk szoros, baráti kapcsolatokat. Közösen hívjuk meg nemzeti ünnepeink magyarországi szónokait (pl. Wittner Mária 1956-os forradalmár, Prof. Dr. Szakály Sándor történész), illetve ismert személyiségeket (pl. Balczó András háromszoros olimpiai bajnok magyar öttusázó, Berecz András ének- és mesemondó). Sőt még a franciaországi Strasbourgi Magyar Kultúregyesülettel is örömmel látogatjuk egymás rendezvényeit. Az egyházakkal – de mi különösen a Bázeli Magyar Protestáns Gyülekezette – működünk együtt és szervezzük nemzeti ünnepeinket. Természetesen más svájci szervezetekkel is rendezünk közösen programokat. Kiemelném az éppen a járvány miatt elmaradt egyik előadóestet, amit a Svájci Magyar Egyesület – Hagyományos Íjászat szervezésében tartottuk volna 2020. április 3-án.

Most nagyot ugorva, kanyarodjunk vissza a mai járványhelyzethez.

Már a járvány előszelében, a tiltások bevezetésének kezdetén, Svájcban egyedüli magyar szervezetként úgy döntöttünk, hogy 2020. március 14-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 172. évfordulója tiszteletére mégis megemlékezünk. Igaz, a központi nagy ünnepséget a bázeli Székesegyház dísztermében (Münstersaal) az ünnepi szónokkal[6] együtt le kellett mondanunk. De szabadtéren, a Rosenfeldparkban mégis megszerveztünk egy rövid ünnepi megemlékezést Kopjafa koszorúzással egybekötve. Viszont a várva várt tavaszi kirándulásainkat Fábián Auguszta túravezető szervezésében sajnos már le kellett fújnunk.

A legnagyobb fájdalmat az jelenti számunkra, hogy a Trianon 100 emlékévről nem tudunk méltóképpen megemlékezni! Ugyanis tagjaink nemcsak a Csonka-Országból, hanem Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról is vannak. Minden évben emlékezünk és emlékeztetünk nemzeti tragédiánkra, a trianoni kényszer békediktátumra. Most vissza kellett mondani meghívott előadónkat, lefoglalt termünket. Sőt előtte a május 15-re meghirdetett„Kóbor” című dokumentumfilm vetítését is, amelyetFerkó Zoltán voltsvájci KCSP-ösztöndíjas készített2019-ben.

Szokásosan szabadtéri vidám együttlétet és szertüzet szervezünk a nyári napfordulón, az idén június 20-án, ahová nagyszámban közelből és távolból érkeznek honfitársaink. Az ősi szertartást Temudzsin táltos tartja a rimolánokkal. Sajnos valószínűleg ezt is jövőre kell halasztanunk.

Az idén Svájcban, éppen Bázelben tartotta volna a NyEOMSZSZ a közgyűlését 2020. május 8–10. között, amelyet a járvány nagy sajnálatunkra szintén keresztülhúzott. Reméljük, azért ami késik, nem múlik!

Hogyan is szervezzük meg magyar közösségi életünket a járvány idején?

Például a freiburgi magyarok online filmvetítéssel, versmaratonnal, a berniek kör e-mailekkel, mi bázeliek főleg személyes kapcsolatok fenntartásával telefonon, WhatsApp-on, e-mailen, a zürichiek honlapjukon és a Facebook-on. Úgy hiszem, lehetőségeink nagyon bőségesek, de a lényeg, hogy minden szervezet megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Talán ez a vészhelyzet új utakat is mutathat számunkra, hogyan is lehet közösségünket összetartani, anélkül hogy személyesen találkoznánk. Bevallom, én ezt hosszú távon nehezen tudom elképzelni.

Persze a legfontosabb, hogy előre nézzünk! Mi már lázasan tervezzük a nyári szünet után következő eseményeket, például az 1956-os megemlékezést.

De, mit hoz a jövő, azt nem tudhatjuk. Hisz Svájcban is visszafogottabban jósolnak az elkövetkezendő időket illetően.

Végezetül Gyimóthy Gábor Zürichben élő svájci magyar költő időszerű versével szeretnék búcsúzni. A poéta neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng, hisz ő írta a közismert Nyelvlecke című verset is.

 

Gyimóthy Gábor: Avesztegzár emlékére[7]
(avagy a vírus mellékhatása)

Neked ugrom haránt én,
ha azt mondod karantén !
Hisz annyit tudhatnál már,
az magyarul vesztegzár !

Ezzel csak az a bajom,
utánzol, mint a majom !
Vagy azt hiszed, ez a sikk
s ismétled orrvérzésig ?

Vírus nem csak embert öl,
más téren is „tündököl”:
ereje ahhoz is vót,
kiirtott egy magyar szót...

Zollikerberg, 2020 V. 15.

Spanyolország

Náray Gy. Bettina (a spanyolországi Madách Egyesület elnöke[8]) beszámolója.

 

Egyesületünk több mindent bevezetett a járvány idejére, hiszen Spanyolország a vírustól egyik legjobban sújtott ország. Március 12-én kijárási tilalmat vezettek be, melyet május 2-án sávos kijárási lehetőséggel oldottak fel valamennyire. A veszélyhelyzetet kéthetente vizsgálják felük, s döntenek az esetleges hosszabbításról – a jelenlegi veszélyhelyzet június 7-ig van érvényben. Sajnos minden programunkat le kellett mondanunk egészen június 30-ig. Nem szabad sem gyülekezni, sem pedig találkozni másokkal – maximum két, egy háztartásban élő ember sétálhat egymás mellett az utcán.

A magyar iskolát tekintve bevezettük az online oktatást, vasárnaponként online kézműves és nyelvfejlesztő óránk van a gyerekek számára. Sajnos eléggé lecsökkent a résztvevők száma, jelenleg egy vegyes csoporttal működünk (3 és 10 évesek). Kitaláltunk egy vetélkedőt: minden másnap feladatokat, gyakorlatokat küldünk ki a résztvevőknek, akik közül a legkitartóbbak ajándékban fognak részesülni, mikor véget ér a járvány. Természetesen a felnőttekről sem feledkeztünk meg, érdekes mód az online felnőtt oktatás iránt nemhogy csökkent, hanem nőtt az érdeklődés.

Március 15-ről a WhatsApp csoportunkban emlékeztünk meg közösen, mindenki felrakott egy-egy mondatot, képet az eseményhez kapcsolódóan. Megünnepeltük a költészet napját is, mindenki elszavalt egy verset otthon, a videóra rögzített felvételt elküldte a KCSP-ösztöndíjasunknak, aki a sok kis videóból egy közös videót készített. Húsvétra egy locsoló-videóval készültünk: a magyar rektor és az ösztöndíjasunk népviseltbe öltözve felvették a saját részüket, melyet az ösztöndíjas összevágott, majd kiküldött Facebook-on a tagjainknak. De a locsolkodás sem maradt el: Zoom-on keresztül tartottunk virtuális locsolkodást. Hogy a közösségi élet is tovább élhessen, áprilisban egy skype-os videótalálkozót szerveztünk a tagjaink számára, május 23-án pedig spanyol-magyar online kvízestet tartottunk. Hagyományos tánccsoportos foglalkozásaink helyébe a tánctanárunk szervezett egy kétórás néprajzi foglalkozást, ahol a hímzésre, az egyes tájegységek motívumaira, öltéstechnikájára, szín- és formavilágának megismertetésére koncentrált.

Sajnos elég nehéz olyan programokat életre hívni, ahol a technikai felszereltségnek döntő szerepe van. Az idősebb korosztály így teljesen kimarad, hiszen nincs meg a megfelelő technikai hátterük. Sok nagyobb gyerek is kimarad, mert az iskolákban online zajlik az oktatás, amely ugyan kevesebb óraszámot, de több házi feladatot eredményez – azaz a nagyobb gyermekeknek sokkal kevesebb szabadidejük marad.

Az online forma előnye, hogy ezen a csatornán olyan területekről is tudtak csatlakozni hozzánk az érdeklődők, ahol még nincs szervezett egyesületi élet a magyarok csekély száma vagy pedig szervező híján.

Összességében azt mondhatom, sokkal jobb, ha az itt élő magyarok személyesen találkoznak, beszélgetnek, az online kapcsolattartást kicsit személytelenebbnek tartom. A közösség kovácsolásához feltétlenül találkoznunk kell. Az oktatásban mindenképpen meg kellene tartani az online formát is, hiszen ezzel sok olyan gyerek számára válhatnak elérhetővé a magyarórák, ahol jelenleg nincsen hétvégi iskola.

 

Ausztria

Hollós József (a NyEOMSZSZ-tag Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége elnöke[9]) beszámolója.

 

Az osztrák kormány rendeletei alapján március 16-a óta karantén alá került az egész ország, tehát minden rendezvényt le kellett mondanunk. Május 1-től ismét engedélyezett ugyan a csoportosulás, de egyszerre csak 10 személy ülhet össze, ami legfeljebb kis ülések megtartását jelenti. Mivel minden attól függ, hogy milyen eredményt hoz ez a májusi nyitás (ha rosszat, akkor megint szigorítanak), még nem célszerű bármire is időpontot kitűzni, amit aztán megint le kéne mondani.

Az én véleményem szerint szeptember előtt nem indul be a megszokott egyesületi élet. Ha mégis tovább lazulnának az előírások, minden egyesület saját maga dönti el, hogy mikor veszi fel ismét a munkát. Nem szabad elfelejtenünk, hogy sok idősebb ember látogatja rendezvényeinket, így őket nem veszélyeztethetjük, azaz külön felelősséggel bírunk feléjük is. Aktuálisan a Központi Szövetség is csak az elnökségi ülés megtartását tervezi, minden mást lemondott. A közösségeket a jelenlegi helyzetben elektronikus úton lehet elérni, több egyesület és intézmény él is ezzel a lehetőséggel.

Úgy gondolom, május végén, június elején ismét összeülnek majd az egyesületek vezető képviselői, amikor is szokás szerint megbeszélik, ki mikorra, milyen rendezvényt tervez. Ennek a megbeszélésnek Magyarország Bécsi Nagykövetsége ad helyet, a megbeszélés összehívása és moderálása az ő kezükben van, ami időbeli kollúziók esetében semleges hozzáállást garantál. Azt nem kell kihangsúlyozni, hogy az új helyzet átrendeződéseket fog eredményezni, de erről még – per pillanat – közös konzultáció hiányában nem beszéltünk, ezért nincs is információm. Így pl. a kétévente szeptemberben megrendezésre kerülő nemzetközi „kufsteini” konferenciánkat nekünk is át kell tenni a jövő évre, az őszi start mindenki számára új helyzetet hoz. 

bzeli-kopjafaBázeli kopjafaBázeli kopjafa
MAOSZ-AngliaonlineoraMAOSZ online óraMAOSZ online óra
KePHagenAnyk-napi-koszontHagen - anyák napi köszöntőHagen - anyák napi köszöntő
Corki-foglalkozsCorki foglalkozásCorki foglalkozás

Írország

Bothné Rékai Zsuzsanna (a Corki Magyar Iskola és Óvoda[10] igazgatója, alapítója) beszámolója.

 

A megközelítőleg Magyarország méretű, de csak 4,5 millió lakosú, atlanti-óceáni fekvésű, smaragdzöld szigetre, Írországra is lecsapott 2020 februárjában a koronavírus-járvány. Az itt élő kb. 15.000 fő első generációs magyar számára is bezárultak a határok, mindenki a lakásába kényszerült. A kormány drasztikus intézkedéseket hozott a járvány megfékezésére – például a lakhelyet csak indokolt esetben lehet 2 kilométernél nagyobb távolságra elhagyni. Felfüggesztették valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, a rendezvények megtartását, és a határon átnyúló közlekedést is korlátozták.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság javaslatára Dr. Csobánka Zsuzsa Emese, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa is – szinte utolsó pillanatban – elhagyta Corkot a Budapestre induló gépek egyik utolsó járatával. Zsuzsa jelenleg távmunkában látja el az oktatási, szervezői, közösségépítő tevékenységét, szorosan együttműködve mentorával.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudunk az iskolában vasárnaponként személyesen tanítani, online megoldást keresve az internethez, azon belül a Zoom videókonferencia programhoz fordultunk. A pedagógusok és a szülők pozitívan, érdeklődéssel fogadták ezt az új feladatot. Az iskola és az óvoda 3-3 csoportjában ezzel a programmal kezdtük el a foglalkozásokat. Az első osztályosok kommunikációs csatornája a régóta bevált levelezési módszer maradt. E-mailen keresztül tartják a kapcsolatot a tanító nénivel, és így is kapják meg a tanulnivaló anyagot.

Írországban nem okozott problémát az online átállás, hisz minden családban van okostelefon, notebook vagy laptop, akár több is. Így a már digitális korban született gyermekeink könnyedén részt tudnak venni otthonaikból az online óráinkon. A diákok és az óvodások a technikai eszközökkel felvértezve várják vasárnaponként az online oktatást. Anyák napjára készülve az apukákat is bevontuk az ajándékok közös elkészítésébe, nagy örömet szerezve ezzel az édesanyáknak.

A járvány terjedésének lassítása érdekében 2020. augusztus 31-ig minden programunkat felfüggesztettük. Őszre kerestünk új időpontokat, amikor már talán biztonságosabban lehet majd utazni, a légijáratok várhatóan megindulnak majd Budapest–Cork között és bátran jöhetnek hozzánk a Magyarországról érkező vendégelőadók és művészek a Corki Magyar Iskola és Óvoda 10 éves jubileumi ünnepségére. Az I. Írországi Diaszpóra Iskolatábor időpontját áprilisról augusztus közepére módosítottuk.

A személyes kapcsolatokat virtuálisan is lehet ápolni, de a rendezvények közösségi élményét nem, ezek elmaradása nagy szomorúságot jelent számunkra. Töröltük a tanév végi családi buszos kirándulást és a gyermeknapi rendezvényünket is. Az évről évre visszatérő programok hangulatos színfoltjai a hétvégi iskolai életünk palettájának. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az írországi diaszpórában élő és hozzánk csatlakozott külsős magyar gyermekek és családok se maradjanak ki a különböző kulturális rendezvények nyújtotta lehetőségekből. Júniusban a Nemzeti Összetartozás Napjáról vélhetően csak a lelkünkben tudunk majd megemlékezni, de tervezzük, hogy részt veszünk a Rákóczi Szövetség által kezdeményezett ún. „magyar vagyok” virtuális kapszula felhívásában.

Az itt élő magyarok 70%-a a szolgáltatóiparban tudott munkát vállalni, leginkább a vendéglátásban és a turizmusban. A pandémia következtében ezekben a szektorokban váltak leginkább munkanélkülivé. Megfigyelhető volt, hogy egyre többen az internethez, a Facebookhoz fordultak ügyes-bajos dolgaikkal. Önszerveződések indultak be. Van, aki a jogszabályokat fordította le, hogy mindenki kellően tájékozott legyen a „COVID-19 payment”-ről vagy a megszűnt repülőjáratok voucheréről. Volt, aki szájmaszkokat készített ingyen, és volt, aki vállalta annak helyszínre szállítását. Érkeztek karitatív felajánlások gyógyszerek kiváltására, kismamák és idősek bevásárlásának házhoz szállítására is.

A jelenlegi globális egészségügyi válságban, amely aránytalanul sújtotta az időseket, Írországban 10-15 fős magyar orvosi gárda is kivette részét, nem beszélve a kórházakban és idősotthonokban tevékenykedő magyar nővérekről és gondozókról. Az anyaországgal a futárszolgálatok tartják a kapcsolatot. Gyűjtik, kézbesítik, házhoz szállítják a csomagokat.

Megállapíthatjuk, hogy itt, az ír szigeten is összetartanak a magyarok a bajban.

Összegezve a tapasztalatokat elmondhatom, hogy a digitális kor szülöttei, a mai gyermekek és a pedagógusaink, a virtuális módszertani tapasztalataikat átültethetik a jövőbeni közös és személyes órai munkáikba.

Már nagyon várjuk, hogy végre a szabadban is élvezhessük 2020 nyarát, mert ez a bizonytalanság, monotonitás és némelyeknél a magány is, hosszabb távon pszichés elváltozásokat is okozhat.

Mint a Corki Magyar Iskola és Óvoda alapítója és vezetője, bízom a személyes találkozásokban és a jövőbeli ölelésekben is!

 

Németország

A beszámoló Dr. ifj. Klement Kornél (a NyEOMSZSZ-tag Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének /BUOD/[11] elnöke) koordinálásával készült.

 

Németország szinte valamennyi régiós központjában jelen vannak a KCSP-ösztöndíjasok, így néhány régióból olvashatunk egy-egy ötletgazdag beszámolót. A nyomtatott Híradó terjedelmi korlátai miatt rövidített formában közöljük az írásokat, melyek teljes egészében lapunk online változatán keresztül olvashatóak. A beszámolók körüli szervezésért ezúton is szeretnék köszönetet mondani Fogarasi Sarolta KCSP-ösztöndíjas társamnak (BUOD, Frankfurt)!

 

Berlin

Online médiumokon keresztül kerülnek megtartásra a magyar ovis és iskolás foglalkozások. Újdonságként elindult az első iskolaújság, amelyben a gyerekek alkotásai fognak megjelenni. Szintén az interneten keresztül tartják egymás között a kapcsolatot a berlini cserkészcsapat tagjai. Emellett papíralapú leveleket is küldenek egymásnak, amelytől azt remélik és várják, hogy mintegy riadólánc formájában, mindenkihez eljut majd egy-egy levél. A tanév kiemelt témájával, a „Híres magyar nőkkel” kapcsolatban digitális formában kapnak rejtvényeket és feladványokat a diákok. Közülük többen felajánlották a bevásárlásban történő segítségüket az idős szomszédoknak a járvány kitörésekor.

 

Bajorország

Sikerült megszervezni az oktatási- és módszertani segédanyagok és feltételek megteremtését a hétvégi iskolák működtetéséhez Regensburgban, Nürnbergben, Münchenben, Burghausenben és Weidenban több, mint négyszáz gyermek részére. A digitális fórumok felhasználásával az online térben folytatódnak a foglalkozások, melyek eljutnak az egészen pici, pár hónapos gyermekektől kezdve (mondókázás), az ovisokon át (bábjáték), a nagyobbakig (előadások). WhatsApp csoport létrehozásán keresztül készítettük fel a szavaló gyermekeket a bécsi AMAPED által szervezett versmondó versenyre, amelyen a regensburgi iskola 5 fiatal versmondója kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A „Szülőföldem” program keretében a regensburgi iskola felső tagozatos tanulói felidézték iskolás éveiket, bemutatták szülővárosuk földrajzi fekvését, jellegzetes tájait, épületeit, történelmét, azokat az ismert személyeket, akikre büszkék lehetnek. A Zoom-alkalmazáson keresztül elérték az egészen kicsi gyermekeket is, akiknek az Esti mesén keresztül Döbrentey Ildikó és Levente Péter Égből pottyant meséit népszerűsítették.

 

Nürnberg

A KCSP-ösztöndíjasok itt is változatlan intenzitással folytatják a közösségi élet és a korábban életre hívott programok szervezését, amelyek új kezdeményezésekkel is kiegészültek.

Az Előttem a jövő című előadássorozat egyik állomásaként vendégelőadóként Kardos Andrea a Zoom-on keresztül mesélt a gyerekeknek az animációs filmekről. A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület két videó projektje valósult meg: a magyar költészet napja alkalmából az egyesület Megálló-Kedvenc verseink sorozata egy újabb verses/zenés videóval bővült, illetve a helyi magyar közösség közreműködésével született meg az egyesület online anyák napi videója. Megkezdődött az egyesület levéltári anyagainak digitalizációja. A Zoom segítségével a Nürnbergi Magyar Citeracsoport minden héten online találkozókat tart, ahol zenélnek, új dalokat tanulnak. A KCSP-ösztöndíjasok közreműködésében életre hívott WhatsApp csoportban a nürnbergi magyar közösség tagjai bármilyen problémával, kérdéssel fordulhatnak egymáshoz. Ezzel mintegy párhuzamosan létrehoztak egy Facebook-oldalt is Karantén-bolha néven. A kezdeményezés alapkoncepciója, hogy mivel a járvány miatt sokan maradtak otthon, sor kerülhetett az otthonok rendezgetésére, a pakolásra, a feleslegessé vált tárgyakat ezen a csatornán keresztül felajánlhatják a tagok, avagy kicserélhetik egymás között, így azok akár új gazdára is találhatnak. Játékokon és használati tárgyakon kívül számos magyar könyv, nyelvkönyv is így lelte meg új befogadó gazdáját.

 

Hagen

Az itteni ösztöndíjas Zoom-on keresztül oktatja néptáncra a Vadrózsa Magyar Néptáncegyüttes tagjait. Szintén Zoom-on keresztül tartják az énekes-táncos gyerekfoglalkozásokat. Áprilisban rajz- és fotópályázatot hirdettek a 6-14 éves korú gyerekek számára, amelynek témája az „új, szokatlan” helyzetben megélt pillanatok, benyomások, élmények és kalandok összegzése volt.

 

Hamburg

A Hamburgi Magyar Iskola első online magyaróráját április 4-én, Skype-on tartotta meg.

Minden héten 10:00 órakor kezdődik az online ovi, majd 11:00-kor az iskola. Három csoportban zajlik az oktatás, félórás turnusokban. Az órák tematikája változatlan maradt, a magyar nyelv tanítása mellett hangsúlyt fektetnek a magyar népdal, néptánc és vers oktatására. A KCSP-ösztöndíjas néptánc órákat tart mindhárom csoportnak, illetve a legnagyobbaknak („Felfedezők”) magyar nyelvet is, velük elkezdték a felkészülést az ECL vizsgára. Szintén a digitális térben gyakorolják, ismétlik át az év közben tanult tánckoreográfia lépéseit és a hozzátartozó énekeket. Az iskolát a cserkészfoglalkozás követi. Kéthetente folytatják a korábban elindított „Activity” esteket online formában, amelynek legfőbb célja, hogy összetartsa a hamburgi fiatalokat és az érdeklődőket. Az Észak-Németországi Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat hetente tart gyülekezeti találkozókat Skype-on.

 

Frankfurt

Frankfurtban a 84. sz. Lehel vezér cserkészcsapat őrsvezetői Youtube videókat készítenek a cserkészközösség fiataljai számára. A videókban kézműves foglalkozást tartanak, a nyári cserkésztáborokhoz adnak felkészülési tippeket, inspiratív, motivációs ügyességi feladatokkal látják el a cserkészeket. A frankfurti ösztöndíjas Énekeljünk együtt! címmel tart heti rendszerességgel énekórát, népdaltanítást a Zoom segítségével.

 

Stuttgart

Április elejétől heti rendszerességgel zajlanak az online, kétórás cserkészcsapat-foglalkozások. A vezetőtársak lelkiismeretesen felkészülnek a foglalkozásra, amelyek kettős funkciót töltenek be. Egyrészt erősítik a közösség összetartozását, másrészt új ismereteket közvetítenek a vezetők és a gyermekek felé. A gyermekek otthon elvégzendő motivációs feladatokat is kapnak. Az egyházközség a bezártság ideje alatt Imre atya online szentmiséit követheti, amelynek videói a Facebook-ra is feltöltésre kerülnek.

 

Az Erdélyi Világszövetség Németországi Csoportja

Az itteni ösztöndíjas közreműködésével online közvetítésen keresztül folytatódik a „Női szemmel nem csak nőknek” című előadássorozat. A tagok e-mailben, illetve a Facebook csoportban tartják a kapcsolatot egymással.

 

Nyugat-európai járvány-körképünket egy németországi kis diák szavaival zárjuk, melyben mindannyiunk közös reménye benne van, ha a saját élethelyzetünkre alkalmazzuk: „Tudjátok, amikor [magyar] iskola van, akkor szombaton korán kell kelnünk, és hiába tudjuk, hogy majd jó lesz a többiekkel találkozni, azért szívesen aludnánk még tovább. De a testvéremmel már soha nem fogunk panaszkodni amiatt, hogy korán kell kelnünk. Mert mi iskolába AKARUNK járni!”

 

Összeállította: Antal József



[1]Céljairól röviden: A magyar nyelv, kultúra és hagyományok ápolása; Magyar iskolák és közösségek támogatása; A tagszervezetek és az egyének közötti együttműködés elősegítése; A magyarság érdekképviselete; A NyEOMSZSZ-szal való szoros együttműködés  Forrás: https://maosz.org.uk/rolunk/

[3]„Összejöveteleink elsődleges célja, hogy a magyar kultúrát és nyelvet ápoljuk, továbbá a Bázel és környékén élő magyaroknak és magyar anyanyelvű fiataloknak lehetőségük legyen a találkozásra és egymás megismerésére.“ Forrás: http://www.kulturungarbasel.ch/.

[5]Mint például a Zürichi, a Berni, a Genfi vagy a Ticinói Magyar Egyesületek és az újonnan alakult magyar szervezetek egész sora

[6]Dr. habil. Zachar Péter Krisztiánegyetemi docens, történész, Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

[7]Gyimóthy Gábor magáról ennyit ír: 1956 óta élek külföldön. Elmúltam ezer hónapos. Idegen nyelvek tanulása közben szerettem bele az anyanyelvembe és azóta durván pellengérezem a mai magyar nyelvpusztítás borzalmait. Néha írok verseket. Egyébként ipari formatervező vagyok. Van egy (elhanyagolt) honlapom is: www.nyelvkritika.hu

[8]„Az egyesület 2014-ben alakult Madridban, ahol három magyar család elhatározta, hogy gyermekeiknek szüksége van magyar nyelvű közegre. Így kezdődött a történet, amelyből mára már egy országosan működő, több mint száz tagot számláló szervezet nőtte ki magát.“ http://www.madach.es/

[9]A Szövetség céljai: Azon jogi személyek (egyesületek, szervezetek) képviselő testülete, akiknek tagjai lakóhelyüktől függetlenül Ausztriában élő osztrák honosságú, magyar nemzetiségű személyek; a tagegyesületek és -szervezetek közötti együttműködés egybehangolása; az egyes tagegyesületek képességeit meghaladó és központi tervezést, ill. irányítást igénylő, azaz valamennyi egyesületet érintő vállalkozások tervezése és kivitelezése, ill. működtetése (magyar nyelvű oktatás, újság- és könyvkiadás, tanulmányi napok, Magyar Intézet stb.). Forrás: http://www.kozpontiszovetseg.at/rolunk/

[10]„Célunk a gyerekek ismereteinek bővítése, a készségek képességgé való fejlesztése, speciálisan a magyarság, a magyar nyelv, magyar szokások, magyar hagyományok figyelembevételével, ápolásával.“ Forrás: https://corkisuli.com/iskolankrol/

[11]Néhány szóban a BUOD-ról: „A németországi magyar szervezetek és közösségek összefogása a magyar nyelv és kultúra ápolása érdekében kifejtett munkájuk összehangolására. Az együttműködés támogatása és a kulturális és szociális segélytevékenység egybehangolása. A tagszervezetek képviselete állami hivatalokkal és intézményekkel szemben. A népek közötti megértés elősegítése saját akciókkal.” Forrás: http://www.buod.de/index.php/hu/buod-a-szovetseg

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME