A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A hatodik hu.se.t Göteborgban

 

 
Dübörögtek az érzelmek, feszültek a mellénygombok: azt hiszem röviden így foglalhatnám össze az immáron hatodik hu.se.t, azaz az idei Göteborgi Magyar Hét eseményeinek örömeit és izgalmait. Soha ennyire tartalmas és eseménydús nem volt még ez az idén 12 naposra duzzadt rendezvénysorozat. A jövőre már 20 éves Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör és a hu.se.t elismert részévé vált Göteborg kulturális életének, amit legjobban az bizonyít, hogy az egyes rendezvényeken minden eddiginél több svéd érdeklődő jelent meg.  
 
f_25_1.jpg
Szentiványi Gábor nagykövet és Anna Johansson önkormányzati
képviselő a rendezvény megnyitóján. Fotó: Sall László
 
Csütörtökön, április 8-án napjaink legjobb magyar illusztrátorainak egyike, Szegedi Katalin munkáit néztük meg a Bokskåpet könyvesboltban. A művész, aki elsősorban meséskönyveket illusztrál színes, izgalmas, szemet gyönyörködtető képeivel, bemutatta első olyan kötetét, amelyet nem csak illusztrált, hanem ő maga is írt. A könyv méltán nyert elismerést, szerzője Magyarországon több díjat is kapott. Munkái Koreában, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Svédországban is sikert aratnak. Legutóbb az ALMA (Astrid Lindgren Memorial) díjra jelölték.
 
Másnap hihetetlen sikere volt a Táncháznak (Folkmusikkaféet). Délután a Balaton mellől érkezett Kákics Együttes színes, magas szinvonalú koncertjének első felét hallottuk. A magyar népi hangszerek művészei nem csak játszottak és énekeltek, de mesékkel is szórakoztatták a magyar gyerekeket. Este az 1848-as Szabadságharc dalaiból összeállított műsorukkal remekeltek. 
 
Büszkék voltunk, hogy a magyar táncok tanulásához belépőt fizető vendégek többsége svéd volt. A tánclépések tanításában a két nagyszerű művész, Kalmár Mónika és Ölveczky Árpád segített, míg az ezt követő svéd tánc elsajátításakor a Kärlekskollektivet zenéjét, valamint Susanna Olsson és Sven Sandberg ritmusát követte a közönség - egyévestől nyolcvanévesig, minden korosztály. Éjfél utánig szólt a zene, ropta, aki bírta...
 
Április 10-én délben a hivatalos megnyitón alaposan megtelt érdeklődőkkel a Cosmopolitan Galéria helyisége. Csata Attila, a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör elnöke üdvözölte a megjelenteket. A Magyar Köztársaság nagykövete, Szentiványi Gábor méltatta a Göteborgi Magyar Hét célját és jelentőségét, a svédországi magyarok kulturális összetartozásának fontosságát. Bengt Halse, Magyarország tiszteletbeli konzulja Göteborgban, az idén is megtisztelte jelenlétével a hu.se.t rendezvényét. Anna Johansson Göteborg önkormányzata nevében jelezte, hogy a város vezetői értékelik a Művelődési Kör munkáját, valamint a svédek és magyarok között megnyilvánuló, érzékelhetően növekvő kulturális együttműködést és egyúttal megnyitotta a Magyar Hetet. A Mérsékelt Párt (Moderata Samlingspartiet) göteborgi szervezetének az üdvözletét Cecilia Magnusson tolmácsolta, míg a SMOSZ vezetősége nevében Kovásznay Ádám titkár szólt az egybegyűltekhez.
Dr.Dávid Gyula, a Tallini Magyar Intézet igazgatója megnyitotta a mintegy tizenöt magyar festőművész kiállítását.
 
Csak órák múltak el a hu.se.t hivatalos megnyitója után. Este 7 órakor a Redbergsteaterben Pozsonyi Takács László, a Győri Nemzeti Színház tagjának Ingmar Bergmanról szóló előadásán vehettünk részt. A színész beszerezte Bergman filmjeit, naplóit, feljegyzéseit és ezekből állította össze – hat nap alatt – a darabot. Színészként is nagyszerű élményt nyújtott; előadásmódja végig lekötötte a nézők figyelmét.
 
Április 11-én, vasárnap délután a göteborgi Norvég Templomban tartott ökomenikus istentiszteleten minden hely megtelt. Jelenits István piarista paptanár katolikus, Molnár-Veress Pál evangélikus lelkész pedig itteni protestáns szertartás szerint tartotta az istentiszteletet. Az ezt követő kávézáshoz néhány résztvevő készített finom süteményt, sós harapnivalót. A végén csak kevesen távoztak, ezután ugyanis megünnepeltük a Költészet Napját. Pilinszky János költőre, életére és munkásságára emlékeztünk. Idén is örömmel láttuk viszont Dóczy Péter színművészt, aki verseket szavalt. Kellemes orgánuma növelte a kimondott, szívhez és értelemhez szóló művészi üzenetet. A keresztény költő életéről a nagytudású Jelenits István beszélt – ezúttal gimnáziumi tanári minőségében. Külön kitért Pilinszky verseinek és prózai írásainak sajátos filozófiájára. Emlékezetes est volt ez is.
 
Április 12-én 19 órakor a Judiska Församlingen földszinti termében gyülekeztünk; örömmel tapasztaltuk, hogy a terem megtelt a költészetet kedvelőkkel. Ebből az alkalomból régi ismerősünkkel, Ove Berglunddal, a magyar versirodalom szerelmesével találkoztunk. Ove most Radnóti Miklós életét és verseinek svéd fordítását mutatta be. Hálásak vagyunk, hogy József Attila, Babits Mihály, Kányádi Sándor, Weöres Sándor versei után most Radnóti műveit is hozzáférhetővé tette a svéd olvasók számára.
 
f_25_4.jpg
Hoppál Mihály akadémikus a sámánizmusról, a magyarok
őshazájáról és az azóta is ott élő népekről tartott előadást.
Fotó: Csata Attila
 
Másnap megint a Cosmopolitan Galériában találkoztunk, ahol az egész Keletet bejárt Hoppál Mihály akadémikus segítségével huszonvalahány érdeklődő ismerkedhetett a sámánizmussal, valamint a magyarok őshazájával és az azóta is ott élő népekkel. Előadásának érdekességét csak fokozta a bemutatott sámán avatásokról készült film. Nagyon érdekes élmény volt.Úgy éreztük, hogy még órákig beszélgethettünk volna a témáról, általában a velünk rokon népekről, érdekes egyezésekről, valamint „gyanús” nyelvi hasonlatosságokról.
 
Szerdán, 14-én délben a Lindholmspiren 11-ben jártunk. Miért? – Azért, mert Fülöp Géza emlékeztette a Restaurang Göta Älv jelenlegi főszakácsát, hogy jó ötlet lenne - elődeihez hasonlóan - a Magyar Hét alatt ismét magyar ízeket kínálni az Ericsson irodaépületének földszinti éttermében. Lena Lystrand felfedezte az ötletben rejlő üzleti lehetőséget. Már az étteremhez közeledvén megpillantottuk a magyar nemzeti színeket, a magyaros díszítést. A pult fölötti táblákon a magyarul, svédül és angolul feltüntetett magyar ételek egész sora felcsigázta az érdeklődésünket Csak a halból készült étel utalt a svéd gasztronómiára. Mi sültszalonnás szarvassültet fogyasztottunk burgonyával, salátával. Lena a Gergely Anikó: Culinaria Ungarn c. könyvéből válogatta a recepteket és nagykonyhai méretekre számítgatta át a hozzávalók mennyiségét. Az eredmény: ebben a hatalmas étteremben és kint, a napos teraszon falatozó svédek, japánok, angolok, olaszok, amerikaiak, no meg mi, a magyarok, evés után jóllakottan tettük le a kést és a villát a kiürült tányérra.
(Aznap megkérdezte valaki Lena Lystrandot: mi lenne a véleménye egy, a magyarhoz hasonlóan
megrendezett Görög Hétről? - Ezt nem én találtam ki!)
 
Este már a göteborgi Koncertház bejáratánál mutattuk fel a belépőjegyeinket. A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar hangversenyére készültünk. Először azonban az egykori zenészből lett festőművész, Flamm Ferenc tizenöt festményét tekintettük meg. Ezek témája - talán érthető módon -, a zene, vagy maguk a zenészek, akiket muzsikálás közben, vagy a próbák szünetében lesett meg a művész. Egyik-másik képén Gustavo Dudamel, Neemi Järvi és Masayo arcvonásait ismerhettük fel. 
Az 1985-ben alakult Mendelssohn Kamarazenekar változatos műsort kínált. Az együttes bejárta a világot, és most eljutott hozzánk is. Kováts Péter hegedűművész, a zenekar vezetője, virtuozitásával és érzékeny, bravúros hangkezelésével óriási sikert aratott. Ehhez természetesen szükséges volt a zenekar minden tagjának magasszintű hangszeres tudása. A közönség több ráadást is kikövetelt, amitől a nézőtéri lelkes hangulat tovább fokozódott. Reméljük nem utoljára találkoztunk velük!
 
Két József Attila-díjas költőt, műfordítót: Mesterházi Mónikát és Szabó T. Annát hívták meg idén a K.Cs.S. Művelődési Kör valamint a Sällskap för ungersk litteratur vezetői. Itt, Göteborgban, kétszer is találkozhattunk velük. Először április 15-én a Stadsbiblioteket Poesihörnan nevezetű helyiségében, ahol jelen volt a fordító Anna és Per Svenson, a kötetek előszavát író Lars Gustaf Andersson, valamint a kiadó, Elzbieta Jasinska Brunnberg is. 
A két költővel egy későbbi alkalommal, 17-én a Cosmopolitan Galériában tudtunk beszélgetni, ahol Schnúr Ildikó kérdezte őket pályafutásukról, terveikről és arról, hogy milyen feladatokkal jár a fordítói munka.
 
A Tavaszi Szél ifjú táncosai szülőkkel, ismerősökkel együtt az idén is izgalommal, élvezettel mutatták be tudásukat. Ez mindig szívet melengető élmény.
 
f_25_6.jpg
A Tavaszi Szél ifjú táncosai az idén is izgalommal,
élvezettel mutatták be tudásukat. Fotó: Csata Attila
 
Estére átalakult a Cosmopolitan berendezése. Hangszereknek, fényszóróknak, mikrofonoknak és erősítőknek kerítettek helyet a rendezők. Hoffman Mónika volt az est előadóművésze (aki ezúttal dzsesszt énekelt); érthető, hogy nevének hírére hamar megtelt a helyiség. A Svédországban született, több hangszeren is játszó Mónika zenészként sokfele dolgozott külföldön, de amióta énekesként is kiválóan szerepelt és Magyarországon is ismertté vált a Megasztár műsorában, gyakran igényli fellépéseit és lemezeit a magyar közönség is. Már négy éve él Budapesten. Mónika a poptól a dzsesszig minden műfajban járatos, bár most csak ez utóbbiból adott elő. Kedves volt tőle, hogy műsorában gondolt a svéd és magyar közönség zenei igényeire is. Énekelt angolul, svédül és magyarul is. Az őt kísérő trió, The Swedish Knights, jól alkalmazkodott az énekesnő izgalmasan egyedi hangjához, a tempókhoz, amelyek ültükben is mozgásra ingerelték a hallgatókat. Köszönjük, Mónika! Reméljük, hamarosan újra találkozunk!
 
f_25_5.jpg
Hoffman Mónika ezúttal dzsesszt énekelt a The Swedish Knights nevü trió
kíséretében. Fotó: Bánovits András
 
Pénteken, 16-án moziba mentünk. A Hagabioban az „Ördögkör” c. magyar filmet láttuk. A gyimesi csángók zárt közösségéről szóló, rendkívül tartalmas és látványos történetet Zsigmond Dezső rendezte. Nem akármilyen film volt ez! Aki ismeri a gyimesi hegyeket, völgyeket, rohanó patakokat és az ott élő, a szabadságához ragaszkodó népet, csak az érzi igazán ennek az alkotásnak a mély mondanivalóját.
 
Vasárnap, 18-án egy másik filmet nézhettünk meg ugyanitt: „Puskás Hungary”. A legnagyobb hungaricum, Puskás Öcsi életéről szól ez a jól összeállított dokumentumfilm. Részletesen kirajzolódott a felejthetetlen labdarugó sikerekkel és gondokkal övezett életútja. A film felidézte sok-sok emlékezetes gólját – mindannyiunk nagy örömére.
 
Április 23-án, pénteken három magyar tudós, Dr. Hegyi Gabriella MD.PhD. belgyógyász, Fodor Miklós pszichológus és Váradi Zsuzsanna geográfus angol nyelvű előadására került sor (Fodor Miklós előadását a Skype hullámhosszain hallgattuk). A negyedik meghívott, Babarczy Eszter sajnos, a légi közlekedés problémái miatt, nem érkezett meg.A két megjelent tudóssal a tiszteletükre rendezett, rendkívül hangulatos esti összejövetelen találkozhattak a K.Cs.S. Művelődési Kör tagjai.
A szakemberek eredetileg a Göteborgi Tudósok Fesztiváljának a meghívottai voltak, de előadásaikat sikerült beilleszteni a hu.se.t rendezvényeibe is.
 
f_25_8.jpg
A hu.se.t rendezvényeit nagy érdeklődés kísérte.
Fotó: Bánovits András
 
Ezek után senki nem csodálkozhat azon, hogy a göteborgi magyarok szívében dübörögtek az érzelmek, a mellényeken pattanásig feszültek a gombok, hiszen igazán joggal lehetünk büszkék arra, hogy ennyi kulturális értéket: zenét, táncot, irodalmat, képzőművészetet, tudást és szeretetet mutathattunk fel a göteborgi közönségnek. Csata Attila elnök és Sall László, a rendezvény felelőse és szervezője idén is hatalmas munkával érte el azt, hogy a K.Cs.S. Művelődési Kör tagjai, valamint a többi látogató ismét színvonalas élményben részesüljön. Meg kell említenem a háttérben tevékenykedő Sternbeck Ildikó és Kók György hathatós segítségét is, hiszen nélkülük nem került volna ízléses teríték és szépen felszolgált étel és ital az asztalokra.
 
Közben lassan kezd formát ölteni a jövő évi, a Művelődési Kör fennállásának huszadik évfordulójára tervezett hu.se.t is.
A hetedik...
 
Maróti László
 
Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2022. október 23.
Kedves Híradó Olvasók! „Felhőn vet ágyat már az alkonyat / s a fáradt fákra fátylas fény esőz. / Kibomló konttyal jő az édes ősz.” És igen. Radnóti Miklós Szeptember című verséből való ez az idézet. Valóban beköszöntött az ősz. De…
Tovább
Hermann Hesse: Sziddhárta

Hermann Hesse: Sziddhárta

Könyvespolc 2022. október 23.
Az emberben megjelenik az idők folyamán egyfajta hívás, amely arra készteti, hogy kizökkenjen a világ káprázatából, énjének folyamatos köreiből, melyekben a hétköznapjaiban próbálja utolérni önmagát és ezáltal egy új nézőpontból lát rá a sorsára és a világában rétegződő valamennyi sorsra…
Tovább
„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

„Tűz-víz-föld-levegő” – Angi István festőművész kiállítása

Képzőművészet 2022. október 23.
2022 Angi István: Hegyek napsütésben, akril - vászon 2022.07.07 – 08.31. Bárczay kastély galériája, Felsőzsolca. Mintegy két tucat frissen készült olajfestmény és körülbelül ugyanennyi, főleg fából készült kisplasztika fogadja a látogatót Angi István kiállításán. A képek figuratívak, a legelvontabb alkotásokon…
Tovább
Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Sipos Loránd kiállítása a stockholmi Magyar Házban

Portré 2022. október 23.
Bereczky-Veress Biborka: Bevallom, amikor felhívtam telefonon Sipos Lorándot, még nem ismertem őt és egyetlen festményét sem láttam élőben. Vezetőségi tagunk, Tiglezán Csilla, aki sajnos ma nem lehet jelen, hívta fel a figyelmünk a művész munkáira. Az interneten keresztül megtekinthető sok…
Tovább
„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

„Néha jó az ismeretlenbe menni, mert az ember vágyik rá és sok mindent tanul általa”

Portré 2022. október 23.
Jégkorong kapus, többszörös magyar válogatott, egyben az első magyar játékos, aki az észak-amerikai jégkorong ligák legfelső osztályában játszott (NHL). 2008-ban tagja volt a szapporói jégkorong-világbajnokság győztes csapatának, de részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon is. Kisgyerekkorban kezdett jégkorongozni, hatévesen…
Tovább

Egyesületek

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

Újra odébb állt a SOMIT karaván…

A Göteborg közelében lévő härsjösandi cserkészlak udvaráról idén valamivel délebbre vette az irányt a SOMIT karaván, meg sem…
SOMIT családos tábor

SOMIT családos tábor

Az idei év SOMIT családos tábora szeptember 11–13. között került megrendezésre. A teltházas rendezvényen egy roppant eseménydús hétvégére…
Hírek a malmői Hungaroclubból

Hírek a malmői Hungaroclubból

Egyesületünk óvatosan nyitott a tagság felé a pandémia után. Tagságunk nagy része szépkorú, s nehezen találtak vissza az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME