A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Kók György – a Kőrösi gazda

kok web

Szentekről, boldoggá avatottakról olvasva sokszor elgondolkozunk, hogy tényleg úgy lehetett-e, ahogyan a róluk szóló legenda mondja? Akiről én írok, s akinek a nyolcvanadik születésnapja alkalmából szerettem volna cikket írni, nem szent, nem is avatták boldoggá, de annyira jó ember, hogy hozzá hasonlóval manapság csak ritkán lehet találkozni. Magam a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör gazdájaként ismertem meg őt. A rendezvények előtt és után ő volt az, aki megrakta az asztalokat étellel, itallal, majd eltakarította azt, ami megmaradt. Sokszor láttam érkezni úgy, hogy mindkét kezében három-három másfél literes üdítőkkel megtömött szatyrot cipelt. Nehezen vette a levegőt, mert nehezek az ilyen csomagok.

Kók Gyuriról írok, aki közben már egy kicsit több, mint nyolcvanéves…
Szép házában fogadott, amelyet évtizedekkel ezelőtt vett a család. A közelben lévő autószerelő műhelyében dolgozott. Gyakran sok SAAB állt az udvarán.
1942-ben született Kiskanizsán, amely Nagykanizsa szélén fekszik. Gyerekként is sokat olvasott már. Gyakran gyertyafény mellett. Tanítónője ezt hamar észre is vette, s irodalomtanárt akart nevelni a gyerekből. Az élet, a megélhetés azonban arra kényszerítette, hogy Budapestre költözzön, ahol munkásszálláson lakott. Kelenföldön szenet rakodott ki vagy dolgozott, amit lehetett. Végül még raktáros, majd megbecsült raktárfőnök is volt. A munka mellett tanult is és érettségire készült. Ebben azonban „jó emberek” megzavarták és gondolatait a politika felé próbálták terelni. A gondok és a nagy igyekvés egy időre idegeit is megzavarta. De csak egy ideig. Gyuri gyógyulásának során fiatalokat bíztak rá. Edzéseket, foglalkozásokat végzett velük, de – hogy újra kiléphetett a hétköznapi életbe –, a hit segítette át a nehézségeken. A későbbi svédországi évtizedeiben egy pillanatra sem szakadt meg kapcsolata a vallással. A katolikus templomban és a St. Jakab templomban (ahol különböző vallású magyarok gyülekeznek havonta egy misére, Gyuri és felesége is ott ül). Amikor azután napokra volt a főiskolai tanulmányok megkezdésétől, egy szomorú szombaton megtudta, nem mehet főiskolára. 1968-at írtak akkor.
– Na, majd beszélek én az igazgatóval, ha megjöttem Ausztriából – fenyegetődztem. Befizettem egy ausztriai társas kirándulásra, amelyre azért engedtek ki, hogy a többi utasról jelentést írjak. Az utazás előtt kijött hozzám egy „elvtárs”, aki erre kifejezetten meg is kért. Na, akkor én már tudtam, hogy erről az utazásról nem megyek haza. Gyorsan hozzátette: – És tényleg beszéltem az igazgatóval. 1987-ben! Akkor már mint svéd állampolgár.
Kók György Svédországban sikeresen vizsgázott a Technikai Gimnáziumban. Közben össze házasodott Sárival, akit még otthon ismert meg.
Nem mindig mentek simán a dolgok. Tanulás, első munkahelyek, Sárinak is segíteni a munkában, beilleszkedésben.
Kislányuk több magyar gyermekkel együtt vett részt a Tavaszi Szél rendezvényeiben. Talán innen jött létre a kapcsolat a Kőrösivel, ahol Gyuri a rengeteg munka és tanulás mellett a gazda szerepét kapta. Ez sok feladattal járt. Bevásárlás, a harapnivaló és az italok szállítása nem könnyű dolog. Emellett a Göteborgi Katolikus templomban karácsony előtt megrendezett Magyar Étterem működtetésében is több éven át végzett komoly szerepet. Magyarsága határtalan. Nem a mellveregető, hanem a csendes, az alázatos fajtából.
– Hogyan lettél SAAB DOKTOR?
(Gyuri nevet)
– Bizony, eltelt egy kis idő, de végül bekerültem a SAAB-hoz. Magam is mindig SAAB autóval jártam. A váltó. Az lett a „mesterségem címere”. Magyarországról, Norvégiából, sokszor még a SAAB-tól is nálam kerestek segítséget, amikor már reménytelennek nézett ki az eset. A finnek is gyakran kopogtattak nálam. Az utóbbiak neveztek el SAAB doktornak. Most, hogy négy éve bezártam a műhelyt, még mindig jönnek hozzám a váltókkal.
Kók György élete mozgalmas volt és sok küzdelemmel járt. Egész életében jelen volt a hit, a vallás ereje. Ez úgy derült ki, hogy az interjú megkezdése előtt egy Fatimáról íródott régi könyvet láttam meg az asztalon. Nos, erről elkezdtünk beszélgetni, s talán még azóta is beszélnénk, ha nem jut eszünkbe: azért látogattam meg, hogy felköszöntsem a nyolcvanadik születésnapja alkalmából.
Gyurikám, SAAB doktor, az Isten éltessen.

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Gondolatok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Varga Emília festészetéről

Gondolatok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról, valamint Varga Emília festészetéről

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóját gyűltünk össze megünnepelni. Különös örömömre szolgál, hogy ezúttal egy fiatal…
Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME