A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

A KnockOut Göteborgban

Knock 1

 

Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de a megállapítás ettől még igaz lehet. Itt van egy példa: a rock-kvartett, amely 1993 óta már harminc éve rendszeresen turnézik Székelyföldön, Erdélyben, de külföldön is. Legutóbb éppen Svédországban, ahol már a második meghívásnak tettek eleget. Idén a kolozsvári KnockOut rockzenekar Malmőben, Ljungbyben, Göteborgban, Stockholmban és Västeråsban koncertezett.


E cikk írója a göteborgi Nefertitiben látta-hallotta az együttest. Igazán kellemes, hangulatos este volt. Szép számmal jött össze a közönség és köztük többen is siettek a vonathoz, tehát nem a városból jöttek az ismert jazzklubba. A koncert után az együttes vezetőjével, Lénárd „Yogi” Józseffel beszélgethettem. Már az öt évvel ezelőtti (Redbergs Theater) találkozásunk alkalmával is elhangzott, mert a zenekarnak ez nagyon fontos, hogy többnyire saját maguk írt dalokat adnak elő, amelyek igen nagy többségben népi szövegekre, általában népi elemekre épülnek.
LJ: A most készülő albumunkban is nagyon fontos szerepe van a népi alapoknak. Már várjuk, hogy énekesünk és hegedűsünk (Éva) visszatérjen hozzánk, mert vele még közelebb maradhatunk eddigi stílusunkhoz.
ML: Megint hivatkozom az öt évvel ezelőtti találkozásunkra. Sajnáltad akkor, hogy a zenéteket legjobban értő egykori fiatalok felett is kezd eljárni az idő.
LJ: Nos, ez eleinte meglepett minket, de nem keseredünk el.
ML: Ma este is olyan közönség előtt volt sikeretek, amelynek többsége soha nem hallotta zenéteket, hiszen itt élnek sok-sok kilométerre Kolozsvártól.
LJ: Igen, ez sokat számít…
ML: …és azt jelenti, hogy Kolozsváron is szerezhettek még újabb tisztelőket. Ezt Kolozsváron kell elkezdeni… Hadd említsem meg, hogy Stockholmban élő régi barátotok, Rottenstein Róbert ma is énekelt néhány számot, köztük az est egyetlen dalát, amely angol nyelven hangzott el. Az együttes tagjainak is gratulálunk. Kedvenc hangszeremen, a bass-gitáron az együttes egyik alapító tagja, Novák István (Öcsi) játszott, a doboknál Turi Gábor ült, Péter Attila szóló-gitáron és hegedűn zenélt, te pedig énekeltél és gitároztál: Lénárd „Yogi” József. Nagyon remélem, hogy nem utoljára jártatok nálunk!

Írta és kérdezett: Maróti László, Göteborg

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2023. december 11.
Kedves Híradó Olvasók!   Ahogy illusztrációt keresgéltem a Korzó rovatban olvasható A szürke alagút c. írásomhoz a régi fotóim között, megláttam a 2020 elején készült videómat – arra kértek, hogy videóüzenetben foglaljam össze a KCSP-ösztöndíjasként megélt évet és mutassam be…
Tovább
Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Gérecz Imre – Tóth Brúnó: Átmenet. Zarándoktapasztalatok

Könyvespolc 2023. december 11.
A Híradó előző számában esett szó az augusztusi, Pannonhalmára tett látogatásomról. Gyermekkori jó barátom, Gérecz Imre (bencés szerzetes, a pannonhalmi közösség alperjele és magisztere) az érkezésem estéjén beszélt arról, hogy formálódik egy könyv a zarándoklatról, amelyet szerzetestestvérével, Tóth Brúnóval közösen…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább
A hazához való ragaszkodás megmarad

A hazához való ragaszkodás megmarad

Portré 2023. október 05.
Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain egy beszélgetésem dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével. Ezt a beszélgetést folytattuk most, amikor 2023 áprilisában Magyarországon járt. A köztünk lévő korkülönbség ellenére, jó barátságunkra tekintettel, beszélgetésünk tegező formában…
Tovább

Egyesületek

SOMIT hírek – 2023. ősz

SOMIT hírek – 2023. ősz

A családos tábor Közvetlenül a nyári szabadságok után ismét munkához látott a SOMIT vezetősége, hiszen az első őszi…
Egy mondat a zsarnokságról

Egy mondat a zsarnokságról

  1956-ra emlékeztünk a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör ünnepi összejövetelén. Évente tisztelgünk a forradalom hősei előtt.…
A KnockOut Göteborgban

A KnockOut Göteborgban

  Azt hallottam a napokban, hogy a zene egészségben tartja művelőjét. Persze, ismertem én beteges zenészt is, de…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME