A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapja
 

Változatos műsorok – sok érdeklődő. A malmöi Hungaroclub hírei

Gergely Róbert a malmöi Hungaroclubnál 

 

Az áprilisban tartott, sikeres Húsvéti Bálunk zárta a 2008-as első félévi tevékenységünket. Szeptember végéig a pihenés hetei következtek, de a látszólagos tétlenség ellenére is lázasan terveztük az őszi-téli programjainkat.
 

Október 4-én fergeteges sikerű szüreti bált tartottunk, ahol Gergely Róbert budapesti színművész volt újfent a vendégünk, mint bálunk ceremóniamestere, énekese és kitűnő táncosa. A művész az idén másodszorra látogatta meg városunkat és klubunkat.

 

Október 23-át mi 24-én ünnepeltük, a Nydala Teater hangulatos termében, ahol a stockholmi  Szöllősi Antal tartott nekünk előadást az ´56-os forradalom és szabadságharc svédországi visszhangjáról. Az ítéletidő ellenére is szép számú közönség gyűlt össze. Előadás után a színház elôcsarnokában magyaros vacsorával és kötetlen beszélgetéssel fejeztük be az estét.
 

November 15-én lezajlott az összevont Katalin- és Erzsébet-bálunk, amelyet a Motetten teremében tartottunk. Házi zenészünk, Horváth Attila gondoskodott a szórakoztatásunkról.
 

December 6-án nálunk is megáll a Mikulás bácsi a szánjával, mégpedig a Nydala Teater-ban készül megörvendeztetni kicsinyeinket, akik egész évben jól viselkedtek.
 

Szilveszteri Bálunkon - a hagyományoknak megfelelően - svéd barátainkkal közösen fogjuk búcsúztatni az óévet és köszönteni 2009-et. Házi zenészünk, Horváth Attila fogja húzni a talpalávalót.
 

A 2009-es évre – egyelőre – a január 25-én, vasárnap délután16 órakor, a Motetten teremben tartandó “Szívből szeretni” című, operett–, sláger- és nótaelőadásról tudjuk értesíteni tagságunkat. Az előadást a Tapolcai Musical Színpad  nyolc tagú csapata adja elő.
 

Rendezvényeinkre mindenkit szeretettel várunk!

 

Lakatos Júlia

Levél az Olvasóhoz

Levél az Olvasóhoz

Kedves Olvasó! 2024. március 26.
Kedves Híradó Olvasók!   Mindenekelőtt szeretnék elbúcsúzni szeretett szerkesztőtársamtól, a Híradó régi munkatársától, a Kékvirág anyanyelvi tábor „Nagymamájától”: Tóth Ildikótól. Sajnálattal fogadtam váratlan halálhírét, előtte néhány héttel elküldte még a Híradó számára – az immáron utolsóvá vált – szövegeit. Elhallgatnak…
Tovább
Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Agustina Bazterrica - Pecsenyehús

Könyvespolc 2024. március 27.
  Kutatok a közelmúlt emlékei között, hogyan és mikor bukkant fel ez a könyv, de nem jut eszembe. Valószínűleg a cím és a könyvborító volt, ami felkelthette az érdeklődésemet szokatlansága miatt. Agustina Bazterrica argentin írónő Pecsenyehús című regényének borítóján egy…
Tovább
A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

A varázslatos szín. A göteborgi kolorizmus története új megvilágításban (második rész)

Képzőművészet 2023. december 11.
Olle Olsson Hagalund - Műterem - olaj-vászon   A Híradó októberi számában Carl Kylberg, Tor Bjurström és Gösta Sandels képeinek elemzésén, a korszak bemutatásán keresztül indítottuk útjára a göteborgi kolorizmus történetét új megvilágításba helyező cikksorozatunkat. A második rész további utazásra…
Tovább
Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Interjú a Skandináviai Szent György Lovagrendről (IVISHFS.se) – 3. rész: beszélgetés lg. Giber Tamás Gáborral

Portré 2024. március 27.
Jelen írás egy, a Szent György Lovagrend (In Veritate Iustus Sum Huic Fraternali Societati, magyarul: „Valósággal igaz vagyok e testvéri közösség iránt”, rövidítve: IVISHFS) Skandináviában működő nagypriorátusáról szóló sorozat 3. részét képezi, melynek előzményei a Híradó előző két számának hasábjain…
Tovább
„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

„Folytassuk akkor a vallásossággal!”

Portré 2023. december 11.
  Nemrégen jelent meg a Híradó hasábjain dr. Sebestyén Gábor nőgyógyász főorvossal, a stockholmi protestáns gyülekezet világi felügyelőjével készített interjú második része. Mivel még ebben sem értünk kérdéseink végére, a beszélgetést folytattuk 2023 augusztusában. A köztünk lévő korkülönbség ellenére jó…
Tovább

Egyesületek

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

Beszámoló a Tavaszi Szél Kulturális Egyesület programjairól

  A Kőrösi Csoma Sándor Program 2023–2024. évi göteborgi ösztöndíjasaként az én feladatom a göteborgi Tavaszi Szél Kulturális…
Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

Téli beszámoló a Pannónia Klubtól

  Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres bállal zártuk a tavalyi évet, ami a felnőtteknek szánt programjainkat illeti. Az…
Hírek a SOMIT háza tájáról...

Hírek a SOMIT háza tájáról...

2024. február 9-én délután megnyitotta kapuit a SOMIT első idei tábora, a Téli tábor. A táborlakók már pénteken…

Támogasd újságunkat!

A Híradó a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének rendszeresen megjelenő lapja.

A lap célja a Svédországban működő magyar egyesületek éltének bemutatása, a magyar nyelv és hagyományok ápolása valamint a kapcsolattartás az országban szétszórtan élő magyar olvasók között. Az újságot a tagegyesületekben tagdíjat fizető családok térítésmentesen kapják kézhez.

Annak ellenére, hogy a Híradó szerkesztősége önkéntes alapon végzi munkáját, az újság kiadásának költségei – a nyomdai költségek és a postázás – mégis jelentős anyagi terhet jelentenek a SMOSZ számára.

Kérjük, csatlakozz a Híradó Baráti Köréhez, és tagdíjad befizetésével támogasd az újság további megjelenését!

 

Éves tagsági díj családonként: 100 kr

A tagdíjat a következő számlára lehet befizetni:

Bankgiro 244-1590

Swish:

Swish


  

 

Nem kapta kézhez a Híradót?

 

Kimaradt Híradó szám esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket. Szerkesztőségünknek nincs módjában az elveszett, vagy nem kézbesített példányokat pótolni.

 

Címváltozás esetén kérjük, értesítsék egyesületi elnöküket, mert ők állítják össze és küldik el a tagság frissített névsorát a SMOSZ címlista felelősének.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Free Joomla templates by L.THEME